– Vi har olika teman, just i dag blir det lunchmat, 50-talsfika och lakritsprovning. Det här är ett bra sätt att testa nya smaker och rätter, men också att bekanta sig med matkulturen och med Helsingborg, säger Malin Thörnwall.
KGRÄND BISTRO OCH DELI
Kolmätaregränd 7
Vi börjar på den populära lilla lunchrestaurangen Kgränd som dukar fram grövad lax – alltså lax som först är gravad och sedan rökt. Serveras med ramslöksolja på kavring tillsammans med rödlöksmarmelad och hovmästarsås. Det är fräscht och härligt smakrikt. Medan vi äter berättar krögaren Pär Svensson om sin matfilosofi “husman med en twist”.
LAKRITSBODEN
Bruksgatan 5
Efter en rundvandring i stan kommer vi till Lakritsboden som säljer lakritsprodukter (som lakritstandkräm och lakritsmarmelad) samt ordnar smakprovningar. Therese Tallinger dukar fram skålar med svenska lakritspengar, danska saltlakritsmandlar med vit choklad, brittiska lakritspopcorn och isländska lakritskolor. Saltlakritsmandlarna blev en klar favorit. Therese berättar om sin svarta passion – och om sin lakritsklänning.
EBBAS FIK
Bruksgatan 20
Tredje och sista smakstoppet är Ebbas fik, en 50-talsdröm med jukebox, varuautomat och galonsoffor. Här är kakorna lika fantasifulla som de är stora. Vi hugger in på fem bakverk: mjölkchokladcheesecake med apelsin, raket (knaprig botten med jordnötssmör, cornflakes och mjölkchokladtryffel), mandeltårta, rallykaka och kolatårta. Det är gott, det är sött – och så mycket att vi erbjuds ta hem det vi inte orkar äta upp. För nu är vi riktigt, riktigt mätta och nöjda.