Värmande rotsakssoppa

Krämig, god och värmande soppa med rotfrukter. Servera gärna i koppar eller lite mindre skålar.

Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 500 gram morötter
  • 1 palsternacka, ca 250 gram
  • 1 potatis, ca 100 gram
  • 1 gul lök
  • 2 matskedar smör
  • 1 matsked rapsolja
  • 2 buljongtärningar, t.ex. grönsaks-
  • 7-8 dl kokande vatten
  • Färskpressad saft av 1 apelsin
  • Finrivet skal av ½ apelsin
  • Flingsalt
  • ½ matsked olivolja
  • 1 matsked finhackad persilja
  • Nymalen svartpeppar

Gör så här

1

Skala morötterna, palsternackan och potatisen. Skär dem i små bitar. Skala och hacka löken.

2

Fräs rotsakerna, potatisen och löken i smöret och oljan, ca 5 minuter. Tillsätt smulade buljongtärningar och fräs under omrörning i ca 1 minut.

3

Tillsätt hälften av vattnet. Koka upp och sjud soppan under lock tills allt är mjukt, ca 25 minuter.

4

Ta soppgrytan från värmen. Finfördela soppan med stavmixer direkt i grytan. Blanda i apelsinsaft och skal.

5

Späd soppan i omgångar med resten av vattnet till önskad konsistens. Koka upp och sjud i ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt.

6

Fördela soppan i koppar eller skålar. Ringla över olivolja. Toppa med persilja. Peppra.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top