Örtbakad laxsida med hemgjord pesto

Allt på en plåt är ett enkelt sätt att servera middagen. Här har vi bakat en hel laxsida toppad med örtvinägrett. Den serveras med hemgjord pesto.


4 portioner

Du behöver

  • 900 g delikatesspotatis
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk flingsalt
  • 3 msk olivolja
  • 1,2 kg hel laxsida med skinn
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm rosépeppar
  • 500 g blandade cocktailtomater
  • Örtvinägrett
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • ½ dl finhackade örter
  • 3 msk finhackad dill
  • Topping
  • 1 dl hackade örter, t ex persilja, dill eller basilika
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 2–3 msk olivolja
  • Hemgjord pesto
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 dl torrostade pinjenötter
  • ½ tsk flingsalt
  • 2 krukor basilika, grovhackad
  • 2 dl olivolja
  • 65 g riven parmesanost
  • Ugn
  • 225°

Gör så här

1

Lägg potatisen, ev halverad eller kvartad, i en långpanna.

2

Skiva vitlöksklyftorna tunt. Strö vitlök och flingsalt över potatisen. Ringla över olivolja och vänd runt.

3

Rosta potatisen strax under ugnens mitt i ca 15 minuter.

4

Putsa, salta och peppra laxen. Lägg den på potatisen med skinnsidan nedåt. Rosta vidare i ugnen i ca 10 minuter.

5

Lägg på tomaterna och stek vidare i ca 10 minuter.

6

Fördela försiktigt potatis, tomater och lax på ett uppläggningsfat.

7

Örtvinägrett: Blanda samtliga ingredienser. Häll vinägretten över potatisen och tomaterna.

8

Hemgjord pesto: Mixa vitlök, pinjenötter och salt. Tillsätt basilika och mixa till en jämn massa. Arbeta in oljan, lite i taget. Flytta över peston till en skål. Vänd ner parmesanost, lite i taget. Smaka av med salt.

9

Topping: Blanda örter, citronsaft och olja och toppa laxsidan. Servera med hemgjord pesto

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top