Fynda på sommarens auktion

Att gå på auktion hör sommaren till. Men vad ska man tänka på? Hur gör man de bästa kapen? Icakurirens auktionsskola ger dig bästa tipsen!

10 auktionstips – checklista!

1. Lusläs annonserna och håll utkik efter äkta dödsbo annonser.

2. Anteckningsbok och måttband. Skriv ner viktiga mått från din bostad så du vet om möblerna får plats där hemma.

3. Ta med ficklampa så kan du se hur möblerna ser ut i underifrån.

4. Förstoringsglas, är bra om man vill titta på skador och kolla olika sorters stämplar.

5. Granska i förväg om du ser sprickor eller naggar på föremålen. Kanske det finns en stämpel?

6. Var öppen för goda råd och synpunkter från publiken om de inte är ute efter samma sak som en själv, förstås.

7. Kom i god tid. I början på auktionerna brukar det vara lite trögt med budgivningen så är du på hugget redan där kan du göra ett klipp.

8. Bjud rejält på det du verkligen vill ha.

9. Fallgropar undviker man bäst om man bara ropar på det man verkligen tycker om och inte betala mer än vad man har råd med.

10. Var påläst. Ju mer man vet om föremålen ju större chans har man att fynda.

Tips!

Kopparputs

Strö fint salt på en citronhalva eller en halv lök. Gnid och putsa kopparen med citronen/löken. Torka med ren trasa.

Mässingsputs

Mässing kan putsas med vanlig filmjölk för att bli blank igen. Lite salt på en citronhalva fungerar också bra.

Maskindiska silver

Äkta silver kan diskas i diskmaskin, men blanda aldrig silverbestick med bestick av rostfritt i maskinen då kan en korrosion uppstå som ger svåra fläckar.

Dukning

Duka till fest med udda tallrikar men med en gemensam färg som röd tråd. På auktion kan du hitta udda tallrikar till bra pris.

Maud Ingster

Fakta om Maud Ingster

Yrke: Driver Mästerby Antik i Stockholm

Familj: Maken Harry som också jobbar med antikviteter. Tre hundar; en Jack Russel-terrier vid namn Charlie och chiuhuahua tikarna Tito Bandito och Donna Dolores.

Känd från: Teveprogrammet "Första, andra, tredje" tillsammans med Peder Lamm.

Antikexperten Maud Ingster:

Fynda på sommarens auktion
Porslinshund
Porslinshund från Italien. Utropspris 1 500 kr, Lauritz.com
Fynda på sommarens auktion
Stol i nyrokoko.

Packa fikakorgen, ta med familj och vänner för nu är det dags för sommarens folkfest.

Att åka på auktion handlar inte bara om att ropa in billiga föremål, auktion är också kittlande dramatik och härlig underhållning.

Den verkliga guldgruvan är bondauktionen där ett helt hem ställs ut på gårdsplan för att säljas. Tyvärr är de inte lika vanliga i dag som förr, men visst finns det fortfarande möjlighet att fynda både roliga och användbara saker.

I de större städerna finns auktionshallar, på vischan kan man köpa lokaltidningen för att se vad som annonseras i trakten. Står det "Dödsbo" så kan man hitta en hel del. Dagens dödsbon har i många fall tillhört de som satte bo på 50-talet.

Hur får man ut det bästa av en sommarauktion? Det är alltid bra att vara påläst, då vet man att formgivaren Stig Lindberg och 50-och 60-talet fortfarande är hett och att koppar och mässing går för nästan ingenting.

Men framförallt handlar det om att komma i tid för att hinna kolla på sakerna och upptäcka eventuella skador. Föremålen säljs ofta i befintligt skick så det är svårt att reklamera en inropad vara.

Det är lätt att ryckas med under en intensiv budgivning. Ett tips är att göra en budget innan auktionen drar i gång och inrikta sig på några enstaka saker som du verkligen vill ha och bjuda rejält på dessa, i stället för att bjuda halvdant på en massa olika föremål.

