Italiensk pizzadeg och tomatsås

Med en riktigt bra deg och en god tomatsås har du grunden till att själv göra de godaste pizzorna hemma. Toppa med tillbehören du tycker om bäst!


4 portionspizzor eller 1 stor pizza

Låt var och en välja sin egen topping på pizzan! Här är några förslag:

  1. Vit sås (se recept här), potatisskivor, mozzarella och bacon.
  2. Tomatsås, chorizo, chili, paprika, färsk basilika och riven parmesan.
  3. Köttfärssås, mozzarella, cashewnötter och färsk koriander.
  4. Tomatsås, mozzarella, zucchini, aubergine, rödlök, svamp och pesto.
  5. Tomatsås, päron, mozzarella, blåmögelost och karamelliserad lök.

Du behöver

    Pizzadeg
  • 1 kg vetemjöl (Tipo 00)
  • 15 g färsk jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 dl olivolja
  • 7–7 ½ dl vatten, 37°
  • Ugn
  • 250°
  • Tomatsås, ca 6 dl
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • Olivolja till stekning
  • 800 g körsbärstomater, färska eller från burk
  • 3 msk balsamvinäger
  • 2 msk hackad färsk basilika
  • 1 tsk socker
  • Salt, peppar

Gör så här

Pizzadeg
1

Rör samman mjöl, jäst, salt, olivolja och vatten.

2

Knåda till en smidig deg i ca 10 minuter. Använd gärna matberedare med degkrokar.

3

Täck över degen och låt jäsa i 1 ½ timme.

4

Dela degen i 4 bitar på mjölat bakbord. Forma till pizzabottnar med händerna eller använd en kavel.

5

Bred på tomatsås, riven mozzarella och valfri topping.

6

Grädda i i 5–10 minuter.

Tomatsås
7

Finhacka lök och vitlök, fräs mjuka i olivolja i ca 5 minuter.

8

Tillsätt tomater, balsamvinäger, basilika, socker, salt och peppar och låt sjuda till en tjock sås.

9

Mixa eventuellt såsen slät med stavmixer. Smaka av med socker, salt och peppar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top