Öland och Gotland: Förläng sommaren!

På Öland och Gotland dröjer sig värmen kvar långt in i oktober. Öarna frestar med allt från konstnatt till tryffeljakt.

Fakta Öland

Ta sig hit

Öland: Med bil är det ca 41 mil från Stockholm, 35 mil från Göteborg och 30 mil från Malmö.

Tåg: kombinationsbiljett tåg till Kalmar, buss över Ölandsbron.

Mer information

www.olandsturist.se – information om boende, aktiviteter, sevärdhe¬ter och utflykter runtom på ön. Här kan man också boka stugor, hyra cyklar etc.

www.skordefest.nu – Det mesta om den stora skördefesten som anord¬nas i september varje år.

Bra boenden

Eksgården, Färjestaden – Traditionell öländsk kringbygg gård med rum och restaurang.

www.eksgarden.nu

Bo Pensionat, Färjestaden – Fint boende i konstnärsbyn Vickleby, perfekt efter höstpromenader på Alvaret.

www.bopensionat.se

Stora Frögården, Mörbylånga – Vandrarhem med vackert läge nära Alvaret som på hösten anordnar chokladhelger då gästerna får lära sig göra praliner på hantverksvis.

www.storafrogarden.se

Äta & dricka

Hotell Borgholm, Borgholm – Både fint boende och mycket bra restaurang i Karin Franssons regi i hjärtat av Borgholm.

www.hotellborgholm.com

Eksgården, Färjestaden – Ombonad restaurang som bland annat serverar traditionella öländska rätter.

www.eksgarden.nu

Gårdby Lanthandel och Café, Färjestaden – Härligt café med gamla anor i Gårdby på östkusten.

www.gardbylanthandel.com

Ebbas Cafe – Ebbas kafé på Storgatan i hjärtat av Borgholm är en klassiker, öppnat redan 1942. På den lummiga innegården anordnas musikaftnar på sommaren. Sedan några år är också Ebbas ett vandrarhem där folk från hela världen möts.

www.ebbas.se

Wannborga Gård, Köpingsvik – Restaurangen serverar bland annat klassisk öländsk lammtallrik, Wannborga är bra för den som vill bo på lantgård/vingård med möjlighet att göra ridutflykter etc.

www.wannborga.nu

Utflykter

Alvaret, Öland – Ingenstans är himlen så stor som på majestätiska Alvaret, det öländska världsarvet. Vandra över vidderna och glöm inte picknickkorgen.

Trollskogen, Öland – En vacker höstvandring får man på Ölands norra del där Trollskogens stigar ringlar sig genom slingrande vindförvriden tallskog. Fortsätt ut på klapperstranden där ön tar slut i norr.

Fakta Gotland

Ta sig hit

Färja www.destinationgotland.se. Flera turer dagligen från Nynäshamn och Oskarshamn. Pris från 139 kronor/person. Bil kostar från 198 kronor.

Gotlandsflyg och Skyways flyger från Bromma och Arlanda i Stockholm, t/r från under tusenlappen.

Mer information

www.gotland.net – Gotlands Turistbyrås sajt har all tänkbar information du kan behöva inför resan hit.

Bra boende

Änggårde Bed & Breakfast, Hemse – För den ridintresserade är detta paradiset. Ligger nära havet på sydöstra Gotland.

www.enggaarde.se

Slow Train Bed & Breakfast, Fårö – Mysigt vandrarhem med perfekt läge för att utforska Fårö.

www.slow-train.se

Äta & dricka

Creperie Tati, Fårö – Kuten på Fårö har öns godaste crepe och galettes i en oslagbart nostalgisk femtiotalsmiljö.

www.kuten.se

Valleviken, Lärbro – Vackert beläget boende och restaurang som anordnar tryffeljakt och har tryffel på menyn under hösten.

www.valleviken.se

50 Kvadrat, Visby – Visbys kanske bästa finkrog utgår från lokala gotländska råvaror men smakerna återspeglar hela världen.

www.50kvadrat.se

Espegards konditori, Ljugarn – familjeägt café med smaskiga bakverk, saffranspannkakor och bröd från det egna bageriet.

www.espegards.se

Humle och Dumle, Slite – Mysigt café mitt i centrum av Slite, perfekt stopp om man utforskar norra delen av ön.

www.cafe-humleochdumle.se

Café Amalia, Visby – Nyöppnade Amalia huserar där Cafe Vinäger tidigare låg. Gott hembakat och bra läge i centrum.

Tel: 0498-211160

Sylvis Döttrar, Fårö – vid en av Gotlands finaste stränder, Ekeviken, ligger Sylvias Döttrar. Härliga hemlagade bullar, mommakakor och gott kaffe.

Tel: 0498-223835

Utflykter

Fårö, raukarna, Gotland – Allt har väl egentligen sagts och skrivits om de majestätiska raukarna. Men ljuset och stillheten på hösten, och känslan av att vandra omkring ensam vid de mäktiga stenarna är oslagbar.

Storsudret, Gotland – södra Gotlands magiska halvö är en favorit för många. Vandra uppe på strandvallen eller på klapperstranden och se solen försvinna ner i havet.

Visby, Gotland – Vandra upp och ner för Visbys medeltida gator. Ljuset, mystiken och känslan är svårslagen i en av Sveriges vackraste städer. Visby är perfekt som weekendmål hela året.

