Se om ditt arv

Att upprätta ett testamente låter inte roligt. Men vill du vara säker på att dina nära och kära får det du vill av ditt arv när du är borta, är det viktigt att skriva papper.

Sambo, gift, barn, skild, singel, omgift, styvbarn, särkullbarn, gifta barn, skilda barn, styvbarnbarn…

Många skeden i livet ger oss anledning att med testamente tydligt berätta hur vi vill ha det. Det visar inte minst den aktuella arvstvisten mellan författaren Stieg Larssons sambo sedan 32 år och hans familj, liksom fallet med författaren Harry Schein där två olika testamenten figurerar.

Vem bör skriva testamente?
Mest angeläget är det om du har något av de två S-en: sambo och särkullbarn. Vill du och din sambo kunna ärva varandra måste ni skriva testamente. Då tvingas den andre inte flytta från bostaden för att lösa ut arvingarna: barn, föräldrar, syskon, syskonbarn.

Likaså är skrivna papper viktigt om någon har särkullbarn oavsett om ni är gifta, registrerade partner eller sambor. Men även i många andra situationer är det befogat att berätta om vår sista vilja.

När ska man skriva det?
Nu! Vänta inte tills du blir gammal. Ett testamente ska hela tiden vara ett levande dokument. Om något förändras i din familjesituation eller din vilja skriver du ett nytt testamente och river det gamla. Ta för vana att se över testamentet en gång om året.

Måste man skriva med så konstigt språk?
Nej, det går att skriva testamentet på vanlig svenska, men vissa juridiska fackuttryck måste du kanske använda för att vara säker på att det exakt går att förstå hur du vill ha det. Det är viktigt att du vet betydelsen av exempelvis särkullbarn, enskild egendom, skillnaden mellan fri förfoganderätt och full äganderätt beroende på vad du vill.

Är dina förhållanden och önskningar det minsta komplicerade är det säkrast att anlita en jurist. Det går att få ett testamente upprättat för runt tusenlappen.

Vilka får ärva mig?
De svenska arvsreglerna är tydliga. I första hand ärver din make eller maka och dina barn, därefter dina föräldrar, syskon eller syskonbarn. Finns inga arvingar alls går dina tillgångar till statliga Allmänna arvsfonden. Men du kan styra hur en del av dina pengar fördelas genom att testamentera. I ett äktenskap äger var och en sina egna tillgångar hela tiden, det är först när relationen löses upp via dödsfall eller skilsmässa som tillgångarna blir gemensamma för att bodelas.

Måste min partner ärva mig?
Nej, du kan testamentera så att mannen eller frun inte ärver dig. Du kanske inte vill att din partner ärver allt efter dig, till exempel på grund av missbruk eller demenssjukdom som gör att han eller hon inte kan förvalta pengarna. Du kanske också hellre ser att dina barn ärver dig än att dina tillgångar delas med en eventuell ny fru eller man. Det kan gälla ett älskat sommarhus från din släkt som du vill vara säker på att era barn får ta över. I värsta fall kan det bli så tokigt att det ärvs av nya fruns eller mannens barn.

Kan jag göra barnen arvlösa?
Nej, du kan aldrig göra dina barn helt arvlösa. Du kan testamentera alla tillgångar vart du vill – förutom laglotten till dina barn, som är hälften av arvslotten. Om du är gift får era gemensamma barn vänta på sitt arv tills den andre föräldern dör. Dina barn från tidigare förhållanden – särkullbarnen – har däremot två saker att välja mellan. De har alltid rätt att direkt få ut halva sin arvslott efter dig, alltså laglotten.

Om de väljer att göra det är andra hälften av arvslotten förverkad. Men särkullbarn kan också välja att avstå från arvet efter dig och vänta tills din partner dör för att i stället då ärva honom eller henne. Risken är förstås att denne då har levt upp alla pengar, så särkullbarn kan mycket väl resonera att de hellre tar hälften nu än att kanske inte få något alls längre fram.

Vem ska jag gynna?
Ja, det är den svåraste frågan. Bara du kan svara på den. Vill du säkra för dina barn eller för din partner? Hur kan du främja något barnbarn utan att vara orättvis mot de andra? Det är viktigt att du verkligen funderar över hur du vill ha det. Och tänk på att inget är hugget i sten, det går alltid att ändra sig och skriva ett nytt testamente

Ska testamentet registreras?
Nej, men förvara det på säker plats så att det inte förstörs av någon som först finner det och känner sig missgynnad. Ha det gärna i bankfack, hos begravningsbyrå eller i kyrkoförsamlingens arkiv och på en kopia i bostaden skriver du var originalet finns.

En kopia på ett testamente är ogiltigt om inte arvingarna kan bevisa att originalet kommit bort eller förstörts. Eventuellt kan du ge en kopia av testamentet till berörda arvingar. Det underlättar för sämjan om alla tidigt är införstådda med hur du vill ha det.

SKRIV UT EXEMPEL PÅ HUR DU KAN FORMULERA DITT TESTAMENTE
• Exempel inbördes testamente
• Exempel testamente för hus till barn
• Exempel testamente för saker

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top