Häng med på cykeltur i Belgien

Det är lätt att känna sig hemma i belgiska Gent, i synnerhet som turist med konst och matkultur i fokus. En weekend på cykel i regionen Flandern ger mersmak.

Häng med på cykeltur i Belgien

Resa hit

Flyg till Bryssel, där bl a SAS har t/r-priser från tusenlappen. Vidare med tåg direkt från flygplatsen. Resan tar knappa timmen och kostar ca 150 kr enkel väg.

Boende

  • Lyxa en weekend och bo på fyrstjärniga Grand Hotel Reylof – i pampigt townhouse från mitten av 1700-talet. En natt med frukost, lånecykel och tillgång till hotellets spa från 990 kr/person. www.sandton.eu
  • Gillar du bed-and-breakfast är B&B Door10 ett gott val. Här finns tio stora rum i renoverat 1600-talshus. Cyklar finns att hyra. Riklig frukost och gratis Wi-fi. Från 600 kr/natten per person inkl frukost.

Cykla

Cykla är ett måste om du reser till Gent. Stan är anpassad för cyklister och det finns ett antal tydligt markerade rutter både i centrum och omgivningarna. Turistbyrån har en serie utmärkta cykelkartor med teman. Hyra cykel kostar från 90 kr för en dag.
www.visitgent.be
www.cycling-in-flanders.com

Att se

När det gäller museer så är S.M.A.K. samt Museum of Fine Arts riktiga höjdare.
www.smak.be
www.mskgent.be

Mat & dryck

Det mesta om lokalt mathantverk, kaféer, restauranger och bryggerier finner du på länkarna:
www.visitgent.be/en/foodies
www.visitgent.be/en/veggie-ghent

Missa inte!

Blomstermarknaden på torget Kouter. Varje söndag förmiddag vallfärdar invånarna för att njuta av blomsterprakten och en mässingsorkester som ger konsert på stilfullt podium. Avsluta med ostron och champagne på “Blauwe Kiosk” – en klassiker!

Den cykelvänliga kanalstaden känns som den rätta platsen för en tramptur. Det gamla industrisamhället, en timme med direkttåg från Bryssels flygplats, har bland annat Volvo som en av de stora aktörerna. I den stilfulla staden finns mer än 400 historiska och kulturellt intressanta byggnader, i form av både katedraler, kloster, klocktorn och en mäktig 1100-talsborg. Flera av de gamla byggnaderna finns dessutom med på Unescos världsarvslista. Borge Gravensteen ser mer ut som en kuliss, tagen ur Disney-filmen om Robin Hood. Men den är äkta. Och i Sankt Bavo-katedralen köar turisterna för att skåda Rubens triptyk The Holy Lamb.
Krydda med flera mysiga torg, med serveringar och gatustånd – så får du mer känslan av medelhavsstad – i synnerhet om våren och sommaren. Tack vare handeln med textil och ull blev Gent under 1500-talet en av Europas rikaste och mest betydelsefulla städer. Här anlades en mängd kullerstensgator, kantade av pampiga hus med trappgavlar av sten.

“Alla” cyklar i Gent

Om aftonen illumineras den historiska stadskärnan, vilket gör kvällspromenaden till en häftig ljuskonsert med nyanser av både rött, lila, gulgrönt och blått. Det finns också guidade ljusvandringar, för den som är intresserad. Gent är dessutom en utpräglad universitetsstad, med studenter på cykel i mängd längs kullerstensgatorna. Till och med poliserna patrullerar gatorna på cykel.
– Det är det bästa sättet att komma i kontakt med både turister och ortsbefolkning, enligt konstaplarna Dimi och Ronny, som är ute och trampar ett par timmar varje arbetsdag. De stortrivs på sina cyklar och hjälper gärna turister som villat bort sig i gränderna. De flesta cyklister sköter sig väl och följer trafikreglerna, säger Ronny, som betonar att de hellre friar än fäller. I synnerhet om det är tillfälliga besökare.
– Vi vill att turisterna ska säga något gott om oss poliser, säger Dimi med ett stort leende.
Vid ett av kanalkaféerna sitter cyklisterna Anna Larsson och Birgitta Eriksson från Göteborg och njuter av varsin belgisk trappistöl i eftermiddagssolen.
– Vi är här över helgen och har bokat hotell där det också finns lånecyklar, säger Birgitta och pekar på kartan över dagens gjorda rutt – en tur längs kanalerna ut på landsbygden.
Det handlar om milslånga cykelstråk längs vattenvägarna, förbi pittoreska byar och små bondgårdar med betande kor och får utanför husknuten.
– Sedan lockas vi ju också av maten här i Gent, kommenterar Anna, som just fått in ett stort fat med både ostron och musslor.

