Vandra i Bulgariens undangömda alper

Bulgariens nationalpark Pirinbergen är en oslipad diamant. En vandringsvecka där ger alla de hisnande upplevelserna som man får i Alperna, men till ett mycket lägre pris. Och på köpet får man ett oväntat europeiskt kulturmöte.

Mat och dryck

Chopska en jättegod tomat- och gurksallad med fetaost, lök och äppelvinäger.

Tarator en kall vitlökskryddad gurksoppa, lite som tsatsiki men rinnigare.

Kyopoolu innehåller aubergine, paprika, tomater, vitlök, olja och vinäger, oliver.

Fetafylld syltad paprika med friterad gul ost.

Yoghurt – till exempel med tallkådesirap, syrlig och mild och fin i smaken.

Salami till exempel kryddad med spiskummin. Banskoborna är stolta över sin egen Banski Staret Salami.

Kött i gryta grillat, panerat, eller bara stekt.

Grönsaker till exempel fänkål och bönor som odlas överallt i de små trädgårdarna bakom husen.

Öl och vin det finns flera goda både röda och vita viner. Ett glas på lokal kostar bara lite drygt en leva (5 kronor), liksom det goda kaffet.Inhemsk vodka rakia, kostar inte mer än 20 kronor för en flaska i butiken, den bulgariska ouzon, (eller Pernod om man så vill) Mastiqua lite över 30 kronor.

Vattnet är gratis och drickbart överallt, öl och vin kostar ca 5 kronor glaset på lokal

Här i det sydvästra hörnet av Bulgarien är gräset grönare, himlen blåare och bergen högre och mer dramatiska än vad man tror är möjligt.

Vandringsveckan bjuder på tre fantastiska vandringar, var och en med sin speciella karaktär. En dag bestiger vi Bulgariens näst högsta bergstopp, andra dagens vandring går över alpängar mellan höga skogklädda bergssluttningar och sista dagen letar vi upp den mytomspunna blomman edelweiss.

Men varje kväll utom en återvänder vi till det lilla trivsamma familjehotellet Elinor i den fridfulla skidorten Bansko. Där duschar vi och slår oss ner till dukat bord och blir bjudna på fräsch bulgarisk husmanskost.

På morgonen den första dagen står vår lilla grupp med danskar och svenskar en stund och tittar rakt upp i himlen där en mäktig, karg och stenig topp tornar upp sig. Dit ska vi gå! Det verkar nästan omöjligt att nå dit på en dag, men när man väl börjar gå äter fötterna liksom upp avståndet, centimeter för centimeter.

Vi ska bestiga Bulgariens näst högsta bergstopp, Virhen, 2 914 meter över havet. Vi blir bussade upp till 1 900 meters höjd, så vi ska alltså “bara” gå 1 000 höjdmeter. Det är ungefär som att gå uppför 5 000 trappsteg. Det är nu man är glad om man varit flitig med att springa i trappor hela våren.

Men vandringen börjar lite mindre brant genom frodiga alpängar med en nästan osannolikt rik flora. Orkidéer, krokus, fibblor… Många av blommorna känns igen från Sverige, men färgerna är mycket intensivare. Dessutom har Pirinbergen ett flertal unika blom- och trädarter, som exempelvis den illblå gentianan och de jättelika tallarna som kan bli över tusen år gamla.

Vi stannar och fyller på våra vattenflaskor i en porlande fjällbäck. Vattnet är isande kallt och smakar friskt och gott. Vi är långt från fabriker och föroreningar. Här uppe är sommaren så kort att det fortfarande ligger snö kvar på bergssidorna, fast det är mitt i juli.

Vår bulgariske guide, Blago, ropar plötsligt till och pekar: Nerför bergets brantaste sida dansar en flock vilda bergsgetter i snön, som om de lekte.

Med en hel del svett och flås når vi toppen. Väder och sikt kan växla mycket fort häruppe, men vi har tur. Himlen är blå och molnfri. Härifrån ser vi hur långt som helst. Makedonien, Grekland…

Flera timmar senare kommer vi ner till en oändligt fridfull, grön dal med en rund sjö med kristallklart vatten. Där går en flock hästar och betar.

Efter sju timmars vandring i sol och frisk luft med ganska möra muskler återvänder vi till Bansko och familjehotellet Ellinor som gränsar till de gamla kvarteren. Det ligger insprängt bland tomter där husdjur och grönsaksodlingar samsas med bostadshus.

Från vår balkong hörs trivsamma grymtningar från grannens gris och ko och duvslaget mittemot på andra sidan trädgården, med bönor, potatis, körsbärs- och granatäppelträd. Vi vandrare är de enda gästerna mitt i juli så vi får trevlig och personlig service.

