Nätshopping – så funkar det
E-handeln överlag har ökat och tillväxten är nu mer än fyra gånger större än för den traditionella detaljhandeln. Under årets första kvartal ökade e-handeln med 21 procent jämfört med förra året. Den som bor i glesbygden får ett större utbud men det är långtifrån den enda gruppen som är sugen på att shoppa loss på nätet.
– I Stockholm kan det handla om speciella märken som inte går att få tag på i butik eller extrema storlekar. Sammanlagt i landet finns det många som efterfrågar större eller mindre storlekar, men inte tillräckligt många för att butikerna ska hålla lager, säger Jonas Anberg på Handelns Utredningsinstitut.
Hur säkert är det att handla på nätet? Vi frågar Malin Andersson, jurist på Konsument Europa.
Har jag ångerrätt om jag handlar från andra länder?
– Ja, om du handlar inom EU har du alltid enligt lag minst sju dagars ångerrätt från den dag du får varan. Sedan kan varje enskilt land utöka den ångerfristen. Sverige och Tyskland har 14 dagars ångerrätt. Olika företag har olika bestämmelser för hur du ska returnera varan, kontakta företaget om du är osäker.
Kan jag reklamera en vara?
– Ja, om det är fel på varan ska du kunna lämna tillbaka den utan kostnad. Reklamationsrätten gäller i minst två år men kan utökas, i Sverige har vi tre års ångerrätt inom e-handel.
Vem står för returfrakten?
– Om du ångrar dig behöver inte säljaren stå för returfrakten men en del företag gör det ändå. Om du däremot reklamerar en vara måste företaget betala frakten.
Kan jag lita på att lämna ut mitt kontonummer?
– Det är lite si och så med det. Handlar du på en hemsida som tillhör ett stort välkänt företag brukar det inte vara några problem. Prata med din bank om hur säkerheten är vid e-handel. Lämna aldrig ut kontonummer tillsammans med en kopia av ditt id, det är vad som behövs för en förfalskning.
Hur handlar jag säkrast på nätet?
– Det allra bästa är att betala med ett kreditkort. Ångrar du köpet och inte skulle få tillbaka pengarna av säljaren kan du i stället kräva att få tillbaka pengarna av kreditkortsföretaget enligt kreditkortslagen.
Vart vänder jag mig om jag har klagomål?
– Vänd dig till oss på Konsument Europa. Med hjälp av våra kolleger i EU kommunicerar vi vidare.
Vad är skillnaden om jag handlar från ett land utanför EU?
– De regler som finns inom EU ger ett visst skydd för konsumenten. I till exempel USA arbetar man mer med “goodwill” än med konsumentlagar. Kolla upp vilka lagar som gäller där du handlar
Skor för alla – här är sajterna
• Barnskospecialisten.se
Små och stora barnskor. Fraktfritt vid ett ordervärde på minst 1 000 kr, annars betalar du 55 kr. Du får själv stå för returfrakten, även vid byte. Leverans inom 2–5 dagar. Öppet köp i 14 dagar.
• Brandos.se
Nätbutiken med störst urval i Sverige. Fri frakt och fria returer. Öppet köp i 30 dagar.
• Ellos.se
Postorderföretag certifierat av trygg e-handel. Här finns också kläder, inredning med mera. 41 kr i frakt- och expeditionsavgift för beställning under 20 kg, returkostnad 35 kr. 14 dagars öppet köp.
• Have2have.se
En annan av de stora på nätet. Fraktkostnad 29 kr. Öppet köp i 30 dagar (14 dagar vid rea).
• Kingsizeskor.se
För dig med extra stora eller extra små fötter. Damstorlekar: 30–35, 42–46, herrstorlekar: 35–39, 46–53. 125 kr i frakt. Öppet köp i 14 dagar.
• Nelly.com
Nelly säljer även kläder, accessoarer och skönhetsprodukter. 39 kr kostar frakten. Öppet köp i 14 dagar.
• Nike.se
Gympadojor och streetskor från Nike. 85 kr i fraktkostnad, gratis när du handlar för över 2000 kr och gratis returer. Leveranstid 2–5 dagar. Öppet köp i 30 dagar.
• Office.co.uk
Engelskt skoföretag med eget
märke. Tar en fraktkostnad på
15 pund (ca 200 kr). Öppet köp i 30 dagar.
• Shoenation.se
För dig som gillar sneakers, inte störst, men bjuder på frakten
inom Sverige. Eventuell returfrakt betalar du själv. Öppet köp i 14 dagar.