Ska du sätta bo eller möblera upp det nya sommarhuset kan du göra riktiga fynd. Enkla grejer som husgeråd kan man alltid få tag på till låga priser. Stora tunga möbler som soffor, skåp och större matbord, går ofta väldigt billigt eftersom de är svåra att frakta.

En välgjord gammal möbel behåller alltid sitt värde och kan säljas till samma pris eller mer om du tröttnar på den. Och så är du miljövänlig på kuppen.

Matserviser är ett annat fynd, en hel servis kan vara oförskämt billig jämfört med vad den skulle kosta som ny.

Bjuda gärna på det nötta och slitna, en möbels förflutna med skavanker och patina är kulturhistoria som gärna får synas. Den lantliga inredningsstilen med ljusa färger, rostiga föremål och avskavda möbler ligger dessutom rätt i tiden.

Men det viktigaste av allt, bjud med hjärtat när du går på auktion. Ett fynd är ett ting som värmer och som du plötsligt inte kan leva utan.

 

Bästa fynden på auktion!

Stora möbler

+ Stora skrymmande möbler går till bra priser. Perfekt för den som ska sätta bo eller inreda nya sommarstugan.

Tänk på: I en vanlig bil kan du inte transportera större möbler. Tackräcke och släpkärra ger dig en förtur.

Hela möblemang

+ Behöver du en komplett inredning för din matsal eller sovrum, så slå till! De flesta är inte intresserade av att möblerat upp sina hem med hel inredning.

Tänk på: Släpkärra ger förtur!

Mattor

+ Mattor brukar gå riktigt billigt på auktion. Ryamattan som var så populär på 60-70-talet är på modet igen, trots detta går ryan fortfarande billigt.

Tänk på: Mattor ligger ofta ihoprullade för att de är så stora och otympliga, se till att du får rulla ut och titta på dem.

Textilier

+ Gamla linnedukar med broderad spets eller handdukar med monogram kan du få för en spottstyver.

Tänk på: Textiler säljs ofta buntvis och det är svårt att syna dem, men var inte rädd för skavanker eller fläckar. Köp dem, klipp bort de fula delarna och sy om dem till handdukar, gardiner, stolsöverdrag, kuddar eller rama in spetsen och gör en tavla.

Verktyg

+ För den som är ute efter en begagnad röjsåg eller snöskoter är en bondauktion bästa platsen att göra ett fynd.

Tänk på: Bli inte avskräckt om föremålen är smutsiga, de blir rena med högtryckstvätt.

Stolar

+ Fula stolar med slitet och smutsigt tyg brukar gå mycket billigt.

Tänk på: Ofta räcker det med ett nytt tyg och lite färg för att få en kul och personlig möbel.

Husgeråd

+ Grytor, stekpannor, trattar, vispar och stekspadar… går att fynda till bra pris.

Tänk på: Det mesta går att rengöra. En bra gryta och ett rivjärn är perfekt till första hushållet.

Koppar

+ Gillar du kopparföremål så är det bara att gratulera, för priserna har sjunkit rejält, dryga halva priset, sedan 70-talet. Det gäller även tenn, där det är lätt att hitta billiga föremål.

Tänk på: Använd den gamla kopparen! En rejäl koppargryta är som gjord att ha som vedkorg och de mindre kopparbunkarna passar till sommarblommorna.

Glas

+ Leta efter glas på auktioner, priserna ligger långt under vad liknande glas skulle kosta nytillverkade.

Tänk på: Se upp för glas som drabbats av glassjuka. Glaset blir matt och får en vitaktig hinna. Sjukdomen beror på glasmassans sammansättning.

Serviser

+ Köpa hela serviser på auktion i stället för att betala dyrt för nytillverkat.

Tänk på att titta noggrant igenom tallriks högarna och granska skicket.

