Medelhavspaj med grönsaker och delikatesser

Supergod paj i friform fylld med härliga medelhavsgrönsaker och delikatesser.

Tillagningstid: 1 timme och 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 gula lökar
  • 2 paprikor, gärna gul och röd
  • 2 tomater, gärna plommon
  • 4 msk olivolja
  • 3 sardeller
  • 1 dl kärnfria oliver
  • Nymalen svartpeppar
  • Flingsalt
  • 1 msk hackad oregano
  • 150 g getost
  • 1 stor sats pajdeg
  • 5 dl vetemjöl
  • 175 g smör, kylskåpskallt
  • 5-6 msk iskallt vatten
  • 1,2 tsk äppelcidervinäger
  • Garnering
  • Finstrimlat skal av ½ citron
  • Oreganokvistar och blad

Gör så här

1

Pajdeg: Mät upp mjöl och tärnat smör i en matberedare monterad med kniv. Kör till en smulig massa. Häll i vattnet och vinägern under tiden som maskinen går. Kör tills degen formas till en boll.

2

Skala och strimla löken. Kärna ur och strimla paprikorna. Skiva tomaterna.

3

Fräs löken i ca hälften av oljan i en stekpanna ca 3 minuter. Tillsätt paprikan och fräs i ca 3 minuter. Tillsätt sardellerna och fräs tills de smälter, ca 3 minuter. Blanda i oliverna. Peppra. Ta upp det frästa på en tallrik.

4

Fräs tomaterna i resten av oljan och blanda med paprikaröran. Smaka av med peppar och flingsalt och låt kallna. Blanda i oregano.

5

Kavla ut pajdegen på mjölat bakplåtspapper från mitten till kanterna till en rundel, ca 30 cm i diameter. Lägg den med pappret på en plåt.

6

Lägg den kalla fyllningen varvad med smulad getost i mitten av rundeln och bred ut degen till en fyrkant. Spara en ca 6 cm bred kant runt fyllningen. Vik kanten över fyllningen.

7

Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter.

8

Garnera med citronskal och oregano. Strö över flingsalt och peppra.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top