Res som ett proffs – spara tusenlappar

Hur gör man egentligen för att hitta den bästa och mest prisvärda resan?  Proffsens bästa bokningstips och Icakurirens resekalender hjälper dig att hitta drömsemestern till ett rimligt pris. Se resekalendern som pdf här.

10 säkra tips för att resefynda

  1. Undvik storhelger och skollov. Under lågsäsong är det också billigare att både bo, äta, hyra bil och resa runt på semesterorten.
  2. Boka långt i förväg om du kan, för att ta del av specialrabatterna.
  3. Välj början av sommaren om du reser på sommarlovet. I mitten av augusti drar semestrarna på kontinenten i gång, med höjda priser som följd.
  4. Res gärna mitt i veckan – tisdag till torsdag är ofta billigare.
  5. Kolla jämförelsesajter på nätet.
  6. Prenumerera på nyhetsbrev från flygbolagen, och håll utkik efter kampanjpriser.
  7. Var flexibel och testa olika datumvarianter.
  8. Se vad det kostar att boka enkelresor – ett bolag ut och ett hem.
  9. Tänk på att en “paketerad” charterresa, där allt är inkluderat, många gånger kan bli billigare, även om du lyckas finna billigt flyg.
  10. Jämför prisnivåerna i olika länder. Var lever och shoppar du billigast? Förutom att kronan stärkts rejält mot både euron och dollarn har japanska yen tappat rejält mot kronan under de senaste två månaderna.

Hitta billigt boende

Hotell kan du boka på www.booking.com med mångfald av hotell och många rabatterbjudanden.
På sajten www.laterooms.com finner du sista minuten-erbjudanden.
Omdömessajten www.tripadvisor.com kan vara till hjälp när det gäller val av hotell.

Jämför priser på nätet

De mest populära sajterna är momondo.se, reseguiden.se, skyscanner.se, travelmarket.se, allaflygbiljetter.se, bokasmart.se, destination.se, flygresor.se, kayak.se, kelkoo.se och luftgrop.se.
Tänk på att dessa sajter skiljer sig från nätresebyråer som MrJet och Seat24, som säljer biljetter. 

Hur bär man sig egentligen åt för att finna den riktigt prisvärda resan, som inte gör alltför stora hål i plånboken?
För den utan barn i skolåldern är svaret kort och enkelt: Undvik skolornas lov och långhelger med insprängda röda dagar.
Allra billigast att resa är strax före och efter loven, med januari samt slutet av maj och början av juni som absolut lågpristid. Och veckorna före jullovet brukar erbjuda riktiga fynd för den som vill resa långt till sol och värme.
– Störst chans att fynda är självklart före och efter skolloven.  Januariveckorna efter trettonhelgen bjuder dessutom ofta på fyndläge när det gäller resor till sol och värme, säger Per Johnsson, yrkesresenär och redaktör på reportagebyrån Respress.
Han ger rådet att använda sig av prisjämförelsesajter som till exempel www.momondo.se för att få en bredare bild av vad som finns och till vilka priser.
Normalt ligger priserna även avsevärt lägre från slutet av november fram till veckan före jul, menar Marie Malmros, informatör på Fritidsresor.
– Har man semester kvar kan det vara läge att dra till Asien ett par veckor och spara in resans pris genom att köpa julklapparna där.

Boka tidigt med rabatter
Ett annat tips är att vara ute i god tid. Marie Malmros ser en klar tendens under de senaste åren att de som ska resa under de populäraste semesterveckorna och som bokat charterresan tidigt har varit vinnarna. De har kunnat välja i hela utbudet och haft möjlighet att ta del av tidiga erbjudanden, som t ex barn- och duorabatter.
Däremot var det många år sedan “sista-minuten” bjöd på rejäla fynd. Det är både producenter och branschkännare överens om.
– När det gäller charter och sista-minuten är resorna klart färre, jämfört med för 5-10 år sedan. I dag finns det långt ifrån lika många sista minuten-erbjudanden som då, säger Jan Ohlson, flygexpert och chefredaktör för Travel Insider.
Han menar att charterarrangörerna har blivit skickliga på att optimera sina flygavgångar och snabbt förändra volymerna om så behövs.
– De bästa priserna finner du oftast vid bokning långt i förväg, vilket lågprisbolagens sajter tydligt ger besked om. Så mitt råd är att boka semesterresan minst en månad i förväg, om du inte vill chansa förstås.
Marie Malmros betonar att det handlar om att prissätta och justera aktuella priser efter hur stor efterfrågan är.
För prisvariationerna är stora. Blir Sverigevädret hastigt sämre stiger priserna och tvärtom.
– Under vissa perioder, inte minst högsäsong, händer det till och med att sista minuten-resorna säljs till priser över de ordinarie resorna, eftersom efterfrågan är så stor.