Vår hotellvärdinna erbjuder oss gärna ett glas rakia (bulgariskt brännvin) medan vi bestämmer oss för vad vi vill äta. Vi får en färsk sallad, bröd och fetaost och grillat kött. Och så den goda bulgariska youghurten som serveras med honung. Syrlig och mild.

Dagen efter får benen vila och vi gör en bilburen utflykt. Vi badar i varma källor och besöker några traditionella bergsbyar med ålderdomliga hus med skiffertak. De används numera mest för filminspelningar och som motiv till konstnärers målningar. Vi har en guide med oss som studerar PR i huvudstaden Sofia, men jobbar extra som guide på sommaren.

Hon berättar om “the changes” 1991 när Bulgarien blev fritt från Sovjetunionen, men också då landet blev konkurrensutsatt. Många av byarna försörjde sig tidigare på tobaksodling, men nu ligger åkrar och byar övergivna. Världsmarknaden var tuff mot det outvecklade Bulgarien med hästdragna kärror och handverktyg i jordbruket.

Vår andra vandring börjar i en väldig granskog längs en forsande flod. Träden är dubbelt så höga som i Sverige och i en glänta möter vi en man som står utanför sitt enkla trähus och eldar. Huset ser ut som taget ur en saga. Mannen har samlat medicinalörter som växer uppe i bergen och nu torkar han dem utanför huset.

Rasten denna dag är vid en oval sjö, alldeles grön. Vår hotellvärdinna har packat ner ägg, bröd, bulgarisk salami, en tjock skiva fetaost och lite gurka och tomat. Det smakar bra!

Natten tillbringar vi på en fjällstation på 2 400 meters höjd och fortsätter vandringen nästa dag.

Sista vandringen går vi först genom ett sällsynt bestånd av tusenåriga jättetallar. Sen tar vi upp jakten på den mytomspunna blommman edelweiss. Den växer bara på över 2 000 meters höjd i kalkhaltig jord.

Högt uppe i en vindpinad klippskreva hittar vi till slut den märkliga blomman som smälter in i de vita klipporna. Blomman är luden på både stjälk, blad och blomma och det latinska namnet lejonfot, Leontopodium, är inte missvisande.

Den kvällen bjuder vi laget runt på lokal öl nere i Bansko, varje runda kostar 50 kronor – för nio personer!

PIRINBERGEN – TRE TIMMAR FRÅN SOFIA

Arrangör
Äventyrsresor – Pris 8 900 kronor inklusive allt utom dryck.

Svårighetsgrad
Vandringen är medelsvår, det vill säga man bör vara ganska vältränad för att orka med.

Att ta sig dit
Flyg med Bulgaria Air från Stockholm till Sofia, ca 3 timmar, abonnerad buss från Sofia till Bansko ca 3 timmar.

Sevärt
Pirin nationalpark är upptagen på Unescos världsarvslista. Här finns en rik flora, flera arter som är närmast unika för platsen, som blå gentiana, edelweiss, fjällsippa, krokus, tätört, orkidéer, den makedoniska och bosniska tallen – svart och vit fura. Särskilt den svarta tallen kan bli jättelik. Det äldsta trädet är över 1 300 år gammalt, stammen är 7,2 meter i omkrets.
Leshten och Kovatovice – gamla traditionellt byggda byar i Rodopebergen med stenlagda gator och stenhus med skiffertak.
Bansko – torget med hjälteskulptur och den ortodoxa kyrkan med sina berömda ikonmålningar inuti och sitt stora storkbo uppe i tornet.
Rilaklostret från tidigt 900-tal, vackert beläget i Rilabergen strax sydväst om Sofia. Här finns bland annat Bulgariens största bibliotek.

Läsa
“Vandra i alperna” av Ewa Hellström-Boström. Visserligen om alperna, men mycket känns igen från vandringar där. Utgått hos förlaget, men leta på biblioteket.
“The Rough Guide to Bulgaria” Allt du behöver och lite till om resmål, kultur, historia, musik plus en liten parlör och översättning av det kyrilliska alfabetet.

Klimat
Sommaren är kort och intensiv. Temperaturen och vädret varierar kraftigt beroende på höjd. I juli över trädgränsen (1 900 möh) är temperaturen ofta behaglig, som en svensk försommardag.

Framåt sensommaren och in i september blir vädret stabilare med mindre nederbörd än mitt i sommaren, men med mindre rik flora.

Av: Text & Foto: Helena Åberg

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top