Du behöver
- 1,2 kg laxfilé, hel bit med skinn
- 8 vitpepparkorn
- 8 svartpepparkorn
- 8 rosépepparkorn
- ½ dl strösocker
- ½ dl salt
- 1 dl grovhackad dill
- 2 msk smör Citronhollandaise
- 300 g smör
- 4 äggulor
- 1 citron, saft och skal
- Salt och peppar Örttomater
- 350 g cocktailtomater
- 2 msk hackad dill
- 2 msk hackad basilika
- 2 msk olivolja Tillbehör
- 250 g grön sparris
- 150 g salladsärtor Garnering
- Dillvippor
- Citronrasp
Gör så här
Putsa laxen. Krossa pepparkornen. Blanda socker, salt, peppar och dill och gnid in laxen med blandningen. Låt vila i kylen i 1 timme.
Skrapa bort överflödigt salt och socker. Lägg laxen med skinnsidan nedåt i en långpanna med bakplåtspapper.
Klicka på smöret och tillaga strax under ugnens mitt i 200 grader i ca 15 minuter.
Citronhollandaise: Smält smöret. Vispa äggulor och citronsaft i en skål över vattenbad. Vispa ner smöret i en tunn stråle. Smaka av med citronskal, salt och peppar.
Örttomater: Dela tomaterna. Blanda med örter och olja.
Tillbehör: Bryt av basen på sparrisen. Koka stjälkarna i lättsaltat vatten i 3 minuter. Spola av i kallt vatten. Koka salladsärtorna i ca 1 minut. Spola av i kallt vatten.
Lägg primörerna på ett fat. Lägg på laxen och toppa med tomaterna. Servera med såsen.
Garnering: Toppa med dill och citronrasp.