Flyt som en kork på Krk

Hur är Medelhavet när det är som bäst? Kanske som på Krk, ön i det azurblå havet utanför Kroatiens kust.

Flyt som en kork på Krk
Att ha en hel strand för sig själv är inget ovanligt på Krk.
Foto: Caroline Magnusson
Flyt som en kork på Krk
Från Dobrinj harman milsvid utsikt.
Foto: Caroline Magnusson
Flyt som en kork på Krk
Lummig skön cykling
Foto: Caroline Magnusson
Flyt som en kork på Krk
Grönsaksmarknad.
Foto: Caroline Magnusson
Flyt som en kork på Krk
Baska har både branta berg, rekordlång strand samt gullig stadskärna.
Foto: Caroline Magnusson

Den första bekantskapen blir med hamnstaden med samma namn som ön, Krk. Ett typiskt kroatiskt, vokalstympat namn som uttalas körk.

Staden Krk
Staden har en oemotståndlig charm med 3000-åriga anor och små ringlande, skuggade gränder med speceriaffärer, mysiga kaféer och restauranger som väcker slumrande förtäringsbehov. Högt ovan hustaken syns den krämfärgade katedralskupolen och nere vid stads-hustorget njuter vi len, äktitaliensk cappuccino.

På Krk har bysantier, romare, illyrianer, venetianer, österrikare, ungrare och fransmän slagit sig ned under århundraden. Ett stopp på
vägen längs handelsvägen i österled eller för ett politiskt styre under oregelbundna och stridiga former, såsom medelhavsöar alltid fått stå ut med genom historien. I dag fylls Krks hamn av nöjes- och fiskebåtar av det mindre slaget och kajerna av restauranger som flirtar med oss turister från norr.

Boende
Vår något mer tillfälliga bosättning hittar vi strax utanför stadsmuren på nedre botten i en villa från sjuttiotalet. Vår rödmosige, rare och inget annat än kroatisktalande värd Branco kommer varje eftermiddag ner med någonting smakrikt på en bricka.

Vi har aldrig sett någon annan i huset men misstänker en fru Branco däruppe ovan oss. En som syltar fikon och gör hemkryddade snapsar som vi får avsmaka som apèritif varje dag. En dag får vi glass med parasoll tillsammans med en sötare variant av Brancos hemkörda. Han pekar ut olika örter i sin ögonsten trädgården och ler lite generat när vi fruktlöst försöker kommunicera.

Vägen dit
Vägen fram till staden Baska ringlar sakta ner genom en dal med små byar där inte ett hus står utan egen vinodling. Staden med den längsta stranden i Adriatiska havet sträcker ut sig längs en gigantisk azurblå bukt omfamnad av höga, torra kalkstensberg å ena sidan och låg, färgsprakande bebyggelse på den andra. Gulliga hus med kaféer och butiker är fyllda av lokalt hantverk eller souvenirkrimskrams på ett lite insmickrande vis.

Trots blåst och gråväder ger vi oss av från den västra delen av stranden för kortare vandring upp mot Bag, en bergstopp 185 meter över det vågiga havet. Vi vandrar genom låg tallskog och sandstensskravel. Baskabukten nedanför oss inhägnas av spetsiga öar ute i arkipelagen. Mot krönet av bergsryggen avtecknar sig vita, rastalurviga får. Vi, fåren och matsäcken spanas in av fridlysta gamar vars imponerande vingbredd mutar in oss uppifrån skyn.

Människorna
Överallt på Krk kan man företa sig en strandexpedition och få en bit paradis alldeles för sig själv. Antingen genom att vandra upp och ned över ett berg eller att parkera bilen alldeles vid vägkanten.

Människorna här är vänliga och respektfulla. Som Boris som vi omedelbart blir kompis med när vi hopplöst och för alltid förälskar oss i Stara Baska. Han reserverar en av sina lägenheter till oss – den bästa med den fina terrassen med rosorna och fikonträden.

Boris skålar med oss i hemgjord snaps och på bruten engelsktyska berättar han om hur han lämnade storstadslivet i Rijeka efter att ha ärvt barndomshemmet vi nu vistas i.

