Du behöver
- 900 g delikatesspotatis
- 3 vitlöksklyftor
- 1 tsk flingsalt
- 3 msk olivolja
- 1,2 kg hel laxsida med skinn
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 krm rosépeppar
- 500 g blandade cocktailtomater Örtvinägrett
- 4 msk olivolja
- 2 msk vitvinsvinäger
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- ½ dl finhackade örter
- 3 msk finhackad dill Topping
- 1 dl hackade örter, t ex persilja, dill eller basilika
- 2 msk pressad citronsaft
- 2–3 msk olivolja Hemgjord pesto
- 3 vitlöksklyftor
- 1 dl torrostade pinjenötter
- ½ tsk flingsalt
- 2 krukor basilika, grovhackad
- 2 dl olivolja
- 65 g riven parmesanost Ugn
- 225°
Gör så här
Lägg potatisen, ev halverad eller kvartad, i en långpanna.
Skiva vitlöksklyftorna tunt. Strö vitlök och flingsalt över potatisen. Ringla över olivolja och vänd runt.
Rosta potatisen strax under ugnens mitt i ca 15 minuter.
Putsa, salta och peppra laxen. Lägg den på potatisen med skinnsidan nedåt. Rosta vidare i ugnen i ca 10 minuter.
Lägg på tomaterna och stek vidare i ca 10 minuter.
Fördela försiktigt potatis, tomater och lax på ett uppläggningsfat.
Örtvinägrett: Blanda samtliga ingredienser. Häll vinägretten över potatisen och tomaterna.
Hemgjord pesto: Mixa vitlök, pinjenötter och salt. Tillsätt basilika och mixa till en jämn massa. Arbeta in oljan, lite i taget. Flytta över peston till en skål. Vänd ner parmesanost, lite i taget. Smaka av med salt.
Topping: Blanda örter, citronsaft och olja och toppa laxsidan. Servera med hemgjord pesto