Upptäck Gotland – 11 tips på saker att göra

Många reser till Gotland för de vackra strändernas skull. Men det finns en rad andra anledningar att besöka Sveriges största ö. Vill du lära dig något nytt eller upptäcka öns vackra natur? Utforska grottor eller dyka djupt in i en rik kulturhistoria? Här är bästa tipsen för en aktiv semester på Gotland.

Gotlands Alpacka – ett annorlunda yogapass

Yoga i trivsamt sällskap – av alpackor.

En tidig morgon startar vi från den hyrda stugan på Fårö, jag och min dotter. Vi är på väg till Gotlands Alpacka, beläget i Hejde strax söder om Tofta. Även om får och gotlandsruss är en mer vanlig syn på Gotland så finns det också alpackor på ön. Nu ska vi inte bara dit för att titta på alpackorna. Vi ska på alpackayoga. 

Angelica och hennes man Urban har haft alpackor sedan 2013. De klipper ullen en gång om året och lämnar in till ett spinneri för att göra garn. Alpackorna hjälper också till att hålla skogen öppen. För några år sedan fick Angelica kontakt med Annie som är yogalärare.

– Att yoga med alpackor är en lugn och inkännande yoga som sker på djurens villkor, säger Annie som normalt har yogakurser i Visby

Vi är 15 personer som tagit oss till gården mitt inne i skogen denna lördag morgon. Samtidigt som alpackorna väntar på att få gå in i hagen där yogamattorna är utlagda berättar Angelica om djuren och dess beteende. Alpackor är nyfikna och sociala flockdjur.  Däremot tycker de inte om beröring, så vi får inte klappa dem. På utvalda ställen ligger små högar med hö. När grinden öppnas går de ivrigt fram och börjar äta. De rör sig runtomkring oss samtidigt som vi får instruktioner från Annie om olika yogapositioner. En alpacka lägger sig ned bredvid mig. Jag blundar och hör prasslet från höet och alpackans tuggande. Samtidigt vill jag ta bilder och filma, så själva yogan blir lite lidande. Att ligga där på mattan så nära alpackorna är en upplevelse som både jag och min dotter kan tänka oss att göra igen. 

Följ med på en guidad tur eller prova att yoga med alpackorna.
www.gotlandsalpacka.se.
Adress: Hejde Häglajvs – Klintehamn.
Prisexempel: Alpackayoga 1,5 timme: 290 kr per person. Alpackasafari 2 timmar: 250 kr per person.

Fårö Krukmakeri – äventyr med lera

Fårö krukmakeri.

Du kanske har lagt märke till skyltarna som dyker upp med jämna mellanrum när du reser runt på Gotland. ”Keramik” eller ”Krukmakeri”. Förutom att de duktiga keramikerna säljer sina alster så finns det också möjlighet att prova på att dreja hos några av dem. Det är en populär aktivitet för hela familjen och passar också bra att ge bort som present. Dottern och jag tar oss till Fårö Krukmakeri. Innan vi börjar får vi sätta på oss varsitt förkläde. Christina som äger krukmakeriet berättar hur man drejar och hjälper till med att centrera leran så att den ligger mitt på drejskivan. 

– Mycket vatten ska ni ha så att leran glider mjukt mellan era händer, säger Christina.

Vi ska göra hål i mitten med tummen och försöka få upp leran och forma till en kopp.

Icakurirens reporter provar på att dreja.

Det är svårt att få leran att göra som jag vill. Som tur är får vi fler lerklumpar att prova på. Till slut har jag format en liten kopp som ska stå och torka några dagar innan jag får hämta den.  Sedan jag provade att dreja första gången, har jag nu en plats i en verkstad i närheten där jag bor. Risken är att du vill dreja mer när du väl provat på.

Testa dina talanger för att bli krukmakare.
www.farokrukmakeri.se
Adress: Fårö Nystugu 3111, Fårö.
Prisexempel: Prova på drejning 20 minuter:  120 kr per person.


LÄS ÄVEN: Här campar du bäst i Sverige – och 3 goda råd till dig som vill campa


Vandringsleder på Gotland – vandra genom ­sommargrönskan

En fin årstid att vandra är våren, då ramslöken och orkidéerna blommar och fågellivet är som störst. I slutet av maj gör jag en utflykt till Kallgatburgs naturreservat en bit ifrån Tingstäde för att vandra den 2,5 km långa delvis spångade naturstigen. Vid parkeringen lånar jag en folder med beskrivning av de 14 stationerna som är utmärkta vid små stolpar längs stigen. Jag går genom både skog och över öppna ängar med rik flora och fauna. Här finns landets största bestånd av idegran och jag ser de första längs en gärdsgård i början av stigen. Det doftar friskt med toner av vitlök när jag går genom ett hav av blommande ramslök.  Strax före station nummer 6 viker jag av från stigen för att efter en kilometer komma fram till ett område där orkidén guckusko växer. Normalt blommar den i maj–juli. 

