Tarte Tatin

Tarte Tatin är en klassisk fransk paj som består av mördeg, karamell och äpplen. Den bakas med frukten underst och degen överst och vänds upp och ner vid servering.


6 portioner

Du behöver

  • 150 g vetemjöl
  • 50 g florsocker
  • 1 nypa salt
  • 100 g kallt smör
  • 1 äggula
  • Äppel-karamellfyllning
  • 4 syrliga äpplen
  • 75 g smör
  • 150 g socker
  • ½ vaniljstång
  • Servering
  • Vaniljglass
  • Ugn
  • 180°

Gör så här

1

Blanda vetemjöl, florsocker och salt i en bunke. Skär smöret i tärningar och smula ner det i mjölblandningen. Tillsätt äggulan och samla degen med händerna utan att knåda den. Linda in degen i plastfolie och lägg den i kylen i 1 timme.

2

Fyllning: Skala äpplena och skär dem i tjocka klyftor. Lägg smör och socker i en varm panna och smält det långsamt till gyllene karamell. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.

3

Lägg äpplen och vaniljfrön i pannan och låt dem steka i karamellen på medellåg värme i 5 minuter, tills äpplena är lätt mjuka. Skaka försiktigt pannan då och då så att karamellen fördelas över äpplena. Fördela äpplen och karamell i en pajform och låt massan svalna något i ca 10 minuter.

4

Kavla ut mördegen till en rund cirkel som passar till formen du valt. Lägg degen ovanpå äpplena och vik ner den runt kanten. Gör små hål i degen med en spetsig kniv.

5

Grädda pajen i 25 minuter tills mördegen är gyllene. Låt pajen svalna på ett galler i 5 minuter.

6

Servering: Vänd försiktigt men snabbt ut pajen på ett serveringsfat så att äpplena kommer uppåt. Servera pajen ljummen med vaniljglass.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top