Du behöver
- 200 g mörk choklad 60%
- 200 g smör
- 3 ägg
- 200 g socker
- 65 g farinsocker
- 2 msk hasselnötslikör (t.ex. Frangelico), alt. cognac eller whisky
- 125 g vetemjöl
- ¼ tsk salt
- 100 g hasselnötter (gärna rostade och skalade) Ugn
- 180°
Gör så här
Smörj en springform (22 cm i diameter) med lite smör och lägg bakplåtspapper i botten. Hacka chokladen grovt.
Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och tillsätt den hackade chokladen. Rör om tills chokladen har smält. Låt svalna lätt i 5 minuter.
Vispa ägg, socker och farinsocker krämigt i en skål med en elvisp. Tillsätt den smälta chokladblandningen och hasselnötslikören och blanda ihop. Blanda vetemjöl och salt och vänd ner det i smeten.
Hacka hasselnötterna grovt och rör ner 2/3 av nötterna i smeten. Häll smeten i formen och strö resten av nötterna ovanpå.
Grädda kakan i 35 minuter tills den har stelnat men fortfarande är lite mjuk i mitten. Låt kakan svalna på ett galler och ställ den sedan i kylen till nästa dag så att den sätter sig och blir fast nog att skära i.