Mörk chokladkaka med hasselnötter

En saftig chokladkaka med krispiga hasselnötter och en härlig hint av likör.


8-10 personer

Du behöver

  • 200 g mörk choklad 60%
  • 200 g smör
  • 3 ägg
  • 200 g socker
  • 65 g farinsocker
  • 2 msk hasselnötslikör (t.ex. Frangelico), alt. cognac eller whisky
  • 125 g vetemjöl
  • ¼ tsk salt
  • 100 g hasselnötter (gärna rostade och skalade)
  • Ugn
  • 180°

Gör så här

1

Smörj en springform (22 cm i diameter) med lite smör och lägg bakplåtspapper i botten. Hacka chokladen grovt.

2

Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och tillsätt den hackade chokladen. Rör om tills chokladen har smält. Låt svalna lätt i 5 minuter.

3

Vispa ägg, socker och farinsocker krämigt i en skål med en elvisp. Tillsätt den smälta chokladblandningen och hasselnötslikören och blanda ihop. Blanda vetemjöl och salt och vänd ner det i smeten.

4

Hacka hasselnötterna grovt och rör ner 2/3 av nötterna i smeten. Häll smeten i formen och strö resten av nötterna ovanpå.

5

Grädda kakan i 35 minuter tills den har stelnat men fortfarande är lite mjuk i mitten. Låt kakan svalna på ett galler och ställ den sedan i kylen till nästa dag så att den sätter sig och blir fast nog att skära i.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top