När vi besöker Glada Geten Gårdsmejeri i Lilla Oberöd i norra Skåne hörs plötsligt ett bräkande. En get har lyckats ta sig ut ur inhägnaden och närmar sig uteserveringen, till treårige Gottfrids glädje.
– Den här geten är nästan översocial. Hon älskar människor och vill vara där vi är, säger Henrik Mårtensson, 44, som driver gårdsmejeriet tillsammans med hustrun Victoria Mårtensson Winberg, 45.
Efter att lille Gottfrid och hans mamma Kajsa Baekmark Månsson fått klappa geten och återvänt till sitt bord kan Henrik bära tillbaka rymlingen till inhägnaden.
– Det här är ganska typiskt getter. De är mycket sällskapliga, säger Henrik.
På Glada Geten får getterna ta plats. Det är de som är grunden till hela verksamheten. Men vanligtvis får besökarna bara smaka osten som tillverkats av deras mjölk och titta på dem i inhägnaden ett stenkast från uteserveringen.
Får som hobby
Berättelsen om det lilla gårdsmejeriet och drömmen om att tillverka egen ost började med att Henrik i början av 2006 fick tjänsten som anläggningsansvarig på Hovdala slott, som ligger några kilometer från Lilla Oberöd. Där träffade han Victoria, som på den tiden arbetade i slottets kafé. Tycke uppstod direkt mellan de unga tu och han gjorde sig gärna ett ärende in till kaféet under sina arbetsrundor på slottet.
– Victorias mammas man Conny hade sitt finger med i spelet. Han tyckte att vi skulle passa för varandra och fungerade lite som en äktenskapsförmedlare, säger Henrik med ett leende.
På den tiden hade
Henrik ett trettiotal får på gården i Lilla Oberöd som ligger drygt en mil söder om Hässleholm. Men han bedrev fårskötseln mest som ett hobbyprojekt.
– I början funderade jag och Victoria på att ägna oss åt fåravel, men för att det ska löna sig måste man ha minst 400 djur och det hade vi inte plats för.

och hans mamma Kajsas förtjusning.
Det var en projektledare inom Hässleholms kommun, Bjarne Öhrling, som vid ett besök på gården föreslog att Victoria och Henrik skulle satsa på getter istället.
– Det var inget vi nappade direkt på, men hans förslag sådde ett frö. Startskottet till ett getostmejeri kom när vi fick vår son Melvin 2010. Jag kände att jag inte ville fortsätta jobba sena kvällar på restaurang när vi hade ett litet barn, säger Victoria.
Victoria och Henrik hittade ett mejeri i Sörmland som var till salu. De monterade ner det och flyttade det till Skåne. Med på köpet fick de 30 getter.
– De första åren gick de bara i hagen och kostade oss pengar. Samtidigt gick vi flera kurser för att lära oss mer om getter och deras mjölk, berättar Victoria.
Det är betydligt mer komplicerat att ysta ost av getmjölk än av vanlig komjölk.
– Mjölkens kvalitet varierar mycket beroende på vad getterna äter och vilken tid på året det är.
De första åren försökte Victoria och Henrik hitta återförsäljare och de åkte runt på marknader och sålde sina ostar. Ett genombrott kom när en av vandringslederna som utgår från Hovdala slott anlades utanför deras gård. De öppnade en servering där de, förutom sina ostar, erbjöd kaffe och kakor.
Misstag blev succé
Sommaren 2017 blev Victoria och Henrik rikskända när en av deras getter, killingen Getrud, fördes bort från gården. Hon hittades en vecka senare i en stekhet bil utanför Eriksdalsbadet i Stockholm.
Efter många turer kunde Victoria och Henrik få tillbaka Getrud och paret som förde bort henne dömdes senare för häleri och djurplågeri.
– Vi fick mycket uppmärksamhet på grund av det, men vi var mest bara glada att vi fick tillbaka vår get, säger Victoria.
En lite udda bieffekt av kid-(get)nappningen av Getrud var att den ledde till en av deras populäraste ostar. Under stressen när Getrud var borta gjorde Victoria ett misstag när hon skulle göra en blåmögelost.
– Resultatet blev en mildare blåmögelost som vi döpte till Getrud. Den är vår storsäljare tillsammans med färskosten Black Metal och vitmögelosten Death Metal, berättar hon.
De senaste åren har Victoria och Henrik tilldelats flera utmärkelser. Deras ostkaka, som dock inte är gjord på getmjölk utan på mjölk från fjällkor, har erövrat såväl guld- som bronsmedalj i SM i mathantverk.
Glada Geten Gårdsmejeri korades till läsarnas favorit av Magasinet Skåne 2019 och de var också med långt fram när Skånska Gastronomipriset delades ut i kategorin Årets skånska destination.
2019 började de bygga ut serveringen och de utökade utbudet med kött från linderödsgrisarna som de skaffat.
– I år räknar vi med att ha serveringen och butiken här i Lilla Oberöd öppna som vanligt, säger Victoria.