En typisk gotlandsvy – får och väderkvarn – att njuta av när du tar dig runt på ön. Foto: Getty Images

En led som kan vara en av Sveriges vackraste led är Klintkustleden som startar vid Hall på nordvästra Gotland. En ca 30 km lång led som sträcker sig ända till Lummelunda. Vill du tälta så finns det grillplatser och övernattningsmöjligheter längs med leden. På östra Gotland hittar du Östkustleden som sträcker sig från Närsholmen till Anga prästänge. Här går du genom fiskelägen, och får uppleva den havsnära naturen. 

www.naturkartan.se/sv/counties/gotlands-lan

Fårö Islandshästar – upplev Gotland från hästryggen 

Ett perfekt sätt att njuta av denna soliga ö! Så här kul har man på barnridläger hos Fårö islandshästar.

Gotlandsrusset har funnits på ön sedan järnåldern. På Lojsta hed lever fortfarande ca 50 halvvilda russ i stora flockar. Du kan boka ett besök och få gå med ut på tur för att få se russen på närmare håll. Men vi lämnar de vilda russen och beger oss till Fårö Islandshästar. Även om jag ridit mycket som ung så var det första gången jag skulle få rida på en islandshäst.

Tretimmarsturen går på stigar, genom hagar och längs strandkanten. Några i gruppen har aldrig ridit förut men de behövde inte vara oroliga. Islandshästarna är flockdjur och följer snällt varandra på rad. Efter ca 1,5 timmes ridning är vi framme vid havet. Hästarna får vatten, och vi får slå oss ner i gräset för en fika. När det är dags att rida vidare går vi först i vattnet alldeles vid strandkanten. Att sitta där på hästryggen och blicka ut över det glittrande havet och höra hovarnas klapprande i vattnet är en upplevelse jag sent kommer att glömma. Allra sista biten går längs en stig där vi sätter av i full galopp mot hagen igen.

Upplev den gotländska naturen från hästryggen.
www.faroislandshastar.se

Adress: Stora Gåsemora Gård, Fårö.
Prisexempel: Heldagstur: 1 700 kr per person.

Fler saker att göra på Gotland

Åk på raukrace

Kaffepannan är en känd rauk. Foto: Getty Images

Hela Gotland är fullt av raukar. Den mest kända rauken är sannolikt Hoburgsgubben på Hoburgen vid Gotlands sydspets. En av anledningarna till att många besöker Fårö är att få uppleva de majestätiska raukarna vid Langhammars raukområde. Andra kända raukar på Gotland är Kaffepannan vid Gamle Hamn på Fårö och Gotlands högsta rauk, Jungfrun vid Lickerhamn.

Kryssa naturreservat

Det finns över 150 områden på Gotland som blivit klassade som naturreservat. På Turistbyrån kan du få en krysslista med alla naturreservat listade och vilka faciliteter och sevärdheter som finns på de olika reservaten. 

gotland.com

Upptäck Gotlands marina värld

Det klara vattnet inbjuder till alla slags marina aktiviteter.

Det är aldrig långt till havet eller ett vattenfyllt kalkstensbrott på Gotland. Om du är intresserad av vattensporter kan du prova på kitesurfing, stå upp padel, windsurfing eller kajak. De klara vattnen är också ett utmärkt ställe att prova på snorkling eller dykning, där du kan upptäcka den fascinerande undervattensvärlden med vrak och marint liv. 

Utforska grottor

Spännande besök i Lummelundagrottan.

För den som söker lite mer äventyrliga aktiviteter erbjuder Gotland även möjligheter till grottbesök. I Lummelundagrottan kan du uppleva fantastiska stenformationer, glittrande stalaktiter och stalagmiter som har formats av naturens krafter under lång tid tillbaka. För extra spänning kan du boka Grott­äventyret som tar dig ännu längre in i grottan. www.lummelundagrottan.se

Ett rikt kultur och matliv

Glöm inte att ta del av den lokala kulturen och smaken från öns lokala mat- och dryckestillverkare. På Gotland är det inte långt mellan gårdsbutiker, små mikrobryggerier, lokala matproducenter, caféer och restauranger. Puttersjaus gårdsmejeri, Pastamakarna och Buters gårdsbutik och självplock för att nämna några.  


LÄS ÄVEN: 13 kaféer, fik och glasställen längs vägen – förgyll sommarens bilresor


Besök medeltidsveckan i Visby

Medeltidsveckan är 4–11 augusti i år. Foto: Getty Images

I augusti varje år ordnas en festival som återskapar livet under medeltiden med riddartävlingar, marknader och färgglada parader. För historieintresserade är Gotlands Museum i Visby ett måste. Museet rymmer en imponerande samling arkeologiska fynd och konstverk som berättar om öns rika historia från stenåldern till nutid.

www.medeltidsveckan.se
www.gotlandsmuseum.se

Norrbys museigård i Klintehamn tillhör Gotlands museum.

Det är aldrig långt till en kyrka

Visste du att det finns nästan 100 medeltida kyrkor på Gotland? Var du än befinner dig på ön så har du ofta en eller flera kyrkspiror i blickfånget. Kyrkorna är fyllda med vackra utsmyckningar och konst av allehanda slag. Vackra stenarbeten, målerier, skulpturer, glasmålningar och smidesverk. Väl värt ett besök.

visitgotland.se/inspiration/kultur-historia/medeltida-kyrkor-pa-gotland/

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top