• Vagabond.se
Fina skinnskor från märket Vagabond. 39 kr i fraktkostnad, Vagabond står för eventuell returfrakt. Leverans inom 3–5 dagar. Öppet köp i 14 dagar


Foto: Theresia Kölin
Köpa skor på nätet, går det? Ja, faktiskt, allt fler skosajter gör det möjligt att välja och vraka mellan modeller och storlekar och är du beredd att betala en extra slant för frakten så öppnar sig hela världens utbud.
Men det är inte bara skoförsäljningen som har fått ett uppsving. Skohandel på nätet har funnits länge men bättre köpregler och mer lättillgängliga hemsidor har på senare år lett till att allt fler skor sig på nätet. På den marknadsledande svenska nätbutiken Brandos kan du, som har svårt att hitta rätt sko eller vill känna hur den känns innan du bestämmer dig, skicka efter och prova gratis.
– Svenskarnas skoköp har ökat och ändrats. Tidigare har vi varit så praktiska, nu har vi blivit mer lustfyllda, säger Marie Segerberg som driver Brandos.
Att köpa skor är något av det jobbigaste jag vet. Antingen ser alla likadana ut – trots att man går i olika affärer – eller så börjar man svettas för att vinterjackan är på och butiken är proppfull. Därför känns just skoshopping på nätet helt rätt för mig.
30 september
Med datorn i högsta hugg börjar jag surfa runt. Svarta skinnstövlar, färgglada pumps, leopardmönstrade platåskor, till slut fastnar jag för den engelska skobutiken Office. Här finns det mesta och det bästa är att ingen kommer att ha likadana skor hemma i Sverige.
På hemsidan – office.co.uk – kan man förstora skon och vända och vrida på den, allt för att inte missa någon detalj.
2 oktober
Nu har jag bestämt mig! Det blir ett par mörklila pumps i skinn, perfekta för kommande glöggkvällar och julfester. Priset är 55 pund, lägg där- till 15 pund för frakten.
Tur att det fanns valuta- och storleksomvandlare på hemsidan! 70 pund blir 848 svenska kronor och min vanliga storlek 40 blir storlek 6 i engelska storlekar. Jag knappar in kreditkortets siffror och – klick, nu är de beställda.
9 oktober
Leveransen skulle ta upp till två veckor men redan efter en vecka anländer skorna. Till min lycka känns de precis lika lyxiga som de såg ut på bilden och när jag provar dem sitter de perfekt, som glasskon på Askungen! Men efter några steg märker jag att de glappar. Jag ser framför mig hur en festlig kväll med nya skor slutar likadant som för modellerna på höstens catwalk: pladask! Nej, jag måste skicka tillbaka dem.
16 oktober
Det är med sorg i sinnet jag packar ner skorna i kartongen igen för att skeppas tillbaka till England. Jag lämnar över paketet till posten där de tar ut en portoavgift på 200 kronor. Några dagar senare är pengarna tillbaka på mitt konto men frakten fram och tillbaka får jag betala själv. Jag är nu 400 kronor fattigare och utan skor.
Summa summarum Trots mitt misslyckande kommer jag definitivt att köpa skor på nätet igen. Det var så skönt att sitta hemma i lugn och ro och välja och vraka.
Men nästa gång väljer jag ett märke som jag har provat tidigare eller beställer från en svensk sajt med gratis frakt.
Så e-handlar du säkert
Lämna aldrig ut ditt kortnummer på en oskyddad webbsida. En skyddad webbsida ska börja med https:// i webbadressfältet.
• Trygg e-handel är en del av Svensk Distanshandel och
certifierar säkra nätbutiker.
• Leta efter ett litet hänglås och märkningen TRYGG E-HANDEL, du hittar det ofta nederst på webbsidan. Eller gå in på www.tryggehandel.se och kolla upp vilka nätbutiker som är godkända.
• Läs igenom webbplatsens instruktioner och säkerhetspolicy före köp.
• Kolla upp att det finns en fysisk adress eller ett telefonnummer till företaget för personlig information och service.
• Fortfarande osäker? Avsätt ett kort med en begränsad summa som du använder när du handlar på nätet.
• Kontakta omedelbart din bank om ett köp har gjorts på ditt konto som du själv inte har genomfört.
Det här gäller vid e-handel utanför EU
• Det verkar ofta billigare – men var beredd på att flera kostnader tillkommer om du handlar utanför EU.
• Varor för över 300 kronor från ett land utanför EU måste förtullas. Hur stor tullavgiften blir beror på inköpspris och fraktkostnad. Ju dyrare varan är, desto dyrare blir tullen.
• Tullen betalas när du hämtar ut paketet på posten.
• Andra kostnader som kan tillkomma är moms, som beräknas på tullbelopp, och frakt.
Av: Ebba Strömqvist