Måhända är stillhet och rutiner inte det alla längtar efter på ledig tid, men för mig blev det en lika skön som överraskande upplevelse. Efter ett år med mycket oro, lasarett och en stor operation kände jag att 2023 måste börja bättre. Jag behövde vila för både kropp och själ.
Birgittasystrarnas gästhem utanför Falun dök upp som en svag minnesbild. En bekant hade för många år sedan hämtat sig under klostertaket när han gått in i väggen.

Jag kom lagom till middag vid ankomsten, serverades förrätt, varmrätt och glass med jordgubbar. På bordet linneduk och handbroderade servettomslag. Undrade om de firade något, men nej. En vanlig dag på Birgittagården har alltid tre rätter till middag, två till lunch, därtill frukost och eftermiddagskaffe.
Lägg till ett fräscht enkelrum med egen dusch och wc, wifi, tv-rum och städning, tillgång till kanot och båt och morgontidning, och gissa priset?

Jag betalade 800 kr natten.
Tio systrar sköter verksamheten, syster Massimiliana är den som sköter det mesta runt bokningarna på gästhemmet.
45 bäddar
– Vi har 45 bäddar i 35 rum, men då är vinden och annexet inräknat. Hit kommer både enskilda och grupper. Många är katoliker, men hit kommer också vanliga svenska församlingar på besök. Katarina församling i Stockholm kommer varje år, säger syster Massimiliana.

De privata delarna av klostret, som dormitoriet (systrarnas sovavdelning) är skilda från gästhemmet, men det går utmärkt att dela bön och mässa i kapellet i källarplanet. Systrarna äter också för sig själva, men att bo på Birgittagården innebär ändå daglig samvaro med nunnorna. De arbetar i trädgården, lagar mat, serverar, städar, handlar – tre systrar har körkort och klostret har egen bil.

– Vi gör allt, säger syster Elda. Några timmar i veckan har vi hjälp i trädgården, men annars turas vi om själva med alla sysslor. På vintern skottar vi snö.
Ingen stress på klostret
Vad är roligast?
– Allt är roligast! Och behöver vi koppla av går vi på promenad, eller sitter tillsammans och berättar för varandra. Om hur det var förr, om ungdomen.

Om man som undertecknad söker frid i sinnet är det en lisa att se systrarna arbeta. Ingen är någonsin sysslolös, men heller aldrig stressad. Klosterlivet tycks gå i sin alldeles egna tid, ett befriat område bortom världen utanför.
”Knepigt i Sverige”
Men visst gör den sig påmind ibland, till exempel som Migrationsverket. Syster Giousé är från Indien och den som kom sist till Birgittagården. Hon väntar fortfarande på uppehållstillstånd.
– Det är knepigt i Sverige, säger systrarna.

Under mina tre veckor hos Birgittasystrarna varierar antalet gäster, men det är aldrig fullsatt i matsalen, ibland är vi bara några få. Ordens grundare, den Heliga Moder Elisabeth, satte som princip att alla kloster skulle ha gästhem och på så vis vara självförjande. Men går det runt?
– Vi får en del gåvor och donationer till klostret, men visst kunde vi ha en högre beläggning, säger syster Massimiliana.
– Vi har fått väldigt dyra elräkningar…

”Jag betalar 13 000 i månaden – då ingår mat och tvätt”
Det går att bo permanent på Birgittagården också. Det gör Sylvia Annerbo, 85, sedan flera år.
– Det berodde på pandemin. Bara här kunde jag fortsätta gå i mässan.

Och Sylvia har inte ångrat flytten. Hon bor i två små rum i gästhemmets äldre del. I det ena har hon sin vävstol och en bäddsoffa.
– Det är jättebra, där kan jag ha barnbarn på besök. Jag har till och med toa i båda rummen!
Sylvia är ursprungligen från Ångermanland och konverterade till katolik för fyrtio år sedan.

Efter flytt till Falun blev hon änka för sju år sedan, och när pandemin slog till stängdes kyrkorna för mässa.
– Men här gick det bra att delta. Jag tillhör egentligen inte Birgittaorden, jag är med i samma som kardinal Arborelius (karmeliterorden, reds anm) men här går det bra att välja själv hur delaktig man vill vara. Laudes (morgonbön) och Vesper (eftermiddagsbön) är jag med på nästan jämt. Jag trivs jättebra, och betalar bara 13 000 kr i månaden. Och då ingår tvätten också, säger Sylvia.
Helgonförklarad av påven 2016

- Upphovet till Birgittagården i Falun är den Heliga Elisabeth Hesselblad, som växte upp i staden. Elisabeth väckte liv i den nästan bortglömda Birgittinerorden i början på förra seklet, och lyckades bland mycket annat skaffa tillbaka den Heliga Birgittas hus i Rom. Därifrån spred sig hennes orden över världen, till Schweiz, England, Tyskland, USA, Indien – och Sverige.
- Det första Birgittinerklostret här startades som äldreboende i Djursholm på 1920-talet (nya kloster var fortfarande förbjudna).
- Birgittagården i Falun öppnade först efter Elisabeths bortgång, 1968.
- Alla ordens kloster har gästhem för att vara självförsörjande.
- Elisabeth Hesselblad helgonförklarades av påven Franciscus 2016.
Vill du veta mer om Birgittagården?
Se birgittasystrarna.se
Mejladress: falun@birgittasystrarna.se