Du behöver
- 175 g mjukt smör
- 100 g socker
- ¼ tsk vaniljpulver
- 1 ägg
- ¼ tsk salt
- 200 g vetemjöl Nötkaramell
- 60 g smör
- 90 g farinsocker
- 45 g ljus sirap
- 1 msk vispgrädde
- ¼ tsk vaniljpulver
- ¼ tsk flingsalt
- 150 g blandade nötter och mandlar (t.ex. hasselnötter, mandlar och pistagenötter) Ugn
- 175°
Gör så här
Lägg bakplåtspapper i en liten fyrkantig bakform, ca 21 x 21 cm.
Vispa mjukt smör, socker och vaniljpulver krämigt i en skål. Tillsätt ägget och vispa ihop. Tillsätt salt och vetemjöl och blanda degen tills den är jämn. Tryck ut degen i botten av formen. Gör små hål med en gaffel och grädda i 20 minuter tills den är lätt gyllene. Låt bottnen svalna på ett galler medan du gör nötkaramellen.
Nötkaramell: Smält smör, farinsocker och sirap tillsammans i en kastrull under omrörning. Tillsätt grädde, vaniljpulver och flingsalt, och rör om tills karamellen är jämn. Ta av kastrullen från värmen och blanda ner grovt hackade nötter och mandlar i karamellen.
Fördela nötkaramellen ovanpå den förgräddade bottnen och grädda ytterligare 20 minuter tills fyllningen har stelnat. Låt kakan svalna helt innan den skärs upp i 12 avlånga snittar. Förvara snittarna i en sluten behållare i kylskåp fram till servering.