Liten reseparlör
Bulle med bulle Chokladboll inuti en fralla. Populärt nordvästskånskt mellanmål.
Byssen Bussen.
Di röe Helsingborgs IF.
Kysten Kusten.
Möed Mycket.
Tallerk Tallrik.
Tau Ta.
Just där Öresund är som smalast ligger den, Sundets pärla eller Sveriges riviera. Att beskriva Helsingborg utan att nämna havet är omöjligt. Läget vid kusten (eller kysten som man säger här) och närheten till Danmark är en stor del av stans identitet. Vart man än går känns brisen från havet och nästan överallt, även en bit in i stan, skymtar Helsingörs silhuett mellan husen.
Helsingborg är en av Nordens äldsta städer, första gången nämnt i ett kungligt gåvobrev 1085. Det medeltida, snirkliga gatunätet finns kvar, men Mariakyrkan och Kärnan, det gamla slottets borgtorn, är de enda byggnader som är kvar från den tiden. I dag är staden en charmig blandning av tider och stilar, med en tydligt skånsk/dansk profil.
Helsingborgs big five
1. KÄRNAN. En av Helsingborgs starkaste turistmagneter och en symbol för hela staden. Det 35 meter höga borgtornet är det enda som finns kvar av Helsingborgs slott. Borganläggningen byggdes på 1310-talet när Skåne tillhörde Danmark. Vid freden i Roskilde 1658 blev Skåne svenskt, och på 1680-talet revs slottet. Men borgtornet fick stå kvar, bland annat för att den svenska flaggan skulle synas ända till Danmark…
Kärnan ligger i Slottshagsparken ovanför terrasstrapporna. För att komma upp i tornet måste man ta de 146 stegen uppför den smala, branta trappan, men det är absolut värt besväret.
2. DUNKERS KULTURHUS. Det är vackert, det ligger precis vid vattnet och det är sprängfullt med kultur. Dunkers kulturhus i Norra hamnen är absolut värt ett besök, kanske för att se utställningen Loranga! Loranga! om Barbro Lindgrens universum, ta en fika eller gå på en konsert. Även turistbyrån ligger här.
3. SOFIERO SLOTT OCH TRÄDGÅRD. 68 somrar tillbringade Gustaf VI Adolf på sitt älskade sommarslott. Det byggdes av hans farfar, Oskar II och dennes hustru Sofia – därav namnet. Gustav Adolf och Margareta fick Sofiero i bröllopspresent och framför allt Margareta lade grunden till dagens praktfulla slottspark med över 10 000 rododendronplantor. I dag är slottet inte längre kungligt, utan ägs och drivs av Helsingborgs stad. Barnens Sofiero har trollskog, drakborg och kungliga lekstugor.
På somrarna dukas picknickkorgarna upp när det är konserter på den stora gräsmattan. Årets stora affischnamn är Bob Dylan, Veronica Maggio och Timbuktu (se kalendariet).
4. FREDRIKSDALS MUSEER OCH TRÄDGÅRDAR. I utkanten av stadskärnan ligger den skånska landsbygden – eller åtminstone Fredriksdal, som är ett friluftsmuseum och en landskapsbotanisk trädgård i ett. Här finns parker, trädgårdar, naturområden, odlingar, en herrgård och en hel stadsdel (bland annat med diversehandel, frisörsalong och en äldre tandläkarmottagning). Här ligger även Fredriksdalsteatern, där teaterchefen Eva Rydberg med ensemble varje sommar spelar utomhusfars i alla väder utom kraftig åska. I år är det premiär på teateruppsättningen av Pang i bygget, se kalendariet.
5. SANKTA MARIA KYRKA. En tegelröd historisk skatt mitt i vimlet på Mariatorget. Vacker utifrån, men svindlande inifrån med sina höga valv, glasmålningar och glimrande altarskåp.