Du behöver
- 500 gram morötter
- 1 palsternacka, ca 250 gram
- 1 potatis, ca 100 gram
- 1 gul lök
- 2 matskedar smör
- 1 matsked rapsolja
- 2 buljongtärningar, t.ex. grönsaks-
- 7-8 dl kokande vatten
- Färskpressad saft av 1 apelsin
- Finrivet skal av ½ apelsin
- Flingsalt
- ½ matsked olivolja
- 1 matsked finhackad persilja
- Nymalen svartpeppar
Gör så här
Skala morötterna, palsternackan och potatisen. Skär dem i små bitar. Skala och hacka löken.
Fräs rotsakerna, potatisen och löken i smöret och oljan, ca 5 minuter. Tillsätt smulade buljongtärningar och fräs under omrörning i ca 1 minut.
Tillsätt hälften av vattnet. Koka upp och sjud soppan under lock tills allt är mjukt, ca 25 minuter.
Ta soppgrytan från värmen. Finfördela soppan med stavmixer direkt i grytan. Blanda i apelsinsaft och skal.
Späd soppan i omgångar med resten av vattnet till önskad konsistens. Koka upp och sjud i ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt.
Fördela soppan i koppar eller skålar. Ringla över olivolja. Toppa med persilja. Peppra.