Stara Baska
Stara Baska ligger vid den kurviga vägens ände på öns västra sida. En och annan turistbuss vågar sig fram genom den nästan omöjliga byvägen för förbeställd middag med solnedgången i havet som dessert. Vi går på krogen bredvid istället, strax ovan den lilla hamnen där en av servitörerna knäcker extra som fiskare
tidigt om morgonen. Pojken från Bosnien, som inte släpps in i de andra servitörernas gemenskap, är vår fiskciceron som väljer ut de godaste till varje måltid.

Alltid pinfärsk fisk och inga starka tillsatser förutom de naturliga – mild lök, vitlök och örter.

Upptäck ön
Öar väcker nyfikenhet. Någon ny del måste ständigt upptäckas. Kanske ska vi prova den där vandringsleden här strax ovan? Och så är vi iväg igen.
I ravinen är stenarna heta. Även fast de är vita av kalk så studsar värmen mellan väggarna och svetten rinner i den begynnande kvällssolen. Ansträngningen blir allt större men väl värd mödan.

På den märkliga platån har kalkstenen eroderat sidledes till någonting förunderligt och vasst inbäddat i silverprytt gräs som glittrar ikapp med havet långt därnere.

Adriatiska havets största ö

Krk är Adriatiska havets största ö, 38 km lång och som mest 18 km bred.

Resa dit: Flyg till Trieste, Italien. Hyrbil genom Slovenien (1 1/2 timme) sedan mot Rijeka, riktning Split och betalbro (ca 20 kr) över till Krk. Alternativt flyga nationellt med destination Rijeka vars flygplats ligger på Krk.

Inkvartering: Följ de blå skyltarna med vita sängar som säger Apartman, och oftast innebär att man hyr nedre botten i en familjevilla. Enkelt självhushåll och nästan alltid med en skön terrass. Hyra för tvåpersons-lägenhet lågsäsong (maj-juni/september-december) från ca 230 kr/dag till det dubbla under högsäsong.
Fina campingplatser överallt på ön.

Att besöka:
• Soline-bukten är långgrund och full av välgörande sandlera som upp-skattas av både människor och krabbor. Förstnämnda smörjer in hela kroppen en stund. • • Dobrinj har de bästa vyerna över fastlandet och är perfekt för fikastopp efter besök vid något av ovanstående.
• Grottorna Biserujka på norra delen av ön; 110 m lång grotta med stalagmiter.

Att göra:
• Vandra. Välmärkta vandringsleder finns runt varje stad men fårstigarna som förgrenar sig över hela ön funkar bra. Kustvandring är ett måste. Missa inte den fantastiska naturen vid Baska och vid Vela och Mala Luka.
• Cykla mountainbike. Invid de små kuststäderna eller inåt landet ovan Punat där bönderna håller sin boskap om sommaren.
• Dagsutflykt till någon av nationalparkerna på fastlandet: Plitvice-sjöarna, Risnjak uppe i bergen ovan Rijeka.

Missa inte:
• Krk stad. Härligt att strosa omkring inne i gamla stans gränder, följa stadsmuren runt, stanna till vid något av dess många hål i väggen, vandra runt i den fina hamnen.
• Badvikarna på båda sidorna Stara Baska.
• Vinet. Kroaterna i allmänhet och krkborna i synnerhet gör härliga viner, den som påstår något annat har inte avnjutit en restaurangmåltid med husets lokala vin. Torra, fruktiga vita viner och faktiskt riktigt bra röda också. Runt charmiga staden Vrbnik ligger öns vinkooperativ.

Valuta: 1 SEK = 0,75 kuna

Tips: Åk till Kroatien under lågsäsong, antingen i maj/juni eller på hösten, fram till och med september/början oktober, då är det lite svalare och lätt att hitta inkvartering.

Bästa inkvarteringen finner man på plats. Punat bor man i om man vill ha bra restauranger och ändå bo centralt för utflykter. Stara Baska väljer den som vill bo vid vägs oändligt vackra ände. Krk stad den som vill ha kosmopolitiskt småstadsliv. Omisalj för klassiskt badortsliv, Baska likaså.

Turistinformation:

Av: Caroline Magnusson

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top