Unna dig en weekend på slottet!

Promenera i slottsparken och njut av lokal mat på silverfat. Koppla av på ett slott i Skåne. Vi har besökt Kronovalls vinslott och tipsar om fyra andra.

Resefakta Kronovalls Vinslott

  • Totalt finns 22 dubbelrum, varav 14 i slottet (enklare standard med toalett/dusch i korridoren) och åtta i andra byggnader på området.
  • I weekendpaketet 2690 kr/pers i slottet och 2290 kr/pers i Rättarebostaden ingår afternoon tea, guidad tur, vinprovning, femrätters middag, inklusive vin till middagen, kaffe och tryfflar i salongen, övernattning och frukostbuffé.
  • Hitta hit: Egen bil är ett måste. Kronovalls slott ligger väster om Kivik, mellan St Olof och riksväg 19, strax norr on Onslunda. Ett alternativ är att ta tåget till Malmö/Lund och sedan fortsätta med hyrbil till slottet, alternativt tåg till Tomelilla eller Simrishamn. Taxi från Tomelilla kostar i runda slag 370 kronor. Avstånd från Stockholm 63 mil, Göteborg 34 mil och Malmö 8 mil.
  • Kontakt: Kronovalls Vinslott: 0417-19710 www.petripumpa.se

Ett säkert vårtecken är studentsångerna den första maj i Lund. Det är också en perfekt helg att kicka igång vårkänslorna med en weekend på något av Skånes pampiga slott. Många slott erbjuder en variation av boendealternativ och en uppsjö av olika weekendpaket. Vare sig du väljer klassiska slottsrum eller nyrenoverade hotellrum i en flygel är känslan av storhetsdagar och adlighet påfallande tydlig överallt.

Att Skåne länge lockat konstnärer och kulturpersonligheter till kullarna mellan Hanöbukten i öster och Bjärehalvön i väster är inte så konstigt. Våren kommer tidigt, sommaren är varm och kontinental och hösten längst i landet.

Mitt i det mjukt böljande Österlen, bara en dryg mil norr om Tomelilla, ligger Kronovalls vinslott inbäddat mellan lövskog och öppna fält. Det är rusning till eftermiddagskaffet och på kaffebordet står nyskivad frukt, varma scones och dussintalet marmelader.

Biblioteket är fullsatt och gäster kommer och går i takt med att de checkat in. En bra start är att inleda vistelsen med en promenad i parken. Medan vissa njuter av en slottsweekend för första gången finns det andra som skämmer bort sig själva flera gånger om året.

Vi har bestämt oss för att ta med oss barnen, och helgen på slott blir en upplevelse som etsar fast sig i minnet på hela familjen.

Salarna uppmanar till lek och spring, men det är inte för att leva rövare som vi tagit med barnen till Kronovalls vinslott. En slottshelg är ett sätt att låta dem upptäcka en del av Sveriges historia, slotten som för bara ett sekel sedan var avgörande för landets framtid. Småbarn är ett udda inslag bland äldre par men miljön är inte alls barnovänlig.

Nästan alla weekendpaket inleds på eftermiddagen med uppdukat kaffe, te och varma scones. Den engelska känslan är övergripande och om en brittisk butler stått gömd bakom kakbordet hade jag kunnat svära på att Skåne legat på de brittiska öarna.

Mellan scones och middagen framåt kvällen brukar de flesta par ägna tiden åt att njuta av atmosfären eller promenera i slottsparken.

Kronovalls vinslott är tvärtemot de flesta skånska slott med hotell och egen restaurang fortfarande bebodd av slottets sista grevpar. I flygeln närmast vallgraven bor Erik och Angelica Sparre på bottenvåningen med en egen liten del av trädgården. År 1991 överlät de slottet och ägorna till en stiftelse som bär deras namn och förvaltas av Riddarhuset i Stockholm. De bor kvar, men har inget underhållsansvar och kan med andra ord njuta av att slottet återigen besöks av lika många gäster som under forna dagars stormiddagar.

Nackdelen är förmodligen att deras privata lusthus då och då besöks av nonchalanta hotellgäster.

Klockan sex träffas vi vid kabinettet och bjuds på välkomstdrink och en kort historisk introduktion om slottsmiljön. Vi följer guiden över gårdsplan och tar sikte på den makalösa lagringskällaren som ursprungligen användes för isförvaring. Isen höggs ur vallgraven mellan slottet och källaren och lagrades i berget vilket innebar att greven och grevinnan kunde servera dryck med is närapå året runt. Barnen är visserligen mer intresserade av höga hopp från stenarna utanför än en vinbeskrivning av leverantören som numera arrenderar källaren för lagring av "champagnoisen" Kronovalls Vinslott Tirage.

