Resefakta Bad Gastein
• Bad Gastein ligger 1 000 meter över havet, i tre nivåer separerade i höjd. Svenskhotellen ligger nära tågstationen och Stubnerkogelliften.
• Stort skidsystem vid byn, med långa carvingpister. Gratis skidbussar 20 minuter till Dorfgastein och snösäkra Sportgastein.
Dorfgastein har härliga backar i skogsterräng med bra konstsnötillgång.
RESA DIT
• STS Alpresor är största charterarrangör och äger flera hotell här. Prisex 6 495 kr/vecka med halvpension. Budgetresenärer kan åka med Lion Alpin för 3 995 kr/vecka med buss och enkelt boende. Även Sportresor, Sembo och Hojmark har paketresor.
• Tågcharter går hit med Fritidsresor på sommaren, stationen ligger 100 meter från hotellen.
• Flyg med Sterling från Arlanda eller Kastrup till Salzburg från ca 1 500 kr t o r och fortsätt med hyrbil 1,5 timme.
BOENDE
• En vecka på förstaklasshotellet Salzburger Hof med flyg och suverän halvpension kostar ca 9 000–14 000 kr/vecka beroende på säsong och rum. Familjära pensionat från 300 kr/natt, en del ligger dock långt från skidliftarna.
ÄTA & DRICKA
• Inte så många bra byrestauranger, säkrast med halvpension
eller boende med kokmöjligheter. Satsa på pistluncher i gemytliga och soldränkta restauranger som Jungerstube på Stubnerkogelberget.
AFTERSKI
• Fullt ös på på Silver Bullet Bar med liveband och festglada svenskar. Bra, stillsamma
hotellbarer. Haeggbloms och diskoteket Gatz lockar många ungdomar.
SPA
• I nedlagda guldgruvan
Heilstollen vilar man på britsar och andas in luft som har positiv inverkan mot reumatism och astma. www.gasteiner heilstollen.com.
• Felsenthermes utomhuspooler har thermalvatten och stor spaavdelning, inträde 18:50 euro. www.felsentherme.com
• Alpen Therme Gastein är ett av Europas största spa- och hälsocenter i grannbyn Bad Hofgastein, som till och med visar biofilm i en av alla pooler. 20:50 euro. www.alpentherme.com
INFO
Boende, liftsystem, spa, priser med mera på www.gastein.com
Det börjar bli fullt och svettigt på morgonbussen längst upp i österrikiska Gasteinerdalen.
– Det är det enda negativa med Bad Gastein. Bussarna är ofta välfyllda. Men när man väl är framme är skidåkningen suverän med skogsterräng och långa svängiga pister med lite folk, berättar Katarina Gustavsson från Malmö.
Morgonens mjukrosa sken skymtar bakom Kreuzkogels topp på 2 686 meter. Sportgasteins motorvägsbreda pister ligger framför mina nya skidor som ömsom dansar flamenco i branterna eller är klistrade som magneter i de flacka partierna. Sex kilometer carvingsvängar och jag vill aldrig sluta åka.
Omgivningen med spetsiga alptoppar är som ett julkort i gnistrande nysnövitt. I pistbaren hörs tillrop som: “Sverker, tar du en apfelstrudel, en bira och en Jäger till mig!”. Liksom andra trevliga svenskar i lokalen börjar Sverker, som står bredvid mig i kön till att beställa lunch, att samtala spontant.
Han rekommenderar mig att någon dag prova en annan, bättre pistrestaurang.
– Den heter Jungerstube och ligger på baksidan av Stubnerkogel, skidberget som ligger närmast centrum i Bad Gastein!
Nästa dag styr jag så kosan mot denna bergsrestaurang på en solhylla med söderläge. Jag testar en lokal österrikisk alprätt, Käsenocken – en smaskig pastagratäng med smält ost som serveras ur ett snyggt järnkärl. Till efterrätt blir det Kaisersmarren, fluffiga små florsockerpudrade pannkaksbitar. Ljuuuvligt gott i solen! Charterguiderna Rebecca Rosengren och Micke Cederback sitter bredvid och myser under en jobbpaus.
