Så får du ordning på semesterbilderna

Lugn – vi hjälper dig att få ordning i kaoset. Här låter vi proffset ge dig sina bästa knep på hur man fixar med semesterbilderna.

Så får du ordning på semesterbilderna
Sortera bilderna direkt efter att du har fotograferat! ACDSee är ett populärt program för att katalogisera digitala bilder i datorn. Foto: Erik Hedman
Så får du ordning på semesterbilderna
IPhoto ingår när du köper en Mac.
Så får du ordning på semesterbilderna
Fotoskrivare gör det möjligt att “framkalla” hemma. Men se upp med kostnaden för bläck och pappar!
Så får du ordning på semesterbilderna
En fotobok går att få i många utföranden.

I dag är en digitalkamera nästan var mans egendom. Och visst är det roligt att kunna knäppa obehindrat med kort på semestern eller födelsedagen utan att behöva bry sig om ifall alla bilder är perfekta.

Då, ja. Men sen, när vi sitter hemma framför datorn igen, börjar ofta problemen. För hur väljer man ut vilka bilder som ska sättas in i album och vilka som ska slängas? Hur många bilder är egentligen lagom att visa för släkten? Är det säkert att spara bilder på internet? Och vad kostar det att framkalla?

Vi lät Ulrik Södergren, som driver företaget Digitalfotografen, ge dig sina bästa tips på hur du skapar en fulländad samling bilder.

Steg 1: Sortera

Ladda in bilderna

Om du inte redan gjort det, börja med att ladda in fotona i ett bildsorteringsprogram i datorn. Ett sådant program följer ofta med på en cd-skiva när du köper din kamera. Vissa kan också ingå bland datorns olika program, till exempel IPhoto för Mac.

Skapa mappar

Gör en ny mapp i bildsorteringsprogrammet där du lägger alla nya bilder från exempelvis resan. Sedan skapar du undermappar. Då blir det lätt att hålla ordning på bilderna efter en sortering. Varje mapp får ett eget namn, till exempel "Intressanta", "Ointressanta", "Bortsorterade", "Utvalda" och "Guldkorn".

Gallra

Börja med en grovgallring. Dela först in bilderna i mapparna "Intressanta" och "Ointressanta".

Titta på varje bild i max en sekund innan du bestämmer dig. Släng bara de som är riktigt dåliga, annars lägger du dem bland de ointressanta. Fokusera på om du vill spara själva motivet – inte om bilden är tekniskt bra. Efter den här gallringen kan upp till 70 procent av bilderna ligga i mappen "Ointressant".

Nu är det dags för finsorteringen i mappen "Intressanta". Här kan du dela in bilderna i undermapparna "Bortsorterade", "Utvalda" och "Guldkorn".

Ofta är flera kort väldigt lika varandra – jämföra dem. Vilken bild är bäst komponerad? Skarp? Under den här översikten kan du hitta det där kortet som är ett riktigt guldkorn.

Kanske väljer du sedan att spara alla bilder i dessa tre undermappar men framkallar bara de i "Guldkorn".

Steg 2: Spara

Extern hårddisk

Fördelen med att skaffa en särskild hårddisk att spara bilderna på är att datorn kan bli stulen eller gå sönder. Försvinner datorn, försvinner bilderna. En separat hårddisk kan du få för cirka 700 kr och uppåt. Exempel på externa hårddiskar som fått bra betyg i olika tester är Western Digital My Book, från 1 300 kr, och Apple Time Capsule för Mac från 2 600 kr.

Nättjänster

Allt fler bredbandsleverantörer börjar erbjuda särskilda nättjänster där du kan lagra dina bilder på internet. Exempel på sådana är Telia och Comhem. Tjänsten ingår i vissa bredbandsabonnemang och hos andra kostar den runt 30 kr/månad.

Det finns också många bra fotosajter där man kan lagra bilder. Både gratis och som betaltjänst. Några favoriter är: flickr.com, picasa.google.com, www.jalbum.net och www.fotoalbums.se.

Bränn cd och dvd

Det kan vara fiffigt att bränna bilder på en cd eller dvd. Det är ett bra och billigt alternativ just nu. Men man ska vara medveten om att skivorna inte är något långvarigt arkiv. Dels kommer skivorna så småningom försvinna från marknaden, vissa nya datorer har inte ens cd-läsare längre. Dels klarar inte skivorna att hålla bildkvalitén hur många år som helst.

På tre ställen!

Förr lade många negativen till sina kort i bankfacket, skyddade för tjuvar och brand. Säkerheten runt våra digitala bilder är minst lika viktig.

En stor fördel med digitala bilder är att samma original kan finnas på flera ställen. Varför inte på nätet, på en cd på jobbet och på en extern hårddisk?

Steg 3: Framkalla

Internet

Istället för att lämna in bilderna i en fotoaffär blir det allt vanligare att göra samma sak på nätet. Populära sajter är bland andra fujidirekt.se, www.expert.se, www.postfoto.se och odenlab.se. Det lönar sig att jämföra priser för de kan variera ganska mycket.

Egen fotoskrivare

En egen skrivare gör att du snabbt kan printa en bild. I dag kan du få en helt okej fotoskrivare för runt tusen kronor. Bläckpatroner och fotopapper gör dock att prislappen kan skena iväg. Exempel på några bra fotoskrivare är HP Photosmart A520, ca 800 kronor, Epson Stylus Photo R300, ca 1 500 kronor.

Steg 4: Visa

Gör din egen fotobok

Flera hemsidor hjälper dig att göra din egen fotobok. Titta till exempel på blurb.com, japanphoto.se, kodak.se och apple.se/iphoto. (Se fler adresstips under nättjänster ovan) Du laddar helt enkelt upp de bilder du vill ha med i albumet på nätet. Välj pärm, typsnitt och skriv egna kommentarer. När albumet är klart skickas det hem till dig. Priset för de här tjänsterna varierar mycket, uppåt 400 kronor är vanligt.

Dela med dig på Internet

Det här är alternativet för dig som vill visa dina bilder för släkt och vänner på internet. Kanske medan du är på resa. Fler av sajterna som nämts ovan har denna tjänst. Flickr.com är en av de största liksom facebook.com och bilddagboken.se.

Traditionellt album

Men glöm inte det klassiska fotoalbumet! Vad passar bättre i höstmörkret än att klippa och klistra och skriva eleganta betraktelser bredvid bilderna? Ta med hem till mormor nästa gång ni ses!

 

Av Annika Taesler

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top