San Sebastian på 4 dagar

San Sebastian - unik mat, sol och bad. Följ med på en långhelg i den smakrika staden.

San Sebastian på 4 dagar
San Sebastian

Handen på hjärtat – till San Sebastián i norra Spanien åker man inte för att beta av berömda landmärken. Det gör man bättre i Barcelona. Hit åker man i stället för solen, stranden och den unika matens skull.

Dag 1 – barrunda med gourmetmat

Tidig kväll och resdammet är avduschat. Luften är ljum och den sista timmen av sol färgar stranden i guld. Vi är hungriga och styr stegen in från strandpromenaden till gränderna i Parte Vieja, gamla stan. Här ligger barerna vägg i vägg, och gästerna står gärna utanför och pratar med glas och tallrikar i händerna. Gatan man ofta både börjar och slutar på heter 31 de Agosto. Vi inleder på klassiska baren Gandrias, armbågar oss fram till disken och beställer ett glas txakoli. Det lokala, vita och svagt spritsiga vinet är ett under av friskhet och måste testas. Vi äter var sin nyfriterad krokett med skinka och beställer sedan ett perfekt saftigt lammspett till ett glas rioja. Sedan blir kvällen längre än vi tänkt oss. Vi hinner bland annat äta små halstrade langoustiner på nyskapande krogen Bidebide och en minihamburgare på trendiga A Fuego Negro innan vi avrundar med dessert – och stupar i säng.

Dag 2 – skön dag på stranden

Efter en frukost på starkt kaffe, färskpressad juice och omelett går vi ner till stranden, La Concha, laddade med böcker och bad­kläder. Under högsäsong finns stolar och parasoll att hyra, men nu är stranden glesbefolkad, och vi breder ut handdukarna över den fina sanden. Timmarna får gå som de vill, med avbrott för några dopp i det turkosa havet.
San Sebastián är en lika stolt som välmående stad, vilket du märker inte minst på strandens offentliga toaletter som är både gratis och kliniskt rena. Ingen kommer heller att störa dig med dånande högtalare eller försäljning av läsk och glass. Efter några inaktiva timmar kan det vara läge att hyra en kanot i hamnen och sakta paddla längs strandlinjen. Passa då på att gå i land och promenera på den vackra ön Santa Clara som ligger mitt i bukten. Guidade turer i bekväma båtar finns också. Den som är än mer äventyrlig beger sig i stället till San Sebastiáns ungdomligare strand Zurriola på andra sidan floden Urumea. Zurriola vetter mot öppet hav och vågorna lockar surfare från hela världen. När klockan blir åtta inleder vi ännu en lång barrunda. Vi måste ju testa alla de pintxos vi sett andra äta föregående kväll – och som vi ägnat hela dagen åt att prata om.

Dag 3 – stadspromenad och kultur

Paseo de La Concha heter gatan som löper längs stranden. Vi strosar den sakta fram och ungefär halvvägs till stadsdelen Antiguo är det lagom med en paus vid palatset Miramar och dess prunkade park. För att finna bästa vyn över staden fortsätter vi sedan bort till strandens västra ände och det lilla torget Plaza del Funicular. Härifrån knarrar en gammal bergbana i trä upp längs berget Monte Igeldo. På toppen finns, förutom den vidunderliga utsikten, ett lika bedagat som oemotståndligt tivoli med karuseller och lotterier, en enklare självservering och en finare restaurang. Allra högst upp ligger ett gammalt befästningstorn som nu är museum. För tre euro får vi se en rörande fotoutställning med bilder av ett svunnet San Sebastián. Precis utanför bergbanans utgång avgår bussen tillbaka till staden. Vi kliver av vid ståtliga viktorianska Hotel Londres och vandrar sedan bort till stadens katedral Buen Pastor, som på kvällen lyser upp i slutet av shoppinggatan Loiola. Svalkan är behaglig och vi sitter en lång stund i stillheten.
Efter att ha ätit pintxos i två dagar bestämmer vi oss för en mer traditionell baskisk middag. Och turligt nog finns ett ledigt bord på La Fabrica, strax ovanför hamnen på Calle Puerto 17. För knappt 300 kronor får vi den stora menyn som inkluderar fem rätter och var sin flaska vin.

Dag 4 – shopping och saluhall

Stadsdelen Parte Vieja har vid sidan av alla barer massor av butiker, samt gallerian La Bretxa. Men vi fortsätter i stället österut längs Avenida de la Liberdad. Här ligger exklusiva, om än inte snobbiga, klädbutiker i rad. Gatan slutar i Santa Catalina-bron som leder över till trendiga stadsdelen Gros. Strosa på måfå och upptäck mängder av små och originella butiker med smycken, inredning och kläder. I modernare stadsdelen Centro finns gallerian San Martin (korsningen Urbieta och San Marcial). Här finns klädkedjorna Fnac och Zara representerade. Passa också på att njuta av saluhallen som ligger i bottenvåningen, eller ta rulltrappan ner i källaren till Super Amaro, stormarknaden. Har du inte redan förköpt dig på delikatesser att ta med hem hinner du göra det här innan bussen mot flygplatsen avgår.

Förslag: ett par flaskor av vinet txakoli, några baskiska fårostar samt Iberico – skinkornas “rolls royce”. (Be att få den skivad och vacuumförpackad).

Resa hit

Iberia flyger vissa dagar till San Sebastián via Madrid. Annars är det bäst att flyga till Bilbao och ta expressbuss från flygplatsen (flygtid cirka fem timmar, samt buss cirka en timme). Exempel: reguljärflyg med Lufthansa från 2 100 kr.

Boende

Pension Amaiur. Tre meter från stans bästa barer i Parte Vieja.
Dubbelrum från 400 kr.
www.pensionamaiur.com

Pension La Perla. Bra läge i stadsdelen Centro.
Dubbelrum från 400 kr.
www.pensionlaperla.com

Hotel de Londres, Zubieta 2. Pampigt hotell direkt på strandpromenaden.
Dubbelrum från 1 200 kr.
www.hlondres.com

Mat och dryck

Zeruko, Pescaderia 10 (Parte Vieja). Prisbelönt bar med avancerade pintxos.

Senra, San Francisco 32 (Gros). Ombonat och klassiskt.

Stjärnkrogarna Arzak och Mugaritz. Kosta på en avsmakningsmeny!

 

 


Text och foto: Oskar Ekman

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top