Du behöver
- ½ dl ströbröd
- 1 dl kallt vatten
- 400 g blandfärs
- 1 ägg
- ¾ tsk salt
- Svartpeppar
- Smör- och rapsolja eller rapsolja att pensla med
- 1 gul lök
- 1 dl urkärnade gröna oliver
- 2 vitlöksklyftor
- 100 g fetaost eller salladsost
- 1 kg fast potatis, gärna lite mindre
- Smör- och rapsolja eller rapsolja
- Saften från ½ pressad citron
- Salt
- ½ gurka
- Salt
- 3 dl turkisk yoghurt
- ½ dl finhackad dill
- Salt och peppar
- Sallad
- 225°
Fyllning
Ugnspotatis med citron
Tsatsiki
Servering
Ugn
Gör så här
Ugnspotatis med citron: Tvätta och dela potatisen i halvor. Lägg dem i en ugnsfast form, ringla över smör- och rapsolja och citron och salta. Rosta potatisarna i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
Blanda ströbröd och vatten i en bunke och låt det svälla i 10 minuter. Tillsätt blandfärs, ägg, salt och svartpeppar och blanda till en jämn smet.
Fyllning: Skala och dela löken i halvor. Skär halvorna i först tunna skivor och sedan en gång till. Hacka oliverna grovt och riv eller pressa vitlöksklyftorna. Smula fetaosten. Blanda allt i en liten skål.
Platta ut färsblandningen till en rektangel på en bit plastfolie, färsen ska mäta 20×30 cm. Lägg fyllningen som en sträng längs med ena långsidan och rulla ihop till en rulle.
Lägg rullen, med hjälp av plastfolien, i en smord ugnsfast form. Kasta plastfolien, pensla rullen med smör- och rapsolja och stek i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Tsatsiki: Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Strö lite salt ovanpå och låt gurkan dra i 5 minuter. Krama gurkan så att det mesta av vätskan försvinner. Lägg gurka, turkisk yoghurt, dill, salt och peppar i en skål och blanda. Ställ tsatsikin kallt tills det är dags att äta.
Servera köttfärsrullen med potatis, tsatsiki och en sallad.