Resfakta Dubai
RESA HIT
- Direktflyg: Norwegian har direktflyg till Dubai t o m mars.
Flygtid: ca 6,5 tim.
Pris i december: från ca 3 600 kr t/r.
Flera andra bolag flyger hit, t ex Qatar Airways, KLM och SAS, dock med mellanlandningar.
Charter: Solresor, Ving, Apollo, Solfaktor eller flygpaket via Travelroom. Pris: lägenhetshotellet
Golden Sands (trestjärnigt), Apollo, ca 6 700 kr för 7 nätter i december.
FAKTA
- Språk: Officiellt språk är arabiska men engelska är det internationella hjälpspråket.
Valuta: 1 AED = ca 1,94 SEK (i okt 2012). Kreditkort accepteras generellt.
Prisnivå: Som i Sverige eller något billigare.
Bästa tiden: Okt–april, behagligast temperatur i dec–jan.
Tidsskillnad: 3 timmar på vintern.
Visum: Utfärdas automatiskt vid inresa.
Statsskick: Dubai är ett av de sju emirat som ingår i Förenade Arabemiraten. Staden Dubai brukar
kallas Dubai City för att särskilja den från emiratet.
Antal invånare: Cirka 1,5 miljoner, varav 20 procent emirataraber, resten är gästarbetare.
Övrigt: Dubais ekonomi baserar sig inte på olja utan på handel, finansiella tjänster och turism.
Att tänka på: Även om Dubai anses liberalt för att vara muslimskt bör kvinnor inte gå för lättklädda.
BOENDE
- Fina hotell är relativt billigt.
Pris: Fyrstjärniga hotell från ca 700 kr/rum och natt.
MAT & DRYCK
- Noodle House, internationell kedja med asiatisk mat. Finns på flera ställen, bl a i Souk Madinat.
- Madeleine Café & Boulangerie, perfekt läge i Dubai Mall för att se
fontänshowen.
- I Souk Madinat finns ett 20-tal restauranger och lika många barer och kaféer.
UTFLYKTER
- Jeepsafari: Pris från 550 kr per person för halvdagsutflykt. I priset ingår biltur i öknen, så kallad “dune bashing”, grillbuffé, kamelridning, hennamålning och underhållning.
7 rekord du inte får missa!
Världens…
… högsta byggnad (Burj Khalifa).
… största konstgjorda inomhusskidbacke (i Mall of the Emirates).
… största köpcentrum mätt i golvareal (Dubai Mall).
… enda sjustjärniga hotell (Burj Al Arab).
… största guldring (i The Gold Souq, guldmarknaden)
… längsta helautomatiserade tunnelbana (Dubai Metro).
… största samling konstgjorda landmassor i havet (Palm Jumeirah)
– Håll i er! Nu bär det av, hojtar chauffören.
Vi befinner oss på jeepsafari mitt ute i Dubais öken, nära gränsen till Oman. Chauffören, som om en liten stund kommer att få smeknamnet “The Maniac”, galningen, har just tömt däcken på luft och påbörjar nu vansinnesfärden.
Vi flyger fram över sanddynerna, hamnar ibland på snedden och glider nedför branta sandstup, men utan att slå runt. Emellanåt lyfter jag från sätet, stannar i luften och dimper sedan tillbaka i stolen med en duns.
Även när hjärtat åker upp i halsgropen kan jag inte låta bli att gapskratta. En timmes hysterisk bergoch dalbana i öknen – det här slår definitivt Liseberg.
När chauffören slutligen stannar bilen är vi alla sju turister höga på endorfin. Stämningen bland oss tidigare främlingar är nu uppsluppen och plötsligt är vi bästa vänner.
Tro nu inte att det här är någon exklusiv privatguidad tur. På samma ställe i öknen har ett tjugotal bilar och minst lika många fyrhjulingar samlats för att roa oss turister med så kallad dune bashing som åkturen i ökensanden kallas. Turistvarning, javisst, men vansinnigt roligt och definitivt en höjdpunkt när man besöker Dubai.
En annan höjdpunkt, i bokstavlig bemärkelse, är Burj Khalifa som med sina 828 meter är världens högsta byggnad. I alla fall ett tag till – i Saudiarabien gavs nämligen i våras klartecken för bygget av The Mile-High Tower som ska bli över 1 kilometer högt. Att jämföra med lilla Eiffeltornet på ynka 324 meter.
Att åka upp till Burj Khalifas observationsdäck på våning 124 är särskilt populärt vid solnedgången. Från tornet kan man kvällstid också titta ner på en imponerande fontänshow – den största i världen. Belyst i olika färger och i takt till musik sprutar fontänen kaskader av vatten 150 meter upp i luften. I anslutning till Burj Khalifa ligger Dubai Mall som sett till golvytan är världens största köpcentrum. Här kan man lätt tillbringa en hel dag.
I januari och februari varje år är det stor rea i Dubai. Sedan denna “Dubai Shopping Festival” startade 1996 har 35 miljoner besökare lockats att lätta på plånböckerna här just då.