Öland och Gotland: Förläng sommaren!
Mäktiga och fantasieggande raukar på Fårö. Foto: Linda Gren

Öland – Häng med på smakrik skördefest

Öland är kanske som vackrast på hösten när den sista sommarvärmen hänger kvar i den tunna jorden, när dagarna är fyllda av värmande solsken och luften är frisk och klar. Sista helgen i september arrangeras den årliga Skördefesten och Konstnatten. Då har det blivit dags att skörda och gårdsbutiker, restauranger och affärer runtom på ön visar det digra utbudet som det gynnsamma klimatet ger. Många har öppet till sent, sent när Konstnatten sparkar igång. Ett utmärkt tillfälle att både träffa konstnärerna och inhandla konst direkt från ateljéerna.

Konstnärer har alltid dragits till södra Öland för ljuset och lugnet. En av dem som har öppet på Konstnatten är Bodil Magnusson. Efter många års exil på platser runtom i världen återvände hon till barndomsgården vid Seby gravfält, Bodil utgår numera helt från sitt öländska ursprung i sin konst i glas, sten och metall, med färger som går igen i årstidernas skiftningar. Stensättningarna utanför ateljéfönstren har i Bodils konst blivit till långsmala figurer.

– Gravstenarna är som gubbar och mina långsmala figurer växte fram ur dem, de är en slags stumma idoler som talar för sig själva och har en stark laddning bakåt i tiden, förklarar Bodil.

Fortsätter man kusten upp från Bodil kommer man snart till Gårdby Kafé och Lanthandel där man äntrar en nästan förlorad värld. Lanthandeln öppnades 1923, med undantag av juldagen har Gårdbyborna haft möjlighet att handla i butiken varje dag i mer än åttio år. Hösten 2007 tog Marie Persson och Marcus Holm över lanthandeln och nu lockar de med smarriga bakverk och härlig stämning. Varje morgon fylls den lilla butiken av underbara dofter från nybakat bröd och läckra bakverk. I kaféet serveras nybryggt kaffe i tunna porslinskoppar, både ortsbor och nyfikna besökare stannar till och tittar in för en fika.

En hösttur till Öland är inte fullbordad utan att smaka öns gråa guld. I Källa har Eva Petersson drivit Ninnis kroppkaksbod i tjugo år. Här kan gästerna köpa nykokta öländska kroppkakor gjorda av lokala råvaror. Potatisen har använts som basvara i drygt 150 år och seden att fylla potatisen med vad man hade hemma har ölänningarna begagnat sedan dess.

– Potatisen är vår egen, fläsket köper vi från en uppfödare i närheten, närproducerat är viktigt. Beroende på säsong använder vi olika potatis och proportionen mellan rå och kokt potatis ändras vilket ger olika karaktär på kroppkakorna, berättar Eva.

Kroppkakorna görs på det traditionella viset, rårivna från den öländska smakrika potatisen. Ölands klassiska rätt ska avnjutas med grädde, lingon och smör. Perfekt efter en lång utflykt en härlig sensommardag.

 

Gotland – Upplev naturen från hästryggen

Med båtresan som rogivande startpunkt är man både avslappnad och laddad för upplevelser när man närmar sig Visbys vackra siluett från havet. De flesta turisterna lämnar ön mot slutet av augusti men för den som dyker upp senare finns det massor att göra. Vill man uppleva den säregna gotländska naturen på nära håll är en ridtur perfekt. I När socken på sydöstra sidan har Lisa och Thomas Lindgren på Änggårde ett trettiotal ridhästar och man arrangerar westernridturer i den vackra kustmiljön.

Från gården går stigarna genom skog och ner på strandängarna längs havet. Hösten är en av de allra bästa tiderna att rida här, när luften är frisk och klar.

– Jag har ridit hela livet men det här var helt tvärtemot vad jag lärt mig under alla år. Jätteroligt att rida western, säger Lotta Tenor från Stockholm när vi pratar efter hennes avslutade westernridning på några timmar.

Höst är också tryffeltid på Gotland och i oktober finns det möjlighet att följa med på några timmars rafflande tryffeljakt på flera platser på ön. På flera håll, som restaurang Sjökrogen i Valleviken på norra delen av ön och Smakrike i Ljugarn på östkusten följer man upp letandet efter det svarta guldet med en specialkomponerad meny.

Man får inte missa att ta turen upp till norra Gotland och åka över till Fårö. Fårö efter sommarens hektiska veckor är en uppenbarelse. Man har den stora himlen, det blänkande havet, stränderna och raukarna nästan för sig själv. Under Fårönatta är det förstås mer pådrag med fyrvisning, historieberättande vid engelska kyrkogården, loppisar och öppna restauranger och butiker runtom på ön. Och är man i krokarna sista helgen i september ska man inte missa Kuten Bensins hyllningsfest till James Dean. Dean dog den 26 september 1955 klockan 17.45 och just den tiden är Kutens klockor frysta vid. Tomas Lindholms livsprojekt är att skapa en värld där allt han tycker om ska få finnas med. Så självklart finns Elvis, James Dean och mängder av amerikanska bilar och femtiotalsnostalgia representerade på gården. Liksom öns godaste galettes och crepes där Antoine och Alexandre från Bretagne trollar fram underverk från köket på Creperie Tati. Galletter och crepes sköljs ner med svalkande fransk cider och massor av musik från jukeboxen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top