
Linda Nilarve har 15 års erfarenhet som ekonomireporter på ”Aktuellt”, ”Rapport” och ”A-ekonomi”. Under våren kommer hon dessutom tillbaka med ”Dina frågor om pengar” i SVT tillsammans med Sverker Olofsson.
– Ekonomi berör oss alla, det är den stora skillnaden om man till exempel jämför med sport som vi faktiskt kan klara oss utan. Problemet är bara att folk tycker det är för svårt och abstrakt. Det är ändå viktigt att alla kan greppa vad det handlar om, särskilt nu när det är så tufft för många, säger Linda Nilarve.
Linda Nilarve ger här en fingervisning om hur de vanligaste ekonomiska missarna ser ut, och vad du kan göra åt dem.
… att slarva med sin ekonomi
– Människor spenderar pengar de inte har eftersom de vill visa vilka de är. Är du förvirrad i din identitet är det lätt att försöka kompensera det genom att köpa kläder av ett visst märke. Många har också svårt att förstå vad pengar egentligen är, något som förvärras av att de alltid har använt kortet, vilket kan vara förrädiskt. Kom också ihåg att ta kontakt med ditt försäkringsbolag om något dyrbart går sönder, alternativt se till att få det reparerat i stället för att på en gång köpa nytt.
… att låna pengar?
– Tänk alltid på hur du har det just nu. Hur säker är du på att få inkomst? Kan du betala tillbaka? Kan du låna pengar nu eller vore det oansvarigt gentemot din familj och dina barn? För att bedöma det måste man sluta sätta känslor i samband med pengar. Var realistisk.
… att få tillbaka kontrollen
– Spara alla kvitton under en månad, se sedan över vad du verkligen gör av med. Antagligen blir du förvånad över hur mycket onödigt du köper.
När man får en bild över hur utgifterna förhåller sig till varandra svart på vitt är det mycket enklare att relatera till dem. Därefter bör man skaffa olika konton för olika sorters utgifter. Ett för mat, ett för nöjen och självklart en säkerhetsbuffert.
Lever man i en parrelation är det bra att ha en gemensam budget, men även egna fickpengskonton som den andre inte har insyn i. Var också tydlig med familjens ekonomi inför barnen. De mår bra av att vara delaktiga. Har ni det kärvt, säg det, men understryk att det alltid kommer att finnas mat på bordet. Var också försiktig med att ge barnen pengar, fråga alltid vad de ska användas till.
… att bli tillfreds med sin situation
– Rannsaka dig själv och känn efter vad du verkligen behöver för att vara nöjd i den fas där du befinner dig. Vet man inte det är risken stor att man konsumerar sådant man inte behöver.
Var medveten om vad du har att spela med nu och ha en tanke om vilka pengar du behöver i olika delar av livet och planera därefter.
På så vis slipper du känna den ständiga pressen att spara, du vet ju ändå om att du kan göra det i nästkommande fas.
-
Konsumtionsmissen
Du kommer hem efter en runda på stan och kommer knappt innanför dörren för alla shoppingkassar du har att bära. Du stuvar snabbt undan innehållet i någon gömma och glömmer sedan bort dess existens.
Din shoppingtur har uppenbarligen saknat strategi och plötsligt står du där i ett hav av kläder och prylar utan att egentligen veta vad du ska ha sakerna till.
Snabb lösning
Var hård mot dig själv och lämna tillbaka allt som du vet med dig att du inte kommer ha nytta av. Spara alla kvitton från resterande köp och notera sedan vad den slutgiltiga summan hamnar på varje månad. Gör en likadan koll varje halvår och fundera på vad du kan dra ner på.
Långsiktig lösning
Tänk inåt. Vad vill du, vad är du nöjd med och vad kan du skala bort och ändå fortsätta att vara nöjd? Se över din garderob, din verktygslåda eller dina tekniska prylar innan du lämnar huset. I stället för att ha en mp3-spelare, en mobil och en dator med musikanläggning som alla spelar samma sak, fundera över vad du vill göra och när du vill göra det.
Lyssnar du främst på musik på bussen?
