Allt om att resa med husdjur

Det har blivit enklare att ta med sig sitt husdjur utomlands. Men det är viktigt att kolla upp vad som gäller, och att vara ute i god tid.

Tänk på det här utomlands!

  • Om det finns risk att du själv blir dålig av att dricka vattnet, bör du inte låta ditt djur göra det heller. Tänk också på vad hunden stoppar i sig, rått kött, råa ägg och opastöriserad mjölk kan smitta hunden med en rad sjukdomar.
  • Var försiktig med att släppa ut djuret i naturen. Det kan finnas andra bakterier och parasiter än hemma.
  • Om djuret blir akut sjukt; ta kontakt med en lokal veterinär. Se till att kvitton och diagnoser är på något av de större språken för att du ska kunna få ersättning från försäkringsbolaget när du kommer hem.

Fakta om att resa

Inför utresan

  • Skaffa djurpass minst fem månader före avresa.
  • Låt en veterinär ID-märka djuret.
  • Rabiesvaccinera och låt testa att djuret fått ett tillräckligt skydd.
  • Rådgör med veterinär om andra vaccinationer.
  • Kontakta landets ambassad eller turistbyrå och ta reda på om det finns speciella regler för djurhållning på färdmålet.

Hemresan

  • Avmaska mot Echinoccer, dvärgbandmask. (Gäller inte iller.)
  • Anmäl till tullen vid inresa till Sverige att du reser med djur.

Så mycket kostar det

  • Märkning; chip i nacken

( De flesta hundar i Sverige märks och registreras redan som valpar.): 455 kr

  • Djurpasset: 530 kr
  • Rabiessprutor: 2 x 410 kr
  • Rabiestest: 1 200 kr
  • Avmaskning med veterinär

besök inför hemresan (beroende på land): cirka 500 kr
Totalt: cirka 3 505 kr

Får kaninen följa med?

Det gäller andra bestämmelser för smågnagare, fåglar, kaniner och reptiler. Det är inte omöjligt att ta med dem, men att hitta ett flygbolag som låter husdjuret följa med i handbagaget. Arter som är utrotningshotade får inte resa med utan speciella intyg. Kontakta Jordbruksverket (SJV) för mer information.

Allt om att resa med husdjur

Du får ta hunden med dig ut i Europa. Men sedan fem år måste din vän ha ett EU-pass, ett djurpass, vilket tar minst fem månader att ordna hos veterinären. Det kostar också en bra slant första gången. Anledningen är att djuret måste vaccineras mot rabies och få det inskrivet i passet. Det är bara till Norge man som svensk kan ta med sig sin hund eller katt utan pass.
De husdjur förutom hunden som behöver pass är katter och illrar. Iller är kanske inte det djur man i första hand tänker på att ta med sig på semestern, men anledningen till att de måste ha ett pass är att de kan överföra rabies till människan via bett.

Däremot behöver inte hamstern, undulaten eller andra smådjur något pass. För dem gäller andra regler.
För att veterinären ska kunna utfärda ett djurpass, måste djuret vara id-märkt, tatuerad i örat eller märkt med ett microchip under huden i nacken. Om några år kommer troligen chip att vara den enda märkning som är godkänd.

Men viktigast av allt är att ditt djur är vaccinerat mot rabies. Sjukdomen finns i en rad länder i Europa, som Rumänien, Polen, Estland, Lettland, Litauen och Slovenien. Djuret ska ha fått två sprutor med tre–fyra veckors mellanrum. Fyra månader senare ska det testas för att se om det fått skydd mot sjukdomen. Visar inte testet det, är det bara att börja om från början, alltså fem månader till, vilket inte är helt ovanligt. Rabiesvaccineringen fyller du sedan på med en ny spruta varje eller vart tredje år beroende på typ av vaccin. Allt skrivs in i passet.
Sverige kräver också att hundar och katter avmaskas mot dvärgbandmask för att det ska få komma tillbaka in i landet. Dvärgbandmask är en parasit som främst finns bland rävar i stora delar av Västeuropa och som också kan smitta människor.
Avmaskningen ska ske högst tio dagar före återresan till Sverige hos en lokal veterinär i det land man besöker. Veterinären ska intyga det och stämpla i djurpasset. Undantaget är om man endast besökt Storbritannien, Irland, Finland eller Malta.
Kan man inte visa att djuret är avmaskat när man kommer till tullen i Sverige, kan det bli en dyr historia. Då måste en veterinär tillkallas för att avmaska hunden eller katten på plats.
Alla dessa regler finns i första hand för att skydda människan mot allvarliga sjukdomar.

