Resefakta Barcelona
INVÅNARE
Kanadas tredje största stad med ca 600 000 invånare, drygt 2 miljoner med förorter.
TIDSSKILLNAD
Minus nio timmar.
RESA DIT
Gör man två byten, med t ex SAS eller Icelandair, kan flygresan kosta från ca 5 500 kronor från Köpenhamn eller Stockholm. Air Canada, med byte i London, kostar från ca 6 500 kr t o r.
KLIMAT
Vancouver har milt väder, me–deltemperatur i januari är 6 grader och 22 i juli. Fuktig havsluft kan göra vädret rått och dimmigt på vintern.
BÄSTA TID
Vår och sommar är bra årstider att resa hit. För den som inte vill satsa på skidåkning förstås. Den säsongen sträcker sig fram till mitten av april, 15 april i Whistler och 12:e i underbara champagnepuderparadiset Kicking Horse längre inåt landet mot Klippiga Bergen.
ATT BO
Många stiliga och lyxiga hotell i höghus centralt, från ca 500–1 500 kr för dubbelrum.
ÄTA OCH DRICKA
Alla världens kök är representerade i snygga och bra restauranger. Gastown är folkligt och trivsamt, Yaletown är trendigt och lite dyrare. Ungefär svenska priser för middag.
LOKALTRAFIK
Ta småbåtar – ”sjöbussar” – för att se staden från havet och vikarna, se www.translink.bc.ca. Sightseeingbussar, se www.bigbus.ca.
SEVÄRDHETER
Stanley Park med Vancouver Aquarium. www.seestanleypark.com och www.vanaqua.com.
Chinatown. Nordamerikas tredje största kinesiska stadsdel efter dem i New York och San Francisco, med Dr Sun Yat-Sens kinesiska park. www.vancouverchinatown.ca
Åk på en guidad tur i bergen norr om Vancouver. Se www.northvangreentours.com och www.grousemountain.com.
Indianers liv och konst: www.coastalpeoples.com, www.inuit.com.
MER INFO
www.tourismvancouver.com
www.vancouver.ca
www.vancouver2010.com är OS officiella hemsida.
www.wikitravel.org/en/Vancouver är en bra stadsguide på engelska.



Vancouver är mer än vinter-OS. Det här är faktiskt staden som har allt. Inte minst är den en härlig vår- och sommarstad. Även på våren kan man åka slalom på morgonen och spela golf och bada i havet på eftermiddagen.
Vancouver ligger naturskönt omgiven av berg och ocean med milt klimat och mycket sympatisk stämning. Granville Street och Gastown har butiker, barer och restauranger som vibrerar av liv och tillfredsställer allas smaker.
Vancouver är värt ett besök främst på senvåren och sommaren då vädret är som vackrast, luften ljummen men krispig, kustbergen som grönast och djurlivet som mest aktivt då man kan se brunbjörnar utanför staden.
Skidälskare bör vintertid hyra en bil och åka till snöfyllda Whistler med sin suveräna skidåkning och långa sugande backar, bilder som vi har kunnat njuta av under OS.
Den som vill ha en aktiv sommarsemester kan paddla kanot och vandra längs gröna skogssjöar i en natur så vild att man förundras över att en av jordens skönaste boplatser bara ligger någon timme bort.
Här guidar vi dig till Vancouver via berg, hav och strand.
Bergen – en sagolik utsiktsplats
Det första som slår mig på vägen från flygplatsen är hur majestätiskt inramad Vancouver är av sina branta bergssidor. Sluttningarna är beströdda med 50 meter höga Western Red Cedar och Sitkagranar. Som ett Kanadas Manhattan, fast i grön naturskön ram. Norr om staden skymtar backarnas strålkastarljus i skymningen på Cypress Mountain, platsen för OS-tävlingarna i snowboard och freestyle. Här, eller på grannberget Grouse Mountain, kan man vintertid åka slalomskidor eller på längden i upplysta spår fram till 10 på kvällarna med utsikt över oceanen – bara en halvtimme med buss eller bil från centrum. Ett trevligt alternativ på våren och försommaren är att vandra en tre kilometer brant slinga upp (eller ta gondolbanan…) till Grouse Mountain’s Observatory Restaurant. Belöningen blir en sagolik vy över Stilla Havet och vackra skyskrapor med glasfasader.
