Hungerprojektet

Hungerprojektet är en internationell organisation med visionen att utrota fattigdom och hunger. Man arbetar inte med akut välgörenhet utan med att ge människor möjlighet att förändra strukturer, undanröja byråkratiska hinder och utbilda sig.

Fakta

Hemsida: www.hungerprojektet.se
Startade år : 1977, i Sverige sedan 1984 Insamlade medel 2007: Sverige 4,2 mkr, globalt ca 100 mkr
Försäljnings- och admin.omkostn: i Sverige 12%,  globalt 20%
Ant. anställda: 3 i Sverige, 250 totalt
Ant. volontärer: 100 i Sverige, 180.000 totalt 90-konto: pg 901997-7, bg 901-9977
Medlem FRII:  J

Hungerprojektet
Foto: Paul Voorthuis/Highzone
Hungerprojektet
Åsa Skogström Feldt,VD Hungerprojektet Sverige
Foto: Kimberly Wiltshire

Organisationen The Hunger Project startades 1977, efter att frågan om världshunger aktualiserats och debatterats vid den första världshungerkonferensen i Rom.

I stället för att bli ytterligare en biståndsorganisation valde man ett mer strategiskt angreppssätt: att investera i människors driftighet och idérikedom så att de med egna krafter kan förändra sina samhällen – en gång för alla.

Varje dag dör 20 000 personer i sviterna av livslång hunger. Detta beror enligt Hungerprojektet inte på naturkatastrofer eller att världens mat inte räcker till, utan för att de saknar möjligheten att påverka politiska beslut, tjäna tillräckligt med pengar, utbilda sig och producera egna förnödenheter.-

Hemligheten bakom Hungerprojektets uthålliga resultat är fokus på att starta processer istället för biståndsvärldens traditionella, projektorienterade arbetssätt, säger Åsa Skogström Feldt, landchef för Hungerprojektet i Sverige. Om vi ska komma ur "bidragsberoendet" är processen och lokalt engagemang centralt. Med det menar vi att det måste vara de lokala människorna som prioriterar och driver sin egen utveckling om den ska bli långsiktigt hållbar.

Hungerprojektet verkar i 13 programländer i Afrika, Central- och Sydamerika, Indien och Bangladesh. Organisationen har bara 250 anställda, de flesta lokalt, medan det allra största arbetet utförs av 180 000 lokala volontärer.

Hungerprojektet har arbetat fram en metod för att utrota hunger och fattigdom som de kallar epicenter- strategin. Metoden bygger på att människorna i ett antal närliggande byar förenas under en gemensam vision och påbörjar ett gemensamt förändringsarbete.

Allting baseras på deras egna idéer och förslag och hela arbetet grundar sig i startfasen nästan enbart på de resurser som finns på plats. Hungerprojektet går bara in med ekonomisk delfinansiering när processerna kommit igång och när problemen inte kan lösas med lokala resurser. I varje epicenter startas en kooperativ mikrokreditbank.

I Ghana startade Hungerprojektet 2006 ett program som täcker ett större område och som omfattar 1,3 miljoner människor. Målet är att området om åtta år ska vara självförsörjande och fritt från hunger! De totala investeringarna beräknas till 40 miljoner dollar, endast 30 dollar per person. Programmet kommer sedan att utvärderas av externa experter där man bl a följer upp barnadödlighet, allmän hälsa, skolgång, tillgång till vatten och kvalitet på infrastruktur.

I flera av Hungerprojektets program arbetar man med jämställdhet. Genom att höja kvinnors ställning kan deras kunskap och engagemang nyttjas för att nå milleniemålen. Hungerprojektet arbetar även med att förbättra demokratin på lokal nivå genom att engagera folk och genom att förbättra bybornas kommunikation med myndigheter och politiker.

Företag står för ca hälften av Hungerprojektets intäkter i Sverige. Men många företag stödjer även organisationen genom att erbjuda sina tjänster gratis.

– De företag som väljer att stödja Hungerprojektet gör det för att de ser likheter mellan deras eget sätt att jobba och hur vi jobbar i världen, särskilt vad gäller ledarskap och att stötta medarbetares egen drivkraft, säger Caroline Trege, fundraiser på Hungerprojektet. Det blir kostnadseffektivt och hållbart.

Men även många privatpersoner i Sverige stödjer Hungerprojektet, antingen genom att vara månadsinvesterare eller genom att arbeta ideellt för Hungerprojektet i Sverige.

– De pengar vi får in från privatpersoner är mycket viktiga för vår verksamhet. Våra privata investerare som ger några hundralappar i månaden ger verksamheten en stabilitet och gör att vi kan bedriva hållbara program, förklarar Caroline Trege.

• Klicka här för att stödja Hungerprojektet!

Av: Bidra.nu

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top