Reor vid fint Sverigeväder
Den som köper en ospecificerad resa ska också vara medveten om att det ofta innebär boende på hotell med enkel standard och att det är vanligt att vare sig städning eller frukost ingår. Det händer också att man får byta hotell under semestervistelsen.
Och är man en hel familj som reser “sista minuten” kan man få dela upp sig i två rum, och i sämsta fall hamna på två olika hotell.
Men visst finns det fortfarande möjligheter att finna en riktigt billig sista minuten-resa. Direkt efter påskveckan kan det vara läge att kolla charterbolagens hemsidor. Och bjuder maj på riktigt fint försommarväder i Sverige så händer det att flyg- och charterresor till Medelhavet reas bort.
När det gäller reguljärflyg ska man alltid vara ute i så god tid som möjligt för att hitta de billigaste biljetterna. Under januari och september har de stora flygbolagen kampanjer med idel långväga destinationer, som Tokyo, Osaka, Buenos Aires och Chicago. De senaste två åren med priser från knappa 5 000 kronor för en tur- och returbiljett. I september kunde man till exempel boka en biljett från Stockholm till Osaka, med en resperiod ända fram till april 2013, för 5 200 kronor. Det var i samband med Finnairs höstkampanj.

SJ både rörligt och rörigt
Om du ska åka tåg inom Sverige är SJ fortfarande den stora aktören. Hatad och älskad på en och samma gång, med ett minst sagt rörigt pris- och bokningssystem för biljetter.
På hemsidan ändras ständigt prisnivåerna. En resa mellan Stockholm och Göteborg kan kosta kring hundralappen, för att några timmar senare ligga på 900 kronor. Ibland är till och med en första klassbiljett billigare än andra klass under samma resdag och tidpunkt.
– SJ har sedan 2005 ett rörligt prissystem, ett system som även används av andra tågoperatörer och av flygbolag. Priserna styrs av efterfrågan och beläggning och ju tidigare kunderna bokar sina resor, desto större är chansen att hitta billiga biljetter, säger Thelma Henrysson på SJ:s pressavdelning.
– Tack vare vårt flexibla prissystem har SJ lyckats fylla
tågen, vilket var avsevärt svårare under åren med fasta priser.
Men hon håller med om att det kan upplevas som märkligt med de stora prisskillnaderna.
– Dessa ojämnheter försöker vi kontinuerligt att slipa bort i systemet.
En av “ojämnheterna” är att det kan vara dyrare att åka en kortare sträcka, jämfört med en lång på samma linje. Ett exempel är att det kan vara flera hundra kronor dyrare att åka mellan Skövde och Stockholm, jämfört med Göteborg- Stockholm vid en och samma avgång. Så kolla noga innan du bokar och testa olika alternativ, både när det gäller avgångar, dagar och sträckor.Även vid tågresor gäller det att planera i mycket god tid.
90 dagar före tågavgång släpps biljetterna.
Sedan finns också SJ:s lågpriskalender som varje dag visar de billigaste biljetterna till närmare 30 destinationer. För studenter och pensionärer finns också “sista minuten”, som kan bokas tidigast 24 timmar innan avgång.
SJ har prisvärda familjeerbjudanden, som gäller i andra klass, och innebär att resenär med vuxenbiljett kan ta med sig två barn upp till och med 15 år utan annan kostnad än själva bokningsavgiften. På snabbtågen betalar barn ca femton procent av vuxenpriset.
Ett gott råd är att hålla utkik efter SJ:s sommarkampanj, som startar i början av maj, med extra många lågprisresor.

Av Cenneth Sparby

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top