Stanley Park – Vancouvers svar på Central Park
Att Vancouver är omgärdad av hav upptäcker man inte minst under en promenad i Stanley Park. Denna halvö som är granne med centrum är ett skogs- och rekreationsområde som är lite större än Central Park i New York. Det roligaste är att hyra rullskridskor eller cykel på Georgia Street innan man tar bron till Stanley Park. Sedan glider vi fram längs promenadvägen vid vattnet, sätter oss för att sola i en marina och fortsätter till Vancouver Aquarium. Här får vi lära oss massor av spännande saker om Kanadas rika undervattensliv med alla sina valar, humrar och stora laxar i floder och fjordar. Utomhus finns kafé och stora bassänger med delfiner som hoppar och vitvalar som simmar fram majestätiskt och nyfiket tittar upp över ytan.
Denna region, British Columbia, är en av dem med flest indianstammar på amerikanska kontinenten. Vid totempålarna längs vattnet i Stanley Park, ”story poles” som urbefolkningen kallar dem, lär jag mig att indianska ursprungsfolk som Squamish, Lil’wat och många andra bodde i denna region i tusentals år innan upptäcktsresanden George Vancouver seglade in här i fjorden Burrard Inlet i juni 1792 och snart förvandlade indianfolkens jord till en av Nordamerikas stora hamnar.
Vill man lära sig mer om ursprungsbefolkningens liv och konst finns spännande utställningar på Coastal Peoples Fine Arts Gallery och Inuit Gallery.
Stränderna – äventyr för barn och vuxna
Promenaden fortsätter över en bro in mot centrum. Vid ”Vancouvers Copacabana” English Bay Beach står den människoliknande stenskulpturen och OS-symbolen Inuksuk. Här har invånarna milsvida utsikter ut över viken från sina balkonger. Många joggar och cyklar längs strandpromenaden och de flesta invånarna är vältränade och verkar välmående och tillfredsställda med livet.
Vancouvers stränder bjuder på salta härliga bad. Några kilometer söderut är Kitsilano Beach ett bohemiskt solmecka som påminner om Venice Beach i Los Angeles med volleyboll på stranden och saltvattenbassänger som är perfekta om man reser med barn. För den som gillar vattensport erbjuder Vancouver ett enormt utbud. Här kan man windsurfa, åka jetski, dyka eller bara hyra en kajak och stilla paddla i stadens vikar. Eller prova på de mer äventyrliga vikarna norrut mot Indian Arms-fjorden som går in tre djupa mil mellan kustbergen.
Marinorna – stadens nav
Vancouver är av Stockholms storlek men centrum är kompakt att promenera i, alltid med havet några stenkast bort. Vi fortsätter österut på det slingriga promenadstråket i bukten False Creek förbi vitblänkande båtar och strosande barnfamiljer.
Jag tar båtbussen över till Granville Island med sin marknad under tak, båtägare som skrapar på sina segelbåtsskrov och avslappnat tar kontakt för en pratstund. En man spelar på sin gitarr på uteserveringen vid vattnet och det blir en fiskburgare i solen, en lika skön och folklig atmosfär som på pirerna Fisherman’s Wharf i San Francisco.
Det skönaste med den marina miljön är nog att det finns promenadstråk överallt längs vattnet och småbåtshamnarna. Det är en speciellt skön känsla att dra på sig joggingskorna i soluppgången innan staden vaknar, andas in den friska luften, se båtägare anlända och hissa segel. Man studsar lätt i väg av den rena ”marina” energi denna stad utstrålar.
Kvarteren du inte får missa
Yaletown – de gamla lagringshusen har blivit de hippaste kvarter med snygga inredningsbutiker och trendiga restauranger med unga businesskvinnor i svarta dräkter och coola killar i rutiga skjortor och solglasögon.
Chinatown – bjuder på ett myller av kul småbutiker med allt mellan tunnor med torkad fisk, alger och högar med risnudlar. Sun Yat-Sens klassiska kinesiska trädgård med sin karpdamm och stenformationer är en extra meditativ krydda i denna även för övrigt ovanligt harmoniska metropol.
Gastown är Vancouvers äldsta historiska område. En ångdriven klocka pyser ut ånga varje kvart där charmiga kullerstensgator kantar färgglada stenhus. Vissa fasader är fortfarande nedgångna, en del hemlösa strosar omkring men på senare år har det etablerats nya restauranger och barer dit många unga singlar och par går ut på kvällarna.
Av: Andreas Strömberg