Grahamstekakor med vetekross

Grahamsmjöl och vetekross gör tekakorna rika på fullkorn, dessutom får de en lite knaprigare brödskorpa.

Tillagningstid: 40 minuter | Extra tid: 60 minuters jäsning + 10 minuter i ugn
20 stycken

Du behöver

  • 1 deciliter vetekross
  • 1 ½ deciliter vatten
  • 1 paket jäst, 50 gram
  • 50 gram smör
  • 5 deciliter mjölk
  • 2 teskedar salt
  • 1 matsked strösocker
  • 3 deciliter grahamsmjöl
  • 8 deciliter vetemjöl
  • Garnering
  • Grahamsmjöl

Gör så här

1

Koka vetekross och vatten i en kastrull i 10 minuter, koka på svag värme under lock. Låt vetekrosset svalna helt.

2

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli fingervarm.

3

Tillsätt lite av degvätskan till jästen, rör så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degvätskan, vetekross, salt, socker, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet.

4

Arbeta till en kladdfri deg. Jäs övertäckta i 30 minuter.

5

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den något. Dela i 20 jämnstora bitar. Forma till bullar och kavla ut dem till runda kakor, 10 cm i diameter.

6

Lägg på bakpappersklädda plåtar. Nagga med gaffel och strö på grahamsmjöl. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

7

Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk på ett galler.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top