Tips!

  • Fördelen med att kalljäsa degen är att smakerna i mjölet utvecklas bättre under en lång jäsning. Du använder också en mindre mängd jäst. 
  • Glutentrådarna stärks också av den långa jäsningen, och brödet blir lite segare och får en rustikare smak.
  • Kalljäst bröd är suveränt om du vill spara tid. Jäs på natten och baka ut på morgonen!

Du behöver

  • 5 gram jäst
  • Ev 2 matskedar surdeg
  • 5 deciliter vatten
  • 2 teskedar salt
  • 1 ¾ deciliter fullkornsvetemjöl
  • Ca 8 deciliter vetemjöl special

Gör så här

1

Rör ut jästen och ev surdegen i lillfingervarmt vatten. Tillsätt vatten, salt, fullkornsvetemjöl och vetemjöl special.

2

Arbeta samman degen, gärna i en matberedare med degkrokar, tills den släpper skålens kanter.

3

Täck över degen och låt den jäsa i 1 timme i rumstemperatur.

4

Ställ in degen i kylen och låt stå över natten.

5

Ta ut degbunken ur kylen och låt den stå i 1 timme i rumstemperatur.

6

Forma 20 bollar. Låt jäsa övertäckta i ca 15 minuter.

7

Grädda bröden i 250 grader i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.