Efter att ha besökt världens högsta byggnad och tittat på världens största fontänföreställning intill världens största köpcentrum kan man ta världens längsta helautomatiserade tunnelbana till ett annat stort köpcentrum, Mall of the Emirates, där världens största konstgjorda inomhusskidbacke finns. Det går alltså att bada, shoppa och åka skidor på en och samma dag.
Vart man än kommer möts man av världsrekord. Störst, bäst och vackrast tas på fullaste allvar här i Dubai.
Ett gott exempel är Burj Al Arab, som brukar kallas världens enda 7-stjärniga hotell. Lyxhotellets säregna arkitektur har inspirerats av seglet på en dhow, en traditionell arabisk båt. Interiören fullkomligt badar i påkostad, om än prålig, utsmyckning: guldpelare, mosaik, stormönstrade mattor, akvarier och fontäner.
Alla hotellrum är sviter och gästerna anländer antingen i lyxbilar eller via helikopterplattan högst upp. För att ens få komma in genom hotellgrindarna krävs en bordsbokning i exempelvis Skyview Bar.
Strax intill Burj Al Arab ligger mysiga Souk Madinat, en anläggning med restauranger och butiker som byggts upp i traditionell arabisk stil. Särskilt kvällstid är det populärt att sitta i någon av utomhusrestaurangerna eller barerna och se Burj Al Arabs fasad upplyst i olika färger i bakgrunden.
De flesta av oss kanske bara kan beskåda lyxhotell och fönstershoppa i de exklusivaste märkesbutikerna. Då kan frestelsen att köpa billiga piratkopierade designprodukter vara stor – även om det förstås inte är moraliskt försvarbart. För den som ändå vill ge sig på det kan det vara bra att veta hur det går till. Området i Dubai där denna typ av handel sker heter Al Karama, trista förortsliknande betongkvarter inte så långt ifrån centrala Dubai.
Väl inne i en av alla små butiker proppade med väskor, plånböcker och solglasögon verkar butiksinnehavaren göra en bedömning av huruvida man är en seriös köpare eller inte. Klarar man granskningen blir man erbjuden att titta på fler produkter i deras “kontor” eller “showroom”. Man får då följa med säljaren genom ändlösa korridorer, upp i en hiss och slutligen inpå “kontoret” som även det är fejk. Säljaren börjar plocka med pärmar i en bokhylla och vips öppnar sig en lönndörr.
– Ifall polisen kommer, förklarar han.
Där innanför uppenbarar sig vad som för alla väskfanatiker måstevara ett himmelrike. Nästan som i en tjusig affär på femte avenyn i New York står produkterna spatiöst utplacerade på hyllor, dyrgriparna bakom glas. Här handlar det inte om slarvigt gjorda syntetkopior med trasiga sömmar och felstavade märkesnamn. Tvärtom, här är det prima vara. I det obligatoriska prutandet som följer kan man komma ner en bra bit i pris, om än inte lika långt som exempelvis i Kina.
Att följa med en främling in bland bakgator kan verka dumdristigt men här känns det helt lugnt. Generellt bemöts man som ensam kvinnlig resenär med storartighet i Dubai. För turister torde Dubai vara ett av de säkraste ställena i hela världen. Allt är rent och prydligt. Man ser varken uteliggare eller missbrukare. Ingen gör närmanden.
All lyx och prakt ger intryck av att Dubai är rakt igenom välmående men även här har den ekonomiska krisen gjort sig påmind. För ett par år sedan störtdök priserna på fastighetsmarknaden och farten på byggandet har sedan dess saktat ner.
Många av Dubais invånare klagar över de sämre tiderna. Taxichauffören Ravji, som har indiskt påbrå, berättar hur livet försämrats för gästarbetarna i Dubai. Han är bitter över de hårda regler som de har att rätta sig efter.
– Trots att jag är född i Dubai och har levt här i hela mitt liv får jag inget pass. Tidigare fick man ansöka om förnyat arbetsvisum vart femte år, sen ändrades det till vart tredje år. Nu måste jag skaffa nytt och dyrt visum varje år. Hela 80 procent av Dubais befolkning är gästarbetare, de flesta från Asien. Den hårda exploateringen av dem, särskilt av byggarbetarna, är inget Dubai kan vara stolt över. Araber utgör nästan en sällsynt sevärdhet i Dubai. Säkraste stället att få syn på en traditionellt klädd arab tillsammans med sin slöjbeklädda kvinna är inne i Mall of the Emirates, som är något exklusivare och mindre folklig än Dubai Mall.
Det man kan sakna som turist i Dubai är lätt åtkomst till badstränderna. Dessa ligger oftast på privat mark och är förbehållna lyxhotellens gäster. Jumeirah Beach Park är en av de öppna anläggningar som finns. Där betalar man en liten entréavgift för att få tillträde till stranden. På måndagar är den bara öppen för kvinnor.
Turistströmmen till Dubai ökar stadigt från år till år, inte minst från Sverige. I hotellens gästnattsstatistik kan man se att antalet svenska besökare fördubblats på fem år. Lågprisflyg, värme och shopping bidrar säkert till detta, liksom kombinationen västerländskt yttre skal och en främmande, lite exotisk, kultur.
Av Christina Nemell