Shabby chic

Stilen skapades av engelskan Rachel Ashwell i slutet av 1980-talet. Lantligt med ljusa färger, rostiga föremål och avskavda möbler inspirerade av danska och franska lanthem.

Antikexperten Maud Ingster tipsar

Jugensstilen är morgondagens antiktrend det tror Maud Ingster, känd från TV programmet Första, andra, tredje.

Maud Ingster du som själv gärna går på sommarauktioner, kan man fortfarande kan göra riktiga fynd?

– Visst kan man det, speciellt för de som har ett smalt intresse och som kan saker som ingen annan kan, till exempel är kunniga om vapen eller textiler, där kan man göra riktiga fynd.

Gillar du äkta 1800-tals silver så går det löjligt billigt på alla auktioner. Du får ett par silverljusstakar för ett par tusenlappar och vill du ha fest i vardagen handlar du silverbestick på auktion, silver blir bara vackrare med åren och besticken kan diskas i diskmaskin.

Vad blir morgondagens antiktrend?

– Jugend-stilen och möbler från senare delen av 1800-talet som ofta är i mörka träslag som mahogny, valnöt och ek och som många uppfattar i dag som "tunga", tror jag kommer att bli morgondagens dyrgripar.

Här pratar vi om otroligt gedigna möbler i en fantastisk kvalitet som man i dag kan fynda på auktioner.

– Min erfarenhet är att när det är oroliga tider så blir hemmet viktigare och man vill gärna ha det tryggt och ombonat hemma. De här möblerna trivs bra ihop med ombonade miljöer som sammet, mattor, textilier.

Någon annan bubblare?

Vintage och second hand, har länge varit hett bland modeintresserade. Vintage kläder i fantastiska kvaliteter kommer mer och mer på auktion.

Tycker du att man ska bjuda på slitna och trasiga föremål?

– Jag tycker inte man ska ge något alls för gammalt porslin med sprickor i glasyren, sådana tallrikar är rent ohygieniska. Däremot kanske man bjuder på en vacker trasig sopptermin för att ha blommor i, det är väl okej.

Det slitna, nötta föremålen, ligger annars i tiden och brukar kalas för Shabby chic-stil. De är äldre möbler som inte renoveras eller målas om utan tillåts åldras med patina.

Vilka prylar intresserar den yngre generationen?

– Om man tar 70- och 80-talisterna så är de tokiga i gamla Stringhyllor från 50-talet och det köper gärna möbler med patina.

– Många unga vill inte ha en hel servis utan köper två och två av allting och blandar sedan glas och porslin. Det blir billigare och det är inte så hysteriskt om något går sönder. Så är det en kul grej, tycker jag, att gästerna får välja sitt speciella glas när de kommer på fest.

Vad är det bästa du själv har fyndat på auktion?

– Jag som är en hängiven hundmänniska har fyndat flera målningar med hundmotiv och små snusdosor i form av hundar.

– Annars är jag den som går direkt på smyckena när jag kommer på auktion. De som är intresserad av personliga fint arbetade smycken får mycket mer för pengarna om de köper gammalt.

 

Hitta rätt auktion!

På auktionssajten www.auktion.se finns 370 auktionsfirmor registrerade. Du kan få fram en lång lista på alla arrangörer med uppgifter om vad som ska säljas på kommande auktion, vägbeskrivning, webbadress och kontaktuppgifter till firmorna. Du kan också söka efter auktioner per landskap eller i datumordning.

Om du är på resande fot kan du få hela listan direkt till din mobil.

Andra nyttiga webb-adresser:

www.auktioner.org

www.svenskaauktioner.se

 

Köpställen

Auktionskompaniet, www.auktionskompaniet.com 0733 – 12 10 99

Auktionshuset metropol, www.metropol.se 08- 673 48 80

lauritz.com, www.lauritz.com 08 68 69 880

Tradera, www.tradera.com

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top