Sötpotatisgryta med kikärtor och aioli – recept från Malin Olsson

Malin äter gärna vegetariskt även om hon inte längre är vegetarian. Receptet på den här smakrika grytan har hon knyckt av sin svåger.


4 portioner

Du hittar resten av Malin Olssons meny här:

Förrätt: Rårakor med tångkaviar
Efterrätt: Fransk kladdkaka med ­hallon och crème fraiche


LÄS ÄVEN: Hemma i köket hos Malin Olsson: ”Samlar på recept från vänner”


”Det viktigaste är att inte ha bråttom när man häller i oljan. Något som är väldigt svårt för mig som alltid vill att saker ska gå fort”, säger Malin. Foto: Christina Uhlin

Du behöver

  • 1 stor sötpotatis, cirka 400 g
  • 1 msk neutral rapsolja
  • 1 gul lök, i klyftor
  • 1 pkt saffran, à ½ g
  • ½ tsk cayennepeppar
  • 2 förpackningar hela tomater, à cirka 400 g
  • 3 dl vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 2 lagerblad
  • ½ tsk torkad timjan
  • 1 förpackning kikärtor, sköljda och avrunna, à cirka 400 g
  • Salt
  • Aioli (en stor sats)
  • 2 äggulor
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 2 dl neutral rapsolja
  • Cirka ½ tsk salt
  • Ev cayennepeppar

Gör så här

1

Skala och tärna sötpotatisen. Hetta upp oljan i en rymlig stekgryta. Mjukstek söt­potatis, lök, saffran och cayenne­peppar utan att det tar färg.

2

Tillsätt tomater, vatten, buljongtärningar, lagerblad och timjan.

3

Koka upp och låt puttra i 20 minuter under lock.

4

Häll i kikärtorna och sjud i ytterligare 5 minuter.

5

Smaka av med salt.

Aioli
6

Vispa ihop gulor, vinäger, senap och vitlök.

7

Tillsätt oljan droppvis medan du hela tiden vispar. Fortsätt vispa tills det tjocknat.

8

Smaka av med salt.

9

Pudra eventuellt över lite cayennepeppar. Servera till kikärtsgrytan.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top