Vad tycker vi egentligen om besök från släkten? Läsarna har sagt sitt!

I sommar öppnar vi upp våra stugor för släkten. Mer än gärna. Icakurirens stora läsarundersökning visar att vi är generösa när vi får besök – men att gästerna gärna får hjälpa till med mat och disk!

Det gamla kinesiska ordspråket dyker ofta upp när det handlar om semestertider: ”Efter tre dagar luktar fisk och gäster illa.” Men när det gäller släkten är svenskarna både mer tålmodiga och generösare än vi kanske trott.

Icakurirens stora undersökning (där 180 personer svarat) visar att så många som 19 procent tycker att släkten får stanna så länge de vill, och lika många tycker också att de som värdar gärna står för maten. 24 procent tycker att två dagar är lagom och 18 procent ”3-4 dagar”.

– Jag är faktiskt lite förvånad över att så många vill umgås med släkten på semestern, säger psykologen och psykoterapeuten Liria Ortiz.

Spontanbesök uppskattas av många

Dessutom säger så många som 39 procent att de gillar spontanbesök och det tror ­Liria Ortiz är en siffra som är högre just under sommaren.

– I vardagen finns det mycket mindre utrymme för spontanbesök med allt annat som ska fixas. På sommaren är vi mindre stressade och det är enklare och mer avslappnat att ta emot gäster.

Å andra sidan är det så många som 30 procent som inte vill ha spontanbesök, men inte heller får några.

– Ja, de har uppenbarligen tydligt klargjort för sin familj hur de vill ha det!

Men även om det kan låta lite tråkigt, så tycker Liria Ortiz att det inte är så dumt med att vara tydlig när det gäller att få besök av släkten. Det är nämligen väldigt lätt att ramla in i gamla vanor, både i relation till syskon och till föräldrarna. Plötsligt förväntar sig vuxna barn att bli servade och syskon kan börja bråka om varför storasyster alltid ska bestämma.

Det går också att framläsa i de enskilda kommentarerna i Icakurirens undersökning att det ibland finns underliggande konflikter. Det som sliter på släktbanden är till exempel:

”Att jag måste fungera som värdinna och stå vid spisen.”
”Att vistas och umgås under samma tak en längre tid och försöka undvika konflikter.”
”Att hålla sams.”

Liria Ortiz råd

… till föräldrar med barn och barnbarn på besök:

  • Träna på att vara tydlig.
  • Skriv ner vad ni vill ha ­hjälp med.
  • Fall inte in i en ­uppassar-roll.
  • Skruva ner förväntningarna.

… till barn på besök hos föräldrar:

  • Stanna lagom länge.
  • Behöver ni bidra ­ekonomiskt?
  • Hjälp till, även om föräldrar säger att det inte behövs. (De ska inte behöva vara dödströtta när ni åker därifrån.)
  • Finns det någon regel för vad barnbarnen absolut inte får göra?

Tydliga regler är nyckeln

Det är just vid sådana tillfällen som tydliga regler kan vara bra, menar Liria Ortiz. Där måste även föräldrarna till vuxna barn våga berätta hur de vill ha det.

– Det är dumt att kanske gå och sucka en hel vecka och leka martyr. Har ni ingen tvättmaskin i stugan – då ska gästerna självklart ta med lakan.

Känns det avigt att ”kräva” saker av sina barn, så går det att skicka ett mejl eller sms och bara förklara att ”Vi står för middagarna, om ni tar övriga måltider.” Eller ”Vi har blivit äldre och behöver lite mer hjälp i år.”

– Det går faktiskt att tänka att stugan är ett hotell och hotell har ju regler. Men ingen är tankeläsare, det är därför det är så viktigt med kommunikation, säger Liria Ortiz.

En hel del kommenterar handlar också om ”bråkiga barn som inte lyder.” ”För många barnbarn som inte lyssnar på oss vuxna.”

– Där är det viktigt att komma ihåg att det är föräldrarna som har mandat att uppfostra sina barn. Att som mor- eller farföräldrar gå in under en vecka och börja styra är ingen idé. Bättre att utrusta sig med tålamod under den veckan de är där. Eller återigen, gör upp i förväg om det är någon regel som ni absolut vill att barnbarnen ska följa.

Rensa INTE luften

Överhuvudtaget är den där gemensamma semesterveckan ingen bra tid att dra upp gamla oförrätter eller konflikter. Speciellt om det är alkohol inblandad någon kväll kan det bli fel.

– Jag är helt emot att man ska rensa luften när man träffas många tillsammans. Om du har något du vill diskutera med din mamma eller syster – ta en enskild promenad, bjud på en fika och prata i lugn och ro.

Så tyckte läsarna

Om man sammanfattar Icakurirens undersökning så stannar idealgästen i två dagar, hjälper till med mat och disk, är lyhörd för vad alla vill göra tillsammans och tar gärna med en flaska vin som present. Ganska rimliga och sunda regler, kan tyckas.

Så att dra ner förväntningarna på en Bullerbysommar med släkten är nog klokt. Det kan komma mygg och regn, barn kan bli sjuka, några vill sova länge, andra vill vara aktiva hela dagen. Det går aldrig att få alla att tycka lika i en stor familj.

– Skriv ner alla förväntningar och stryk sedan hälften. Uppfyller du de 50-procentiga målen, så ska du vara mer än nöjd, säger Liria Ortiz och avslutar med vad som kanske är en ganska bra sammanfattning av ”sommaren med släkten”.

– Förvänta dig det bästa. Förbered dig på det värsta.


SE UNDERSÖKNINGEN HÄR: Läsarundersökning: Det här är bästa – och värsta – sommargästen!


Vem är din önskegäst?

Katrine Hamori, 76 år, Ystad:
Jag lever ensam och har invanda rutiner. Men jag tycker det är bra att bryta mönstren ibland, för att inte slöa till mentalt. Därför välkomnar jag familj och gäster, då måste jag göra allt annorlunda. Det är både hjärn- och kroppsgympa. Mitt bästa råd är att tänka på att det går åt mycket mat – och mat är dyrt, så det är viktigt att ta vara på allt och inte slänga i onödan.

Gäster som är träningsnarkomaner och väldigt rastlösa är inte mina favoriter, likaså om de är väldigt kräsna. Jag gillar bäst de gäster som vill ha balans mellan aktivitet och vila.

Hos mig får de absolut stanna i flera veckor, men gärna hjälpa till med matlagningen.

Största utmaningen är att det blir så tomt när de åker!

Elsy Tomé, 76 år, Kungsbacka:
Mitt bästa råd är att vara glad över dina släktingar och att de vill vara med dig! Samtidigt kan det vara en utmaning att få till en egen stund. Jag tycker att gästerna ska ta med egna sängkläder och handdukar, likaså mat om de vill ha specialkost. Det kan man inte kräva av värden, tycker jag.

Gäster som är väldigt introverta kan vara svåra och de som är väldigt kräsna med maten är också krångliga. De som förväntar sig att bli servade med allt går också bort. Bästa gästerna är de som vill ha balans mellan aktiviteter och att slappa. De som är öppna och respekterar att alla fungerar olika. Besökare får gärna hjälpa till med städning och matlagning. En vecka är lagom att stanna, tycker jag.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top