Helstekt citron- och örtkyckling

En ljuvligt örtdoftande kyckling som helsteks i ugnen.


4 portioner

Tips!

Servera gärna kycklingen med pinsa och svamppesto.

RECEPT: Pinsa med råstekt broccoli och bacon

Svamppesto

Ansa och riv 1 liter skogssvamp i mindre bitar. Fräs i smör på svag värme ca 15 minuter. Låt 2 hackade vitlöksklyftor fräsa med mot slutet. Blanda i 2 msk repad timjan och ta från värmen. Mixa svamp, ½ dl rostade pinjenötter, 2 dl grovriven parmesan, 2 tsk pressad citron och ¾ dl olivolja. Späd med olja om peston är för tjock. Smaka av med salt och peppar.

Du behöver

  • ½ citron
  • 75 g smör
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 3 msk hackad timjan + timjankvistar
  • Salt, nymald peppar
  • 1 stor kyckling , ca 1 ½ kg
  • 2 msk olivolja
  • 2 morötter
  • Ca 500 g potatis
  • 2 röda knipplökar eller rödlökar
  • Ca 500 g färsk vitkål
  • 1 hel vitlök
  • 2 dl vatten
  • 1 msk kycklingfond
  • 1 msk torkad timjan
  • Salt
  • 250 g cocktailtomater

Gör så här

1

Riv skalet på citronen. Skär citronen i grova bitar. Blanda citronskal, smör, vitlök, timjan och salt.

2

Stick försiktigt in fingret under skinnet på kycklingen vid bröst och lår för att skapa en ficka. Tryck in smöret så det fördelar sig jämnt under skinnet. Lägg en klick smör i kycklingens buk med citronbitar och timjankvistar.

3

Gnid in kycklingen med olivolja, salt och peppar. Bind upp den med steksnöre och lägg i en stor ugnsfast form.

4

Skala morötterna, skär i grova bitar. Dela potatis och lök. Klyfta kålen och halvera vitlöken.

5

Lägg grönsakerna runt kycklingen. Blanda vatten och fond, häll över grönsakerna. Strö på timjan och salt.

6

Stek mitt i ugnen i 175 grader tills grönsaker och potatis är mjuka och kycklingen precis genomstekt, ca 1 ½ timme. Kycklingen ska vara 82° vid lårbenet. Höj ev ugnstemperaturen i slutet av stektiden.

7

Lägg på tomaterna när ca 25 minuter av stektiden återstår. Ös kyckling och grönsaker med skyn några gånger under stektiden.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top