Inget kommer till dig. Om du är ny på en plats – eller i ett land – är det upp till dig själv att söka kontakter och engagera dig för att skapa en ny umgängeskrets och hitta vänner som delar dina intressen.

Sofia Czerkinsky

Ålder 36 år.

Familj Sambon Glenn och flera djur.

Bor I Floby utanför Falköping.

Gör Studerar till sjuksköterska.

Det menar Sofia Czerkinsky och hon om någon vet att det förhåller sig på det viset. Hon är uppvuxen i Göteborg men har bott i en rad olika länder och vet vad det innebär att komma ny. Varje gång hon anlänt till ett nytt land har hon alltid varit mån om att lära sig mer om landets kultur och sedvänjor för att förstå människor.

Nu har hon och sambon Glenn Lindgren nyligen slagit rot i västgötska Floby, strax utanför Falköping, och omedelbart bestämde Sofia sig för att så vänskapsfrön. Hon brinner nämligen för frön, sticklingar och växter och ville genast hitta likasinnade i trakten.

– Jag bjöd in till en frö- och stickling-bytardag, säger hon glatt. Och gensvaret blev över förväntan. Jag tänkte att det skulle komma mellan 10 och 100 och det landade någonstans mittemellan.

Sofia anordnade en stickling- bytardag:
Jeremy Rose, Sofia Czerkinsky, Inga-Lill Ljung och Lotta Ljung Edsvärd byter fröer och sticklingar i Floby samlingslokal.

 Frö- och stickling-bytardagen tog hon initiativ till helt på egen hand, men träffen växte henne nästan över huvudet. Klara Gustavsson ryckte in och assisterade och de båda kvinnorna guidade besökarna rätt bland gullrankor, gladiolusknölar och rädisor som byttes mot sallader, tomater och japansk iris. Dessutom serverades kaffe och hembakt och behållningen av serveringen gick till kvinnor i Ukraina genom “Kvinna till kvinna”.

– Jag är inte ute efter att bli någon Flobyhjälte, säger Sofia. Men det är viktigt att ha en dröm och när du tar tag i den växer du som människa. När andra delar din dröm blir det väldigt stort och att arrangera en frö- och stickling-bytardag har varit min dröm.

 

Odlade i Ikeakassar

Sofias pappa kommer från Frankrike och hennes mamma är norska, men pappans jobb medförde att de kom att bo i flera olika länder. Hon har provat på livet i Norge, Frankrike, Sydkorea och Irland och under gymnasieåren studerade hon på internatskola.

Sedan väntade en ännu större del av världen, då hon arbetade som volontär långt bortom Sveriges gränser. Men trots allt var Sverige hemma och efter tiden som volontär flyttade hon till Stockholm, där hon bodde i flera år. Det var där hennes odlingsintresse vaknade. Men så träffade hon Glenn och flyttade tillbaka till Göteborg.

– I Göteborg började jag odla på balkongen, säger hon. Det gick jättebra och gav mersmak. Jag ville odla mer och mer.

Sofia anordnade en stickling- bytardag:
Sofia serverar Frida Larsson kakor. Behållningen gick till Ukraina.

 

Paret flyttade till Alingsås och fick en lägenhet med tillhörande terrass. Där odlade Sofia allt som gick att odla och sådde frön och satte sticklingar i jordfyllda Ikeakassar som placerades på terrassen. Men hon odlade också inomhus, och det med sådan iver och kraft att Glenn till slut sa ifrån. De fick knappt plats själva och skulle hon fortsätta i samma takt fick de leta efter något större.

I Floby fann de vad de letade efter, ett hus med tillhörande trädgård, och de slog till. De kände inte en kotte i Floby men flyttade dit. Det första Sofia gjorde var att starta en Facebookgrupp för kvinnor i Falköpingstrakten och det dröjde inte länge förrän de var 60 kvinnor i åldrarna 17–57 år som tillsammans började hitta på olika aktiviteter.

– Det var kul och genom gruppen har jag fått ganska många nya kompisar, berättar hon.

 

Kul med byteshandel

I Stockholm upptäckte Sofia hur vanligt det är med byteshandel och idén tog hon med sig till Floby. Hennes dröm om en stickling-bytardag slog väl ut. Utrustade med små plantor anlände kvinnor till Floby samlingslokal och pratade glatt med både kända och okända. Det som förenade dem var kärleken till allt som gror och växer.

Nya kontakter knöts och plantor bytte “vårdnadshavare”. Klara Gustavsson medförde apostlaliljor och hibiskus som hon bytte mot en pelargon. Och Ulla Karlsson hade med sig palettblad som hon frikostigt delade med sig av och fick i gengäld skott av en ampellilja.

– Det är en kul idé, tyckte de, sa Lotta Ljung och hennes mamma Inga-Lill Ljung som är riktiga trädgårdsmänniskor.

– Vi är med i tre trädgårdsföreningar. Vi älskar allt som blommar och växer och idag har vi med oss vide som ska bli ett träd.

Sofia var mycket nöjd med dagen, men när den var över åkte hon hem till sitt hus och pysslade om sina egna växter och sticklingar. Hon är inte bara sambo med Glenn, en hund och två katter hör också till familjen – liksom 150 sticklingar. Tomat, paprika, bönor, kål och chili fyller uterummet.

– Vi har inte plats för några möbler – det är bara sticklingar i hela uterummet, säger hon och skrattar. Och snart ska jag börja förverkliga nästa dröm – att göra om trädgården till en feng shui-trädgård

Sofia anordnade en stickling- bytardag:

Så kommer du över fröer och sticklingar

Byta, köpa, få… Här är några tips för dig som vill utöka med nya växter, starta från grunden och se dem växa sig stora.

– Gå med i grupper på Facebook, till exempel Vi Som Vill Byta Sticklingar om du vill ge bort eller få utan några pengar emellan, eller gruppen Säljes/byta/köpa Krukväxter, Växter, frö, sticklingar.

– Auktionssajten Tradera har en hel avdelning där man säljer sticklingar, sök på tradera.com.

– Handelsträdgårdar som exempelvis Plantagen och Blomsterlandet säljer numera sticklingar, främst under högsäsong, det vill säga våren.

– Gå till – biblioteket! Många bibliotek runt om i landet ordnar sticklingbytardagen under våren. Håll utkik hos din lokala bibbla!