3 starka kvinnor om metoo-rörelsen: “Vi tystnar inte”

I höstas drog metoo-rörelsen igång, och tiotusentals kvinnor bara i Sverige har protesterat mot sexuella övergrepp och maktmissbruk. Vad händer nu? Vi ställde frågan till tre starka röster.

Många ser likheter mellan det som hänt i Sverige de senaste månaderna och kampen för kvinnlig rösträtt i början av 1900-talet. Med lite distans – vad har metoo-rörelsen betytt? Och vad händer nu? Inför internationella kvinnodagen ställer Icakuriren frågorna till tre kvinnor som varit framträdande i metoo-debatten. 

Malou von Sivers, programledare: 

“Bryt tystnaden nu, alla män!”

3 starka kvinnor om metoo-rörelsen:
Foto: Peter Knutson

Vad har metoo betytt?

“Metoo har ändrat något i grunden. Det är stort. Skam har förvandlats till vrede. Vi kvinnor har rätat på våra ryggar, sett oss omkring och insett att vi inte är ensamma. Systerskap har fått en ny betydelse. 

Som feminist har jag arbetat med dessa frågor i hela mitt vuxna liv, men jag har aldrig sett något liknande, likt en tsunami rullade berättelserna fram dag efter dag. Kvinnor vågade berätta och blev medvetna om att beteenden som många blundat för är oacceptabla, till och med olagliga. Jag är stolt över att Sverige är det land i världen där uppropen blev flest och starkast.”

Vad händer nu?

“Nu kommer den svårare fasen. Mediernas strålkastarljus har slocknat, livet rullar vidare. Nu måste vi, var och en och tillsammans, påminna oss om metoo varje dag. Vi måste bryta tystnaden, agera när vi ser ett övergrepp, våga anmäla, våga gå till chefen, tvinga facket att agera och behålla öppenheten. Dessutom ligger många polisanmälningar om sexuella övergrepp hos polisen. Rättssystemet kommer att prövas hårt. Kommer kvinnor att våga lita på vårt rättssystem i fortsättningen? 

Men det viktigaste återstår: männen. Mäns beteende är avgörande för att förändring ska ske. Majoriteten av män har varit tysta under metoo och sagt att det är kvinnornas kamp. Men majoriteten av övergreppen begås av män. Så kom fram nu, alla män, och bryt tystnaden! Vi hoppas på er, kräver att ni tar ert ansvar och att vi möts.”

Åsa Regnér, jämställdhetsminister (när intervjun gjordes): 

“Vi behöver ha med män i jämställdhetsarbetet” 

3 starka kvinnor om metoo-rörelsen:
Foto: Kristian Pohl

Vad har metoo betytt?

“Metoo har haft en enorm betydelse. Den största förtjänsten med metoo är att fler har förstått vad övergrepp och kränkningar – det handlar inte bara om olagliga handlingar, utan också om vardagsförtryck – faktiskt betyder för kvinnor. Det är en stor förtjänst att det kvinnoförakt som fortfarande finns i samhället och på arbetsplatser blottläggs. Kvinnoföraktet finns till och med på arbetsplatser där man har i uppgift att motverka det. Bland jurister och inom polisen. 

Mycket av det som framkommit är sådant som vi kvinnor har känt till, men aldrig tidigare satt ord på – inte på det sätt som görs nu. Tack vare metoo har det blivit uppenbart hur mycket strukturerna försvårar i kvinnornas vardag. 

Jag måste också säga att jag tycker att responsen på debatten har varit seriös och långtgående. Arbetsgivare och organisationer har tagit frågan på stort allvar. Metoo har inneburit ett stort steg vad gäller medvetenhet om jämställdhet i samhället.” 

Vad händer nu?

“Som jämställdhetsminister har jag ett stort ansvar att förändra. Därför har en ny jämställdhetspolitik med sex olika delmål presenterats. En ny jämställdhetsmyndighet startade sitt arbete vid årsskiftet. Beslutet om den togs visserligen före metoo, men idén är att arbetet med jämställdhets-frågor blir effektivare och snabbare. 

Regeringen har också presenterat ett paket på en miljard kronor, som särskilt fokuserar på att förebygga våld mot kvinnor. Programmet riktas mot pojkar och män, för att stärka dem i uppfattningen om relationer och sex. Om vi inte talar med pojkar och män om jämställdhet kommer vi inte tillräckligt långt. Vi behöver ha med män i jämställdhetsarbetet. 

Vi har redan en ganska bra arbetsmarknadslagstiftning. Där står tydligt hur man ska ta hand om sexuella trakasserier. Ändå sker det inte i tillräckligt hög grad. Gamla maktmönster måste brytas, och vi har samlat olika aktörer på arbetsmarknaden till samtal. 

Vi inför en ny sexualbrottslagstiftning, där vi vill tydliggöra att sexuella relationer bygger på frivillighet. Vi har redan kriminaliserat trakasserier på nätet. 

Av internationella medier får jag ofta frågan varför metoo blev så stort i Sverige. Jag brukar svara att det beror på att det finns stora förväntningar på jämställdhet i vårt samhälle. 

Ebba Witt-Brattström, professor, författare och feministikon: 

“Män måste börja ingripa när kvinnor trakasseras”

3 starka kvinnor om metoo-rörelsen:
Foto: IBL

Vad har metoo betytt?

“För det första: att väldigt många, inte minst män, har fått upp ögonen för att kvinnor och flickor kräver samma rätt som män att freda sina kroppar. Det är ett genombrott. Genom historien har kvinnor vittnat om liknande övergrepp, men det har stannat inom pärmarna på den så kallade kvinnolitteraturen. Män har inte behövt sätta sig in i hur kvinnors verklighet ser ut, medan kvinnor uppfostrats till att alltid tänka på andras, inte minst mäns, behov i första hand och sig själv i andra. Det är dags för män att lära sig mer om hur kvinnor fungerar. För nu säger vi stopp. De som fortsätter att sextrakassera vet nu att de riskerar att pekas ut. 

För det andra: att kvinnor och flickor nu vet att de tillsammans är en enorm kraft som kan förändra samhället. Varje kvinna som vittnat eller skrivit på uppropen, har vädrat ut sina mest traumatiserade upplevelser. De kan räta på ryggen och börja kräva samma människorätt som män. De har placerat skammen där den hör hemma, hos förövarna. Det innebär att kvinnor kommer att ta mer plats, ta strid för att jämställdhetspolitiken ska börja ge resultat. Kräva jämlik lön, inte minst.” 

Vad händer nu?

Viktigt är att män ansluter sig. Såvitt jag vet finns det bara ett stödupprop än, och det är manliga operasångare. Men egentligen är metoo-problematiken ett tema som i första hand berör män. De måste börja hålla rent i eget bo, ingripa när de ser att kvinnor blir trakasserade av andra män. Det ser jag fram emot, för ensamma klarar vi inte att genomföra en verklig jämställdhet. 

Anledningen till att metoo hittills varit starkast i Sverige menar jag beror på en enorm frustration över att vi är världsbäst på att prata feminism och jämställdhet, men rätt dåliga på att implementera den. Rasism anses vara värre än sexism, exempelvis. Båda är naturligtvis lika illa.”

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top