Du behöver
- 150 g kallt smör
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk strösocker
- 1 ägg Fyllning
- 100 g mandelmassa
- 50 g smör
- 2 ägg
- 1 dl strösocker
- 1 tsk nystött kardemumma
- 3 dl frysta lingon Topping
- Ca 3 msk mandelspån
Gör så här
Mixa ihop smör, mjöl och socker till en smulig massa i matberedaren. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en smidig deg.
Vira in degen i plast och låt den vila i ca 1 timme i kylen.
Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 centimeter i diameter. Nagga bottnen med gaffel. Låt stå i kylen i minst 1 timme.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter.
Fyllning: Riv mandelmassan på rivjärnets grova sida.
Smält smöret. Vispa upp äggen. Rör ner ägg och socker i smöret. Sjud alltihop utan att koka till en tjock kräm, rör hela tiden med en trägaffel.
Ta krämen från värmen. Rör ner mandelmassa och kardemumma och låt krämen svalna. Vänd ner lingonen. Fyll pajskalet med krämen.
Topping: Strö över mandelspån.
Grädda mitt i ugnen tills pajen har vacker färg, ca 30 minuter.