Klicka dig fram till rätt hotellrum

Dagens resande är som att köpa en Ikeamöbel. Allt ska du göra själv. Vi hjälper dig att spika det perfekta boendet under utlandssemestern.

Klicka dig fram till rätt  hotellrum

Familjerådet har äntligen klubbat igenom det spännande semestermålet som passar alla. Kanske är resan dit med flyg, tåg eller bil redan inbokad.

Och så ska ni förstås ha någonstans att bo också. Så det är bara att värma upp fingrarna och börja de tusen klickens heliga vandring fram till drömboendet.

Att surfa sig till semesterboendet är i dag snarare regel än undantag i lågprisflygets kölvatten. Men att boka på nätet kan ändå föda frustration och en känsla av att vara lite utlämnad utan någon direkt kontroll.

Som tur är finns strategier som underlättar sökandet. Christer Palmgren, administrativ chef på den skandinaviska portalen Hotellguide.se, tipsar om följande checklista.

– Du kan alltid börja med att jämföra några av de större bokningssajterna för att få en bild av prisläget. Kontrollera alltid om avgifter och skatter är inkluderade i priserna, för så är inte alltid fallet. Och till sist går det förstås att ringa kundtjänst för att fråga och få tips eller rekommendationer.

Christer Palmgrens erfarenhet är att de svenska resenärerna oftast är priskänsliga och vill ha ett billigt boende under sina resor, till skillnad från danskarna och framför allt norrmännen som gärna drar på lite ekonomiskt för att komma upp i kvalitet. Det syns i genomsnittskostnaden per bokning.

– Tänk också på att hotellboende i länder som USA och England ofta är av lägre standard med skandinaviska mått, ett trestjärnigt alternativ där är ofta bara som ett tvåstjärnigt här i Skandinavien, säger han.

Ibland kan samma hotellrum eller lägenhet ha olika prisnivå beroende på vilken bokningssajt man besöker. Förklaringen är att boendeförmedlarna har olika avtal med lokala hotell och aktörer, vilket slår lite olika på prisbilden.

Det brukar även bli dyrare priser ju närmare semestersäsongen du kommer, så det lönar sig att ha det där familjerådet tidigt.

Vill man ha hjälp eller ställa frågor utan att behöva använda engelska bör man använda en boendeförmedlare som har en svensk eller skandinavisk kundtjänst. Ett telefonsamtal kan vara den sista pusselbiten som avgör i vilken ruta det sista musklicket hamnar.

Tre bra boendesajter

www.booking.com
Internationell portal, men det går att välja informationen på svenska. Listar regelbundet topplistor över hotell och förmedlar ett stort boendeutbud. Bra fråga-svar-avdelning.

Det går bara att få personlig hjälp via mejl, men det ska vara möjligt att få snabba svar från huvudkontoret i Amsterdam på engelska fram till 22.30 (lokal tid) på vardagar.

www.hotellguide.se
Portalen som startade i Norge förmedlar ett väldigt stort utbud av hotell världen över (70 000). Man kan både söka på världskarta och i menyer. De väljer regelbundet ut Månadens hotell och Dagens erbjudande.

Det går att nå fram till kundtjänst via telefon utan kostnad och få personlig hjälp på svenska eller i alla fall skandinaviska.

www.hotels.com
Även den finns på svenska. Säger sig ha billigast pris på över 30 000 hotell runt om i världen. Även om det kanske är en slogan med viss överdrift är prisnivåerna mycket rimliga.

De listar regelbundet De bästa erbjudandena. Det går att få hjälp per telefon mellan 8.00 och 24.00. Samtalen kostar, men bara 24 öre per minut..

Undvik fällorna

Går det att kontrollera bokning och pris?
Det går inte alltid att dubbelkolla bokningen med det lokala hotellet, eftersom förmedlingsföretaget i regel håller på bokningarna för att avvakta avbeställningar.

Däremot går det förstås alltid att kontrollera priserna direkt med hotellet. Bokning via en förmedlingsportal ska vara billigare än att boka direkt.

Går det att avbeställa?
Olika bokningsföretag har olika villkor för avbeställningar. I regel går det bra att avboka boendet och fortfarande få tillbaka pengarna eller åtminstone den största delen om det görs i god tid före resan, men kontrollera alltid med det enskilda bokningsföretaget.

Är det säkert att betala över nätet?
Numera är det i regel helt säkert att utföra betalningar via nätet, men välj helst en av de mer etablerade bokningsportalerna och kontrollera gärna att de svarar på mejl eller telefon och har ett eller flera fysiska kontor.

Plus & minus med boendebokning på nätet

+I regel billigare än att gå in på en resebyrå.
+Du kan boka när du känner för det, dock inte alltid nattetid eftersom bokningsportalerna brukar uppdatera sitt utbud då.
+Det finns mycket att välja på, särskilt om du är tidigt ute. Utbudet är stort och du får en snabb överblick av läge, pris och standard.

–Man kan inte garantera att hotellet, rummet eller lägenheten motsvarar förväntningarna eftersom förmedlingsbyråerna
själva inte kan eller hinner hålla koll över det stora utbudet.

De kan dessutom vara bundna till årsavtal med lokala hotellkedjor som inte går att bryta. Men fråga gärna förmedlingsbyrån om de haft några reklamationer eller klagomål från just det hotell som du tänker välja och be dem i så fall rekommendera ett alternativ.

Av: Nicolas Jändel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top