1. Bestig Kebnekaise – Sveriges högsta berg
Upplev midnattssolen och bestig Sveriges högsta berg! Att nå toppen på Kebnekaise är något som står på mångas bucket-list och det är fullt möjligt för de flesta som är hyfsat tränade. Du kan antingen gå med kompisar eller anmäla dig till en guidad vandring.
Kebnekaise är Sveriges högsta berg och finns i Kiruna kommun. Berget har tre toppar – Kebnepakt, Nordtoppen och Sydtoppen. Sydtoppen kan bestigas via den västra leden, som man kan gå själv, eller via den östra leden – som kräver en guidad tur på grund av svårare partier med klättring. Toppen består av en glaciär som är täckt av snö och is och stupar brant flera hundra meter ner åt två håll. Bestigningen kräver utrustning som isyxa eller stegjärn.
Vandringen utgår från Kebnekaise fjällstation, som nås antingen via vandring eller med helikopter från Nikkaluokta. Att bestiga Sydtoppen via den västra leden (som är 9 kilometer lång) tar 12–16 timmar tur och retur. Det är viktigt att ha koll på vädret och att bära med sig extra kläder och rätt utrustning för att klara regn, snö och blåst. Vädret skiftar snabbt i fjällvärlden och snö förekommer året runt.
Läs mer om lederna, vilka kläder och vilken packning som behövs på: kebnekaise.se.

2. Cape East i Haparanda – bastu, bubbelpool och Robinson-känsla
Cape east, precis vid den finska gränsen i Haparanda, erbjuder Sveriges östligaste kurort. Hotellet ligger vackert med naturen runt knuten och utsikt över Torneälven och Finland. På sommaren skiner solen dygnet runt, något du kan njuta av i utomhuspoolen eller i spadelen på taket. På Cape east finns Europas största bastu, bubbelpool på taket och sedvanliga spabehandlingar. Ibland arrangeras träningsevent och andra tillställningar.
Cape east var basstationen när den svenska versionen av ”Robinson” spelades in under pandemin. Inspelningsplatserna för Örådet och Gränslandet går att besöka genom kortare promenader från Cape east.
Läs mer: Capeeast.se

3. Treehotel i Harads – bo med svindlande utsikt
Vem har inte drömt om en egen trädkoja högt uppe bland trädkronorna? Treehotel i Harads har gjort drömmen verklig och här kan du välja mellan sju olika trädkojor med olika teman. Vad sägs om exempelvis ett ufo, ett fågelbo eller en spegelkub?
Treehotel i Harads räknas till ett av världens stora resmål och har genom åren haft besök av många världskändisar och celebriteter. Ett antal kända arkitektbyråer ritade de fem första rummen bland de vackra furorna i Harads.
En skogsstig leder dig till trädrummen i Harads. De är byggda i högrest tallskog med vidunderlig utsikt över Luleälven. Byn Harads ligger en timme utanför Luleå, just efter Boden på väg mot Jokkmokk och Polcirkeln.
Treehotel utsågs till ett av världens 100 bästa resmål av Time Magazine 2018.
Läs mer: treehotel.se
LÄS ÄVEN: Sveriges bästa camping och ställplatser

4. Låktajåkko fjällstuga – till fots i väglöst land, eller med bandvagn!
Vill du skåda midnattssolen på nära håll kan du bege dig till Sveriges högst belägna fjällstuga, Låktatjåkko, som ligger 1228 meter över havet – mitt i väglöst land. För att ta dig dit krävs en vandring på nio kilometer, något som tar några timmar. Du startar från Björkliden. Fjällstationen erbjuder den riktiga vildmarken, i en bekväm förpackning. Här finns sovplatser, restaurang, bar och bastu.
För den som inte vill eller kan ta sig upp till fjällstugan för egen maskin finns möjligheten att åka bandvagn!
En bit västerut ligger Riksgränsen och lite österut har du vandringsmagneten Abisko, Kungsledens start eller slutpunkt, beroende på hur man ser det. På alla dess platser skiner solen dygnet runt under sommaren.
bjorkliden.com/boende/laktatjakko-fjallstation/

