Gorgonzola-gratinerad fläskfilé

Fläskfilén med bacon serveras med en gorgonzolasås.


4 portioner

Du behöver

  • 600 g fläskfilé
  • Salt, peppar
  • 140 g bacon
  • 1+1 msk smör
  • 1 purjolök
  • 150 g sockerärter
  • Sås
  • 3 dl grädde, valfri fetthalt
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk kalvfond
  • 150 g gorgonzola
  • Garnering
  • Persilja
  • Servering
  • Klyftpotatis, sallad
  • Ugn
  • 225°

Gör så här

1

Putsa köttet och salta och peppra. Linda bacon runt filén. Bryn köttet runt om i smör i stekpanna och låt steka på svag värme i 10 minuter. Vänd då och då. Ta upp köttet och låt det vila i 10 minuter.

2

Ansa purjolöken och skiva den. Fräs den mjuk i smör i stekpanna. Ansa sockerärterna och låt dem fräsa med ett par minuter. Lägg fräset i botten på en form. Skiva köttet och lägg ovanpå, köttet är inte riktigt genomstekt än.

3

Sås: Koka upp grädde med dijonsenap och fond och smula i nästan all gorgonzola. Häll lite av såsen över köttet och smula över resten av osten. Gratinera i 10 minuter. Strö över persilja och servera resten av såsen bredvid tillsammans med klyftpotatis och sallad.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top