Du hittar resten av Malin Olssons meny här:
Förrätt: Rårakor med tångkaviar
Efterrätt: Fransk kladdkaka med hallon och crème fraiche
LÄS ÄVEN: Hemma i köket hos Malin Olsson: ”Samlar på recept från vänner”

Du behöver
- 1 stor sötpotatis, cirka 400 g
- 1 msk neutral rapsolja
- 1 gul lök, i klyftor
- 1 pkt saffran, à ½ g
- ½ tsk cayennepeppar
- 2 förpackningar hela tomater, à cirka 400 g
- 3 dl vatten
- 2 tärningar grönsaksbuljong
- 2 lagerblad
- ½ tsk torkad timjan
- 1 förpackning kikärtor, sköljda och avrunna, à cirka 400 g
- Salt Aioli (en stor sats)
- 2 äggulor
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 1 tsk dijonsenap
- 1 vitlöksklyfta, riven
- 2 dl neutral rapsolja
- Cirka ½ tsk salt
- Ev cayennepeppar
Gör så här
Skala och tärna sötpotatisen. Hetta upp oljan i en rymlig stekgryta. Mjukstek sötpotatis, lök, saffran och cayennepeppar utan att det tar färg.
Tillsätt tomater, vatten, buljongtärningar, lagerblad och timjan.
Koka upp och låt puttra i 20 minuter under lock.
Häll i kikärtorna och sjud i ytterligare 5 minuter.
Smaka av med salt.
Vispa ihop gulor, vinäger, senap och vitlök.
Tillsätt oljan droppvis medan du hela tiden vispar. Fortsätt vispa tills det tjocknat.
Smaka av med salt.
Pudra eventuellt över lite cayennepeppar. Servera till kikärtsgrytan.