5. LKAB:s besöksgruva i Kiruna – 540 meter under jorden
Besök Kiruna – en hel stad som just nu flyttas till en ny plats för att gruvdriften kräver det. Även om du kommer hit för att se midnattssolen är det värt att vika några timmar åt ett besök i underjorden. Passa på att åka 540 meter ner i världens största underjordiska järnmalmsgruva för att se verksamheten på nära håll! Malmen bryts långt under markytan med fjärrstyrda maskiner och förarlösa tåg.
Visningsgruvan LKAB:s Visitor Centre har fått högsta betyg i den internationella guideboken Lonely Planet. Hit åker du med buss tillsammans med en guide som Guiden visar dig runt i den 20 000 kvadratmeter stora besöksanläggningen. I den autentiska gruvmiljön finns utställningar, filmer och maskiner som visar hur gruvbrytningen och förädlingen går till. Gruvmuseet visar historiska miljöer, arbetsredskap och foton från början av 1900-talet. Guiden berättar om modern gruvbrytning och hur den kan få en hel stad att flytta.
Läs mer här: kirunalapland.se/aktiviteter/lkabs-visitor-centre/
LÄS ÄVEN: Upptäck Sveriges nationalparker – 9 utvalda guldkorn

6. Nutti Sámi Siida i Jukkasjärvi n Natur och kultur på samiskt vis
Jukkasjärvi är känt för sitt ishotell men här finns så mycket mer att se och upptäcka, exempelvis Nutti Sámi Siida som organiserar natur- och kulturupplevelser baserade på samisk kultur. Här får du bo nära renarna i Reindeer lodge, antingen i ett samiskt tält eller i en skogsstuga, och ta del av den samiska vardagen. Ägaren Nils Torbjörn Nutti är same och renskötare i Saarivuoma sameby (renskötselsamhälle). Följ med på fjällvandring eller fisketur till samernas bästa fiskeplatser. Lunchen tillagas utomhus över öppen eld och består såklart av fisk, förhoppningsvis självfångad men garanterat lokal.
nutti.se


7. Jössgården i Sjulsmark – träffa gårdens djur och ta ett skogsbad
Jössgården i byn Sjulsmark, mellan Luleå och Piteå, är ett familjeföretag som erbjuder övernattning och utflykter i närmiljön. Det fanns bebyggelse på platsen redan under 1500-talet och Jössgården är en av byns äldsta gårdar, med anor ända från medeltiden. I området har man även hittat stenåldersgravar. På den stora gården, med anor från 1500-talet, finns en fin Norrbottensgård med ett par hotellrum, en stor ladugård, ett stall som är ombyggt till en stor restaurang och en bagarstuga.
Omgivningen bjuder på skog och ängar, fina rid- och körvägar och ett avskilt läge mitt i naturen. Här finns ett utespa där gästerna kan sitta och njuta av midnattsljuset så länge de vill.
LÄS ÄVEN: Gofika bland glada getter – härligt utflyktsmål i sommar
Hållbarhetstanken löper som en röd tråd igenom verksamheten. Gårdens djur berikar både verksamheten och ägarparets eget liv. Här finns hästar, tuppen Karlsson och hönorna Hillevi och Evy, som värper gyllenbruna ägg i redet, vädurskaninerna Kalle och Strössel och några grisar. Gården erbjuder aktiviteter som skogsbad och vandring och samarbetar med fler andra turistföretag i närområdet.
jossgarden.se

Fakta om Midnattssolen
- Midnattssol eller polardag kallas det fenomen då solen under ett dygn aldrig befinner sig helt under horisonten. Under polardagen är solen synlig även vid midnatt.
- Du kan uppleva ljusa nätter i hela Norrbotten under ungefär 100 dagar per sommar.
- Kring midsommar kan midnattssolen iakttas en bit söder om norra polcirkeln på grund av ljusbrytningen i atmosfären, och det är ljusa nätter i hela Norrbotten under sommaren.
- Polcirkeln markerar den sydligaste punkt från vilken det är möjligt att se solens mitt, under sommarsolståndet, som infaller runt den 21 juni. Det är dagen då solen vid midnatt står som högst på himlen. I praktiken utgör inte polcirkeln en absolut gräns, och från bergstoppar kan man se midnattssol ända upp till 90 kilometer söder om polcirkeln. Dessutom flyttar sig polcirkeln något från år till år.
- Vid själva polerna, Nordpolen och Sydpolen, går solen endast upp och ner en enda gång varje år, och varje soluppgång eller solnedgång tar ungefär 30 timmar då solen går drygt ett varv runt horisonten.
- Där råder ett halvårs polardag följt av flera veckors skymning, sedan mörker ett halvår och till sist flera veckors gryning innan polardagen återkommer.