Krogar med stjärnstatus

För i Gent är den gastronomiska kulturen i fokus. Här finns över 300 krogar, varav flera med Michelinstjärnor. Gent räknas även som “The Veggie Capital of Belgium”, med ett 20-tal helvegetariska alternativ. Torsdagar räknas också som allmän “veggie day”, där de flesta skolor serverar enbart gröna rätter. En av de yngre stjärnorna på kockscenen är Michael Vrijmoed. Med restaurang Vrijmoed har han blivit uppmärksammad och fått flera priser som innovativ kock. Dessutom har Vrijmoed belönats med en stjärna i prestigefyllda Guide Michelin.
– Matkulturen i Gent har utvecklats enormt under de senaste åren, med en mängd nya krogar som har vett att förvalta de fina råvaror som finns inom räckhåll, säger Michael med ett leende.
Satsa på en långlunch på hans eleganta restaurang. Drygt 400 kr för tre rätter. Men då ingår också små aptitretare och läckra bakverk till kaffet.
En annan höjdare är Pakhuis, beläget i ett av de gamla packhusen vid kanalen Leie mitt i de historiska kvarteren. Kökschefen Koen Lefever älskar Sverige och har sommarstuga utanför jämtländska Bräcke.
– Vi på Pakhuis har eget bageri, bryggeri och bondgård, så jag kan verkligen erbjuda “härproducerat” på menyn, berättar Koen och visar runt i köket.
Ett antal kvarter bort huserar Volta, som satsar på en hel del udda arrangemang. Bland annat en “pop-up”-krog i ett majsfält en mil från stan. Pop Corn Summer Camp är namnet. Krogen är medlem i Flemish Kitchen Rebels och är perfekt att besöka under en tramptur längs kanaler och små landsvägar.
– Vi gillar att överraska våra gäster, säger Davy De Pourcq, som under vårt besök i majsfältet förbereder dagens läckra lunch i skuggan under en väldig segelduk.
Här finns både lax, gårdskyckling och kalv på menyn.
Vi gäster äter vid långbord, där det är mer än lätt att inleda samtal om maten med bordsgrannarna.
“Vegetarische kookstudio” – den vegetariska kokstudion hör till en av de mer smakrika gröna restaurangerna.
Det tar bara 20 minuter med cykel från centrum och ger en rejäl matkick. I ett lummigt villaområde driver Miki Duerink och Kristin Leybaert en kombinerad matlagningsstudio och restaurang.
– Vi lockar matlagningsintresserade i alla åldrar, och varje meny är unik sig, berättar Miki och Kristin, som även
skriver kokböcker med handfasta recept.
För mellan 40-70 euro får du tillsammans med andra gäster skapa din egen lunch eller middag, under ledning av de båda kockarna och kokboksförfattarna. En femrättersmeny, tillsammans med ekologiska viner och klosteröl.

Uteservering vid vattnet

Än mer spännande ölbrygder finner du på Gruut. Gents enda mikrobryggeri serverar både vällagad lokal mat och nybryggt öl med bryggtunnorna som närmsta granne. Uteserveringen vid vattnet är ett måste under soliga eftermiddagar. Ett annat gott vattenhål är baren The Alchemist mitt emot Gravensteen-borgen.
Familjen Baes driver den populära baren, med känsla för gin och tonics. Baren är en perfekt början på en smakrik kväll. Bara några hundra meter bort ligger sedan Naturell, med nordisk design och innovativ vegetarisk meny. Missa sedan inte grannen True Beans Coffee, med Gents bästa espresso.

 

Av Cenneth Sparby

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top