Ugnsbakad lax med örttomater

Laxsidan kan serveras på buffén eller som varmrätt tillsammans med till exempel en potatissallad.


6–8 bufféportioner

Du behöver

  • 1,2 kg laxfilé, hel bit med skinn
  • 8 vitpepparkorn
  • 8 svartpepparkorn
  • 8 rosépepparkorn
  • ½ dl strösocker
  • ½ dl salt
  • 1 dl grovhackad dill
  • 2 msk smör
  • Citronhollandaise
  • 300 g smör
  • 4 äggulor
  • 1 citron, saft och skal
  • Salt och peppar
  • Örttomater
  • 350 g cocktailtomater
  • 2 msk hackad dill
  • 2 msk hackad basilika
  • 2 msk olivolja
  • Tillbehör
  • 250 g grön sparris
  • 150 g salladsärtor
  • Garnering
  • Dillvippor
  • Citronrasp

Gör så här

1

Putsa laxen. Krossa pepparkornen. Blanda socker, salt, peppar och dill och gnid in laxen med blandningen. Låt vila i kylen i 1 timme.

2

Skrapa bort överflödigt salt och socker. Lägg laxen med skinnsidan nedåt i en lång­panna med bakplåtspapper.

3

Klicka på smöret och tillaga strax under ugnens mitt i 200 grader i ca 15 minuter.

4

Citronhollandaise: Smält smöret. Vispa äggulor och citronsaft i en skål över vattenbad. Vispa ner smöret i en tunn stråle. Smaka av med citronskal, salt och peppar.

5

Örttomater: Dela ­tomaterna. Blanda med örter och olja.

6

Tillbehör: Bryt av basen på sparrisen. Koka stjälkarna i lättsaltat vatten i 3 minuter. Spola av i kallt vatten. Koka salladsärtorna i ca 1 minut. Spola av i kallt vatten.

7

Lägg ­primörerna på ett fat. Lägg på laxen och toppa med tomaterna. Servera med såsen.

8

Garnering: Toppa med dill och citronrasp.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top