Du behöver
- 1 ½ deciliter rundkornigt ris
- 3 deciliter vatten
- 1 matsked smör
- ½ tesked salt
- 6 deciliter standardmjölk
- 3 salladslökar
- 400 gram torskfilé, gärna tinad fryst
- 2 ägg
- ½ tesked salt
- 2 matskedar ströbröd Gräddkokt spetskål
- 600 gram spetskål
- ½ matsked vetemjöl
- 3 deciliter vispgrädde
- 1 deciliter mjölk
- 2 teskedar dillfrön
- Salt, peppar Servering
- Kokt potatis
- Kokta ärtor
Gör så här
Koka risgryn, vatten, smör och salt i en liten kastrull med lock i 15 minuter. Tillsätt mjölken. Låt småkoka under omrörning i 30-35 minuter. Gröten är färdig när risgrynen är mjuka. Låt svalna.
Skär salladslöken i fina skivor. Dela torsken i 2 cm tjocka skivor. Koka upp vatten och salt i en kastrull. Lägg i fisken och låt den sjuda i 5 minuter. Ta upp och låt svalna.
Blanda gröten med salladslök, torsk, ägg och salt. Rör så att torsken finfördelas. Bred ut smeten i en smord ugnsfast form. Strö över ströbröd.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 45 minuter.
Gräddkokt spetskål: Skär kålen i små bitar. Stek i omgångar i smör så att den får lite färg. Salta. Lägg över i en gryta allt eftersom.
Strö mjölet över kålen. Tillsätt grädde och mjölk. Låt småkoka i 5 minuter samtidigt som du rör. Smaka av med dillfrön, salt och peppar.
Servera fiskpuddingen med kokt potatis, ärtor och gräddkokt spetskål.