Underbara nötkaramellsnittar

De lättbakade snittarna har en ljuvligt god knäckig yta.


12 stycken

Du behöver

  • 175 g mjukt smör
  • 100 g socker
  • ¼ tsk vaniljpulver
  • 1 ägg
  • ¼ tsk salt
  • 200 g vetemjöl
  • Nötkaramell
  • 60 g smör
  • 90 g farinsocker
  • 45 g ljus sirap
  • 1 msk vispgrädde
  • ¼ tsk vaniljpulver
  • ¼ tsk flingsalt
  • 150 g blandade nötter och mandlar (t.ex. hasselnötter, mandlar och pistagenötter)
  • Ugn
  • 175°

Gör så här

1

Lägg bakplåtspapper i en liten fyrkantig bakform, ca 21 x 21 cm.

2

Vispa mjukt smör, socker och vaniljpulver krämigt i en skål. Tillsätt ägget och vispa ihop. Tillsätt salt och vetemjöl och blanda degen tills den är jämn. Tryck ut degen i botten av formen. Gör små hål med en gaffel och grädda i 20 minuter tills den är lätt gyllene. Låt bottnen svalna på ett galler medan du gör nötkaramellen.

3

Nötkaramell: Smält smör, farinsocker och sirap tillsammans i en kastrull under omrörning. Tillsätt grädde, vaniljpulver och flingsalt, och rör om tills karamellen är jämn. Ta av kastrullen från värmen och blanda ner grovt hackade nötter och mandlar i karamellen.

4

Fördela nötkaramellen ovanpå den förgräddade bottnen och grädda ytterligare 20 minuter tills fyllningen har stelnat. Låt kakan svalna helt innan den skärs upp i 12 avlånga snittar. Förvara snittarna i en sluten behållare i kylskåp fram till servering.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top