Skärpa eggen och håll kniven vass

För att skärpa eggen och hålla din kniv vass så är det bra att använda ett bryne.

Skärpa eggen och håll kniven vass
1. Lägg an knivbladet vid infästningen, mot brynets topp. Vinkla bladet cirka 20 grader.
Foto: Patrik Cederman
Skärpa eggen och håll kniven vass
2. Dra med ett bestämt tag neråt/åt sidan.
Foto: Patrik Cederman
Skärpa eggen och håll kniven vass
3. Gör likadant med eggens andra sida. Upprepa 4–5 gånger.
Foto: Patrik Cederman

Använder du kniven varje dag bör du skärpa den minst två gånger i veckan. Knivar av japanskt specialstål, som Global, Mac och Satake ska skärpas med ett keramiskt bryne (bilderna), knivar av annat stål skärps med stålbryne.

Gör så här

Av: Måns Falk

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top