Tänk på det här innan du skaffar en extra prylförsäkring!
- Många av dina föremål omfattas redan av hemförsäkringen.
- Ofta lönar det sig att teckna ett extra allrisktillägg till din hemförsäkring istället för att köpa extra prylförsäkringar. Allrisken täcker alla dina prylar hemma.
- De flesta saker du köper omfattas av en garanti. Och skulle varan gå sönder ger konsumentköplagen dig rätt att lämna tillbaka den inom tre år. De första sex månaderna är det dessutom affären som måste bevisa att du har hanterat varan fel, inte tvärtom.
- Vissa bankkort ger en typ av allriskförsäkring om du handlar en vara med kortet.
- Begär att få se villkoren för den extra försäkringen. Var uppmärksam på vilka undantag som inte ger någon ersättning. Och kolla hur hög självrisken är! Ibland är den så hög att den knappt ger någon ersättning vid reparationer.
Hemförsäkringen – det här gäller:
Hemförsäkringen täcker alla familjemedlemmar som bor på samma adress. Den gör att du är skyddad ekonomiskt vid inbrott, brand och översvämning. Bor du i villa eller bostadsrätt krävs även en villaförsäkring/ett bostadsrättstillägg för att du ska vara tillräckligt skyddad. Hemförsäkringen kan dessutom täcka om du blir skadeståndsskyldig, behöver hjälp av ett juridiskt ombud eller råkar ut för ett överfall. Kolla med just ditt försäkringsbolag vad som gäller för dig.

Du står i vitvarubutiken, nöjd med inköpet av ett nytt kylskåp. Då säger försäljaren:
– Glöm inte att teckna en vitvaruförsäkring, viktigt att ha om kylskåpet går sönder eller blir skadat.
Fast stopp ett tag. Måste man verkligen ha alla dessa extra produktförsäkringar till telefoner, datorer, resor, skidpjäxor och gräsklippare?
Det enkla svaret är: Nej. Din hemförsäkring täcker faktiskt det mesta. Ofta lägger vi många hundralappar om året i extra försäkringar – helt i onödan.
Camilla Bratt, informationsansvarig på Konsumenternas försäkringsbyrå, menar att det är viktigt att tänka efter innan man köper på sig olika produktförsäkringar.
– Speciellt om man är en stor familj, som har många saker. Då kan det bli väldigt mycket pengar, om man räknar ihop alla olika produktförsäkringar.
Dessutom har du redan skydd genom:
- Garantin – de flesta prylar du köper har det.
- Konsumentköpslagen – de första sex månaderna gör lagen att det är affären som måste visa att du har hanterat varan fel om den går sönder, inte tvärtom.
Men när behöver man extra försäkringar då?
Camilla Bratt tipsar om att teckna ett allrisktillägg till hemförsäkringen istället. Den skyddar familjens alla saker istället som prylförsäkringen som bara gäller en enda sak.
Räcker hemförsäkringen eller ska du ha en extra till…
…cykeln?
När Eva köper en ny cykel vill försäljaren sälja på henne en extra cykelförsäkring. "Helt nödvändigt för att du ska få någon ersättning om den blir stulen".
NEJ! En cykel täcks av hemförsäkringen. Det räknas inte som stöldbegärlig egendom och omfattas av samma skydd vare sig den står hemma eller utanför affären. Bara den är låst förstås.
Undantag: Om du har en värstinghoj för uppåt 10 000 kr eller mer. Hemförsäkringen ersätter bara cykeln upp till ett visst belopp. Hos If är maxgränsen till exempel 8 000 k och då kan det vara bra att ha en extra försäkring.
…resan?
Familjen Lundberg ska åka på vintersemester till Thailand i nästan tre veckor. Dottern Petra har diabetes, och familjen oroar sig för att hon kommer behöva uppsöka sjukhus under resan. Borde de skaffa en extra reseförsäkring?
NEJ! Hemförsäkringen ger ett särskilt reseskydd i 45 dagar. Hamnar du på sjukhus inom EU betalas det automatiskt, och utanför Europa täcker hemförsäkringen kostnaderna. Den går även in om du skulle behöva åka ambulansflyg hem till Sverige. Blir du bestulen utomlands, till exempel om det sker ett inbrott på hotellrummet, får du ersättning på precis samma sätt som inom Sverige.
Undantag: Ska du vara borta längre tid än 45 dagar kan du behöva en särskild reseförsäkring. Eller om du har med dig väldigt mycket dyra saker, som datorer och mobiltelefoner. Då kan du överväga en extra försäkring för att skydda grejerna om du inte redan har ett allrisktillägg.
…vitvarorna/elektroniken?
Maria ska köpa ett nytt kylskåp. Säljaren propsar på att de ska köpa till en särskild vitvaruförsäkring, om det skulle bli något fel på skåpet. Är det nödvändigt?
NEJ! Hemelektronik omfattas allra oftast av hemförsäkringen. Både inbrott och brand ger dig ersättning. Skulle kylskåpet eller datorn helt plötsligt gå sönder omfattas det inte av försäkringen, men då träder istället konsumentköplagen in. Den ger dig tre års reklamationsrätt om en vara inte håller måttet.
…allmän klantighet?
Johan har en stressig morgon och råkar tappa ner mobiltelefonen i kaffekoppen. I affären får han veta att en reparation kommer kosta flera tusen kronor. Borde han ha skaffat ett allrisktillägg?
JA! Det här är ett exempel på en situation som hemförsäkringen inte täcker. Att tappa mobilen eller spilla läsk i tangentbordet på datorn räknas som en plötslig och oförutsedd händelse. Det ger ingen ersättning. Om du vet med dig att du är lite klumpig bör du därför ha den här typen av tillägg.
…din bostadsrätt?
När Martin kommer hem på kvällen får han en chock. Toaletten har börjat läcka och det är vatten över hela golvet. Föreningen hävdar att det är Martins eget ansvar. Skulle han haft bostadsrättstillägg?
JA! Som boende i bostadsrätt måste du se till att din hemförsäkring omfattas av ett särskilt bostadsrättstillägg. Du själv har nämligen ett ansvar för ytskiktet i bostaden, det vill säga tapeter, kakel, porslin och innerdörrar. Får du en skada i din lägenhet och inte har något tillägg får du betala kostnaden själv.
Av: Annika Taesler