vad kostar bra grejer?
- Tält: Tvåmanstält lämpliga för fjällvandring kostar mellan 2 500 och 5 000 kronor, men det finns dubbelt så dyra alternativ.
- Sovsäck som fungerar fint i fjällen sommartid går att få från 1 000 kr.
- Liggunderlag: 400–1 300 kr
- Ryggsäck: 60–70 liter: 1 500–3 000 kr
- Regnställ: 1 000–2 000 kr
- Kängor: 1 500–3 000 kr
- Vandringsstövlar: 600–900 kr
- Stormkök: 400–800 kr
- Fjällkarta: 100 kr
Mer information
- www.svenskaturistforeningen.se
Här finns allt om STF:s verksamhet, boende, vandring och grupparrangemang. Under varje fjällstation finns dessutom bra info om hur man tar sig dit, vare sig man flyger, tar tåget, bilar eller – varför inte – cyklar. - www.naturensbasta.se har samlat alla godkända ekoturismarrangörer. Härifrån hittar man snabbt vidare till arran–görer med fjällaktiviteter.
- www.laponia.se är den officiella hemsidan för världsarvet, med bra info om nationalparkerna, om boende i och utanför nationalparksområdet m m.
- www.naturvardsverket.se har information om alla Sveriges nationalparker.

Utöver det man absolut måste ha med sig på en fjällvandring finns det massor av prylar att köpa. Men upptäck dina egna behov innan du slantar upp för allt du sett i affären.
Har man vettiga kläder för skog och mark behöver man inget speciellt i fjällen, men undvik absolut jeans, de torkar extremt sakta och blir kalla och tunga vid väta. Syntetunderställ och byxor i något snabbtorkande syntetmaterial är viktiga plagg, liksom bra strumpor/sockor i någon ull- och syntetblandning. Och glöm inte mössa och lättorkande handskar – det kan vara kallare än man anar. Ett bra regnställ som andas är också viktigt – att bli blöt och kall är ett bra sätt att förstöra all njutning och ibland rent av farligt.
Allra viktigast är att ha bra på fötterna – vattentäta kängor eller vandringsstövlar. Här ska man inte snåla på kvaliteten. Men ännu viktigare är att man gått i dem före fjällvandringen. En rulle fottejp som förebygger skavsår är också guld värt. Tejpa fötterna på hälarna, stor- och lilltår redan från start om du lätt får skavsår. Utöver kängor/stövlar är ett par sandaler att vada i bra att ha. En hel del väljer vanliga terränglöparskor – de ger dåligt stöd men är okej om det är torrt, men det är det sällan.
Ska man bo på fjällstation eller i fjällstugor hela tiden behöver man inte så mycket mer än bra på fötter, en ryggsäck man trivs med, ett lätt lakansset gärna i siden, kanske en sovsäck och lämpliga kläder. Packa allt i vattentäta påsar, vanliga plastpåsar duger gott. Vandringsstav(ar) underlättar, tycker många och solglasögon kan vara skönt – det är ljust på fjället.
Fjällkarta bör man ha och tänker man laga lunch är ett stormkök plus bränsle nödvändigt. Följer man inte tydliga leder är kompass ett måste – sikten kan snabbt minska. Vass kniv, kåsa, bestick och en fick- eller pannlampa är också bra. Kameran ska så klart med och kanske en kikare.
Ska man tälta, tillkommer flera dyra saker. Först och främst tältet, men också en sovsäck som klarar några minusgrader och ett bra liggunderlag. Låna gärna om det är första gången ni vandrar.
Planera maten noga före avresan. Det går att köpa till mat på fjällstationerna och i många fjällstugor, men då blir det dyrare än hemma. Vatten kan man ta direkt ur bäckarna – sååå gott! Och unna dig gärna en god middag på någon fjällstation – lite lyx ökar på orken.
Av: Johan Öberg