Du behöver
- 250 g vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- ½ tsk mald kanel
- ½ tsk mald ingefära
- 150 g mandelmjöl
- ½ tsk grovt salt
- 100 g smör
- 250 g socker
- 3 ägg
- 2 dl filmjölk eller yoghurt
- 500 g rabarber
- 75 g socker
- 1 msk potatismjöl
- 50 g mandelspån
- 1 msk socker Ugn
- 175°
Gör så här
Sikta mjöl, bakpulver och kryddor tillsammans och blanda med mandelmjöl och salt. Vispa smör och socker krämigt i minst 5 minuter med en handmixer.
Vispa i äggen ett i taget. Vispa noga mellan varje. Blanda växelvis i mjölblandningen och filmjölk eller yoghurt i smeten.
Rensa rabarbern och skär dem i små bitar. Blanda dem med socker och potatismjöl. Smörj en långpanna (ca 22 x 30 cm) med smör och lägg eventuellt ett bakplåtspapper i botten. Lägg hälften av smeten i långpannan och täck med ett lager av rabarber. Lägg resten av smeten över och avsluta med rabarber.
Strö mandelspån och socker över rabarbern och baka kakan mitt i ugnen i 45–60 minuter. Kolla med en trästicka att kakan är genomgräddad. Sätt långpannan på ett galler och låt kakan svalna.