– Vi är ungefär 25 svenska guider och är som ett stort kompisgäng här i Bad Gastein! Det här stället, Jungerstube, är en av våra favoritrestauranger i backarna. Den ska man inte missa om man är här. Suverän mat och stämning, förklarar Micke entusiastiskt.
Nästa dag väntar skidsafari från Dorfgastein över fyra dalar bort till Flachau. Vi är 40 svenskar som åker i ett snabbt lämmeltåg genom lärkskogarna förbi klassiskt frejdliga umpa-umpa-toner på solterrasser vid hütter som svischar förbi.
Bad Gastein är motsatsen till en modern ski-in-ski-out-by. Här är det sekelgamla fashionabla hotell med spruckna fasader bredvid nyrenoverade svenskägda lyxhotell i gula och röda pastellfärger. Bebyggelsen klättrar längs en brant ravin med ett vattenfall mitt i dalen.
Ner till det gamla centrumet är backen mördande brant så jag stannar liksom de flesta svenskar i övre bydelen där svenskhotellen, stora genomfartsvägen, järnvägsstationen och liftarna ligger. Central shoppinggata och traditionell, intim bycharm saknas.
I afterskibaren Silver Bullet har ungdomarna dragit i gång partyt vid fyratiden. Man får tränga sig fram i två våningar i rustik vilda-västernstil. Stämningen fylls av flört, skummet yr ur höga ölglas och livebandet ångar på med tung rock’n’roll.
– Titta där borta står tre snyggingar!, hör jag en skånsk tjej upplysa sina vänner.
När jag frågar hur orten är som partyställe svarar hon spontant:
– Underbar. Vi har redan hittat svenska pojkvänner här i veckan!
Få har missat reklamen med det svenskägda gula hotellet Salzburger Hof som har blivit en av Alpernas populäraste mötesplatser för svenskar – i alla åldrar. Hur har det blivit så?
– Bad Gastein är som Las Palmas, en vacker destination där man träffar svenskar nästan överallt. Svenskar gillar semesterorter där man möter andra svenskar, säger Marie Lewné från Karolinska Institutet som fick sin resa hit i disputationspresent av sönerna som myser bredvid henne.
Med 200 svenskar på picknicken i pisten nästa dag känns det som om man hamnat mitt i ett vilt midsommarpartaj i Leksand. Tillrop som: “Karro vi ses på Silver Bullet på afterskin. Det blir tokröj med nytt liveband i kväll!” haglar i luften.
Salzburger Hof har skapat sitt rykte mycket tack vare sina framstående gästkockar som Melker Andersson och Erik Lallerstedt, med sitt julbord här. Kvällens femrättersmiddag med hjortsadel ackompanjeras av ett dignande salladsbord där nyrökt ål trängs vid en fräsch caesarsallad som vi komponerar själva. Efter 15 år som resejournalist har jag nog aldrig ätit en så god hotellmiddag.
Företagsgrupper samsas bredvid barnfamiljer. Christer från Alingsås lämnar sina två barn till barnklubbens passning och får kvällen fri med sin fru Karin. Vi relaxar i stora läderfåtöljer. Miljön är familjärt tillbakalutad utan snobberi och med glada tillrop från servitörer och bordsgrannar.
– Vi brukar åka hit på konferens och rekreation i hälsobaden med jobbet. Det är alltid lika uppskattat, förklarar Ulf Molander från Ulricehamn.
Bad Gasteins glansperiod som kurort började på 1800-talet när kungligheter åkte häst och droska hit upp i bergen för att ta del av det välgörande radonhaltiga vattnet från Graukogelbergets 17 varma källor.
I dag samlas vi i den stora badanläggningen Felsenthermes utomhuspooler med det ljumma hälsobringande vattnet. Utsikten över alptopparna skänker en sagoaktig inramning. Vattnet mjukar sakta upp mina sargade skidmuskler och väcker harmoni i en rastlös själ.
I morgon väntar ännu en dag för att utforska nya vita utmaningar i denna spadal som – vinter efter vinter – lyckas med det svåra konststycket att förföra så många svenskar i alla olika åldrar.
Av: Andreas Strömberg