Tillbaka på slottet provar vi tre röda viner och medan barnen testar olika sorters juicer lagar kockarna mat i köket baserat på råvaror från trakten. Och kanske är det regionens närproducerade mat som gjort Skåne värt en omväg. Sällan har någon del i Sverige dragit sådan fördel av mat och matkultur från trakten. Kycklingen kommer från granngården, sparrisen från byn, primörerna från Bjärehalvön, vinet från den egna gården och mjölken från kon bakom ladugården. Ingen kan beskylla skåningarna för något annat än patriotism, men när det gäller att förvalta traktens råvaror gör det helt rätt.

4 andra skånska slott:

  • Bäckaskog Slott

Slottet ligger vid Ivösjön utanför Kristianstad i nordöstra Skåne. Ursprungligen ett kloster från mitten av 1200-talet som danskarna sedermera gjorde om till fästning 1584. På 1800 talet gjorde kung Karl XV om slottet till lantställe och numera används slottet flitigt till bröllop och andra tillställningar.
Boende: Totalt finns 60 rum varav fyra sviter. Weekendpaket (fredag-söndag) från 2400 kr per person inklusive trerätters middag på fredagen, eftermiddagsfika, fyrarätters middag på lördagen, boende och frukostbuffé.
Hitta hit: Från Kristianstad, följ E22:an österut mot Karlskrona. I Fjälkinge svänger du vänster mot Bäckaskog Slott. Tåg till Kristianstad sedan hyrbil eller taxi (cirka 360 kr från Kristianstad). Avstånd från Stockholm 58 mil, Göteborg 26 mil och Malmö cirka 10 mil.
Kontakt: 044-530 20 www.backaskogslott.se

  • Häckeberga Slott

Slottet från 1872, med anor långt tillbaka till 1500-talet, ligger tre mil öster om Malmö, 15 minuter från Sturup. I början av 1960-talet brann slottet och stora delar av interiören förstördes medan väggarna stod kvar. Taket av spån ersattes då med ett koppartak och inredningen återskapades med ett klassiskt snitt. Numera används slottet som lagringsplats för den svenska maltwhiskyn Mackmyra som lagras i 30-litersfat på Häckeberga.
Boende: Weekendpaket och prisvärda slottsfredag som innehåller champagneprovning, fyrarättersmiddag, övernattning och frukostbuffé. Pris från 1 595 kronor per person med övernattning i slottsstallet. Dubbelrum på slottet 1 795 kronor per person.
Hitta hit: Hyrbil från Malmö eller Sturups flygplats. Åk mot Genarp och följ skyltar mot Häckeberga. Taxi från Sturups flygplats cirka 300 kronor. Avstånd från Stockholm 63 mil, Göteborg 29 mil och Malmö 3 mil.
Kontakt: 040-48 04 40 www.hackebergaslott.se

  • Bjärsjölagårds Slott

Där slottet nu ligger, mellan Sjöbo och Hörby fanns en gång i tiden vikingaborgen Berlitzholm som raserades i början av 1500-talet. Borgen ersattes senare med en ladugård som gav platsen dess namn. I mitten av 1700-talet uppfördes huvudbyggnaden och lite senare den norra flygeln. Först 1812 byggdes den södra flygeln.
Boende: Idag drivs slottet av hushållningssällskapet i Malmöhus län och erbjuder 54 bäddar i 27 rum. Övernattning med frukost från 2 200 kronor (vardagar) och 1 400 kronor fredag-söndag. En trerätters middag i restaurangen kostar 550 kronor.
Hitta hit: Från Malmö följ E22:an mot Kristianstad/Karlskrona. Sväng sedan höger på riksväg 13 utanför Hörby och följ skyltar mot Bjärsjölagård. Taxi eller hyrbil från Malmö eller Sjöbo. Buss 340 trafikerar Sjöbo-Bjärsjölagård, se www.skanetrafiken.se
Kontakt: 046-71 36 00 www.bjarsjolagardsslott.se

  • Örenäs Slott

Slottet utanför Landskrona grundades omkring 1870 av häradshövding August Anderberg som senare sålde fastigheten som då fick namnet Maryhill. Under åren 1914-1918 lät sockerkungen Carl Tranchell uppföra dagens byggnader som under andra världskriget användes som fristad för danska flyktingar. I början av 1970-talet genomfördes en omfattande renovering då slottet förvandlades till en modern konferensanläggning som numera ägs av Landsorganisationen (LO).
Boende: Weekendlösningar varav Härlig helg är en klassiker. Trerättersmiddag, boende och slottsfrukost för 2 400 kronor för två personer i dubbelrum.
Hitta hit: E6:an från norr eller söder. Sväng av vid trafikplats Landskrona norra (avfart 26) och åk sedan mot Glumslöv. Framme i Glumslöv sväng vänster mot Ålabodarna/Örenäs.
Tåg till Helsingborg, sedan Pågatåg till Glumslöv. Därifrån återstår 2,5 km promenad.
Avstånd till Stockholm 57 mil, Göteborg 22 mil och Malmö 5 mil.
Kontakt: 0418-45 11 00 www.orenasslott.se

Text och foto: Niklas Kämpargård

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top