Smörgåspålägget Lönnebergaskinka marknadsförs med småländsk idyll. Det talas om ett gammalt beprövat recept som “ger en fin smak som inte går att få till på konstgjord väg.”
Så bra – tänker jag, trött på alla konstiga tillsatser med E-nummer – här finns pålägg från den hela skinkan på gris, bara saltad, rökt och skivad.
Men ingredienslistan är ungefär samma som på andra rökta skinkor på marknaden.
Det är sammanlagt sju E-nummer – konsistensgivare, konserveringsmedel och smakförstärkaren glutamat, E621.
Bakom varumärket Lönnebergaskinka finns företaget Sardus chark & deli. Jag ringer upp marknadsdirektören Martin Linde:
Vad menar du med att “vi har fullt sjå med att inte ändra ett dugg i våra gamla beprövade småländska Lönnebergarecept”?
– Exakt vad det står. Vi tillverkar på det traditionella sättet.
Menar du att Emils mamma använde smakförstärkare E621?
–_Det vet ju både du och jag att så är det inte. Vi försöker göra skinkan på det sätt som den är gjord från början.
Så det handlar om hela bakdelen av en gris?
– Vi gör en helmuskelskinka, som görs av hela muskelpartier från skinkan. Man tar större köttbitar och tumlar dem, alltså masserar in salt.
Då frigörs bindväv, som används för att binda ihop skinkan när den läggs samman i en rund form. Vi har teknifierat en gammal process.
– I dag går det inte att producera en rökt skinka som det Serranoskinkaben som du antagligen ser framför dig, säger Martin Linde.
Men det går. I Västerås finns Carlströms charkuterifabrik, där nu tredje generationen charkuterist faktiskt tillverkar hel skinka som den är, saltad och upphängd i röken.
Charkmästare Micael Carlström har inget till övers för den skinka som säljs i kyldiskarna.
– Det är inte konsumenterna som har efterfrågat den. Det är fabrikanterna. De kan spruta ut köttet i skinn, vilket gör att alla skinkor blir lika stora.
– Det är jättebra hanteringsmässigt, för fabrikanterna sätter naturligtvis upp åtta så kallade korvar i maskinen och sedan bara sprutar det ut skivor.
På en riktig skinka, som vi gör den, blir det väldigt mycket spill när man skivar den. Men det är vad jag kallar rökt skinka.
Av: Anette Sievers