
Låt var och en välja sin egen topping på pizzan! Här är några förslag:
- Vit sås (se recept här), potatisskivor, mozzarella och bacon.
- Tomatsås, chorizo, chili, paprika, färsk basilika och riven parmesan.
- Köttfärssås, mozzarella, cashewnötter och färsk koriander.
- Tomatsås, mozzarella, zucchini, aubergine, rödlök, svamp och pesto.
- Tomatsås, päron, mozzarella, blåmögelost och karamelliserad lök.
Du behöver
-
Pizzadeg
- 1 kg vetemjöl (Tipo 00)
- 15 g färsk jäst
- 1 tsk salt
- 1 dl olivolja
- 7–7 ½ dl vatten, 37° Ugn
- 250° Tomatsås, ca 6 dl
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- Olivolja till stekning
- 800 g körsbärstomater, färska eller från burk
- 3 msk balsamvinäger
- 2 msk hackad färsk basilika
- 1 tsk socker
- Salt, peppar
Gör så här
Rör samman mjöl, jäst, salt, olivolja och vatten.
Knåda till en smidig deg i ca 10 minuter. Använd gärna matberedare med degkrokar.
Täck över degen och låt jäsa i 1 ½ timme.
Dela degen i 4 bitar på mjölat bakbord. Forma till pizzabottnar med händerna eller använd en kavel.
Bred på tomatsås, riven mozzarella och valfri topping.
Grädda i i 5–10 minuter.
Finhacka lök och vitlök, fräs mjuka i olivolja i ca 5 minuter.
Tillsätt tomater, balsamvinäger, basilika, socker, salt och peppar och låt sjuda till en tjock sås.
Mixa eventuellt såsen slät med stavmixer. Smaka av med socker, salt och peppar.