Som djurägare är man skyldig att ta reda på vilka regler som gäller inför resan. Man kan inte skylla på att man just köpt valpen eller hittat katten.
Ute i Europa finns det en rad andra farliga sjukdomar som kan drabba husdjuren och vissa av dem kan överföras till människor, sjukdomar som inte finns i Sverige. Därför är det viktigt att man rådgör med veterinären före utlandsresan om man ska vaccinera hunden eller katten mot ytterligare sjukdomar.
Veterinärer rekommenderar att hunden är vaccinerad mot valpsjuka, hepatit, parvo och kennelhosta, samt leptospiros, en allvarlig bakteriesjukdom som kan drabba både människor och djur, om man ska till östra och södra Europa. Katten mot kattpest och katt­snuva. Sverige kan inte ställa några krav när det gäller andra vaccinationer än mot rabies.
Ska du resa till något land utanför Europa beror det på om landet har samma villkor som EU-länderna när det gäller rabies, ifall ditt husdjur måste sitta i karantän.

Reser du från länder som Australien, Argentina, Japan, Nya Zeeland och USA gäller samma regler som inom EU.
Men reser du till exempel från Thailand, Turkiet, Serbien och Kosovo, måste djuret sitta i karantän i fyra månader och därefter hållas isolerat hemma i ytterligare två. Att ha sin hund i karantän i Sverige kostar 36 000 kronor och för katten 23 000 kronor.

Flyg, bil eller tåg. Vad är bäst för djuret?

FLYGA INRIKES

Oftast kan hunden eller katten följa med på inrikesflyget om de sitter i bur eller väska. Buren eller väskan får dock inte vara större än de mått och vikter som gäller för handbagage. Kraven på burens utförande varierar mellan bolagen, därför är det enklast att man köper en som är godkänd av Iata.

Oftast får man betala en avgift för djuret motsvarande den för övervikt. Men det kan variera
mellan bolagen. Kontakta därför flygbolaget före avresan.
Många tillåter också bara ett djur per flygning. Större hundar, oftast går gränsen vid max åtta kilo för att de ska få färdas i karbinen, kan sändas som flygfrakt enligt särskilda regler.

FLYGA UTRIKES

Alla flygbolag tillåter inte sällskapsdjur vid utrikesflygningar, därför ska man alltid kontakta researrangören eller flygbolaget och ta reda på vad som gäller. Ryanair tar inte emot några djur alls ombord, utom ledarhundar, det måste alla flygbolag göra. Välj i första hand ett direktflyg. Byte av plan eller omlastning stressar djuret i onödan.

BIL

Enklaste och bekvämaste sättet att resa med djur är med egen bil. Men låt inte ditt husdjur vara löst i bilen. Vid en hastig inbromsning kan en lös katt på fem kilo plötsligt förvandlas till en stor tung elefant och bli en fara för alla passagerarna i bilen. De flesta djur accepterar att sitta i bur under bilfärden om man vänjer dem vid det från det att de är små.

Det finns speciella hund- och kattburar. De bästa hundburarna är specialgjorda för biltransporter och måste specialbeställas beroende på vilken kombibil man har. För stora hundar finns också grindar som monteras i lastutrymmet och skyddar hunden från att skadas mot bakrutan och lastgallret, samtidigt som hunden hindras från att fara framåt i bilen.
Har man inte en kombibil kan en krocksele vara lösningen. Det är en sele som går ner över bröstkorgen och magen på hunden och sätts fast i bilens säkerhetsbälte.
Katter och mindre husdjur, som kaniner, ska färdas i en transportbur som man säkrar med bilens bilbälte.

TÅG
Bestämmelserna varierar mellan länderna i Europa och tågbolagen.
Den som reser med SJ måste boka biljett för sitt djur och sig själv i den speciella djurvagn som ska finnas på varje tåg. Däremot finns det inga speciella sov- och liggvagnar för husdjur, utan de får resa tillsammans med sin husse eller matte i de ordinarie vagnarna. Varje passagerare får utan extra kostnad ta med sig två husdjur på resan, dock inte djur som är ”farliga”.
Däremot kan SJ:s regler skilja sig åt mot länstrafikbolagen som trafikerar vissa sträckningar av banan. Så ta reda på vilka regler som gäller innan du köper biljett.

FÄRJA
De flesta färjelinjer tillåter att man tar med sig sitt husdjur ombord om man vid bokningen uppger det och betalar biljett för hunden eller katten.
Vissa bolag kräver dock att hunden bär munkorg och är kopplad hela resan, andra tillåter bara djur ombord om de sitter i bilen under överfarten. Medan ytterligare andra tillåter husdjuren att få vistas i hytten och på däck, dock inte i restauranger eller barer ombord.

BUSS
Glöm det, det är inget att tänka på. Katter och hundar är inte välkomna ombord på linjebussar, utan endast på bussar i lokaltrafik.
Ledarhundar är alltid undantagna.

Så slipper du åksjuk hund

Vissa hundar, framför allt valpar, blir åksjuka när de åker bil.
Oftast växer det bort när hunden blir äldre och en vanare resenär. Här några tips ändå.

  • Undvik att ge hunden mat två–tre timmar före resan.
  • Ha med vatten till hunden.
  • Rasta hunden väl innan ni sätter er i bilen.
  • Rasta hunden ofta vid långa resor.
  • Se till att det är god ventilation i bilen.
     

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top