Lingonpaj med mandelmassa

Lyckat smakmöte mellan friska lingon och söt mandelmassa. Servera med en klick lättvispad grädde.


8 bitar

Du behöver

  • 150 g kallt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 1 ägg
  • Fyllning
  • 100 g mandelmassa
  • 50 g smör
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk nystött kardemumma
  • 3 dl frysta lingon
  • Topping
  • Ca 3 msk mandelspån

Gör så här

1

Mixa ihop smör, mjöl och socker till en smulig massa i matberedaren. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en smidig deg.

2

Vira in degen i plast och låt den vila i ca 1 timme i kylen.

3

Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 centimeter i diameter. Nagga bottnen med gaffel. Låt stå i kylen i minst 1 timme.

4

Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter.

5

Fyllning: Riv mandelmassan på rivjärnets grova sida.

6

Smält smöret. Vispa upp äggen. Rör ner ägg och socker i smöret. Sjud alltihop utan att koka till en tjock kräm, rör hela tiden med en trägaffel.

7

Ta krämen från värmen. Rör ner mandelmassa och kardemumma och låt krämen svalna. Vänd ner lingonen. Fyll pajskalet med krämen.

8

Topping: Strö över mandelspån.

9

Grädda mitt i ugnen tills pajen har vacker färg, ca 30 minuter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top