Du behöver
- 150 g vetemjöl
- 50 g florsocker
- 1 nypa salt
- 100 g kallt smör
- 1 äggula Äppel-karamellfyllning
- 4 syrliga äpplen
- 75 g smör
- 150 g socker
- ½ vaniljstång Servering
- Vaniljglass Ugn
- 180°
Gör så här
Blanda vetemjöl, florsocker och salt i en bunke. Skär smöret i tärningar och smula ner det i mjölblandningen. Tillsätt äggulan och samla degen med händerna utan att knåda den. Linda in degen i plastfolie och lägg den i kylen i 1 timme.
Fyllning: Skala äpplena och skär dem i tjocka klyftor. Lägg smör och socker i en varm panna och smält det långsamt till gyllene karamell. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
Lägg äpplen och vaniljfrön i pannan och låt dem steka i karamellen på medellåg värme i 5 minuter, tills äpplena är lätt mjuka. Skaka försiktigt pannan då och då så att karamellen fördelas över äpplena. Fördela äpplen och karamell i en pajform och låt massan svalna något i ca 10 minuter.
Kavla ut mördegen till en rund cirkel som passar till formen du valt. Lägg degen ovanpå äpplena och vik ner den runt kanten. Gör små hål i degen med en spetsig kniv.
Grädda pajen i 25 minuter tills mördegen är gyllene. Låt pajen svalna på ett galler i 5 minuter.
Servering: Vänd försiktigt men snabbt ut pajen på ett serveringsfat så att äpplena kommer uppåt. Servera pajen ljummen med vaniljglass.