Investera då i ett par ordentliga hörlurar och inte i ett par nya högtalare. Att konsumera är ofta ett uttryck för identitetssökande där yttre attribut är ett sätt att visa för omvärlden vem man är.
Undantagsfall
Om du måste täcka en stor utgift, till exempel ny diskmaskin, använd sparpengar från den buffert du lägger undan till varje månad.
-
Transportmissen
Du ska åka i väg för att träffa några vänner inne i centrum och tar bilen – bara för att den finns där.
Snabb lösning
Se över vad du lägger ut på din bil genom en enkel beräkning och bedöm sedan om det är ett genuint behov eller av tradition som du kör.
Vilken typ av bil behöver du? Kanske är en fyrhjulsdriven bil onödig där just du bor, kanske kan du köra något som kräver mindre bränsle. Eller räcker det till och med att hålla dig med hyrbil då och då?
Långsiktig lösning
Fundera över hur mycket frihetskänslan är värd, och hur mycket den får kosta. När använder du bilen? Är det bara på semestern eller enstaka turer under veckan? Kör du fortfarande i innerstaden fast kollektivtrafiken är väl fungerande?
Ett billöst liv behöver inte vara målet, men tänk över när du kan låta den stå.
Med på köpet
Skippar du bilen och går eller cyklar får du motion gratis, dessutom hjälper du till att värna klimatet.
-
Matmissen
Du skjuter en kundvagn genom affären. När du ser erbjudandet ”3 för priset av 2” kan du inte motstå det. Känslan av att du nog har tjänat in några kronor på köpet tar över men vad du ska ha varan till är allt annat än solklart.
Snabb lösning
Liksom i konsumtionen av andra saker kräver matinköp planering. Lägg tillbaka de onödiga varorna och byt storhandla mot strategihandla. Gör en veckomatsedel där du tydligt skriver vad du behöver köpa och vad som redan finns hemma. Ofta leder det till en reducerad matkasse och att du kan dela upp handlandet över veckan och ändå ha kontroll över hur mycket pengar som går åt.
Långsiktig lösning
Är storhandla verkligen det bästa för dig? Kommer du att hinna att använda upp fem paket matlagningsgrädde innan datumet går ut? Har du plats i frysen för de där fyra extra falukorvarna?
Att storhandla är en bov då du fyller korgen med så kallade billiga saker som i värsta fall bara kommer att stå där hemma i skafferiet utan att ätas upp.
Bryt ner dina och familjens behov och middagsmönster till små beståndsdelar och utgå sedan ifrån det.
Bonus
Genom att bygga upp en strategi för när du ska handla kan du även göra hela familjen delaktig.
Har du allt utom en viktig ingrediens hemma till middagen, säg då till barnen att exempelvis köpa kassler på väg hem från skolan.
-
Bankmissen
Du är rädd för att tala med din bank eftersom du inte känner dig tillräckligt påläst. Därför sitter du helt sonika kvar hemma i soffan och tänker ”det där fixar ju de på banken”.
Snabb lösning
Att kommunicera är A och O. Du måste inte vara expert, tvärtom. Din bank har betalt för att svara på dina frågor och gör det gladeligen, bara du kontaktar dem. Har du ett lån ska du gå dit och fråga om du har bästa tänkbara räntan eller om de kan hjälpa dig till något bättre. Lista dina frågor för att känna dig säkrare.
Funderar du över hur en ekonomisk händelse påverkar dig och dina pengar, riv ut artiklar och ta med dem.
Långsiktig lösning
Tänk på att du inte behöver vara trogen en bank, var i stället trogen dina kunskaper. Varje gång du pratar med en bankman, ta då till vara den kunskap han eller hon förmedlar och gör den sedan till din. Var inte heller rädd för att se dig om efter andra banker som passar dina behov bättre.
Om du ändå är säker på att du vill stanna hos din bank, se till att skaffa en personlig kontakt som du känner dig bekväm att mejla eller ringa till.
Kom ihåg
Ta inte för givet att din nuvarande banksituation är den bästa, tänk i stället att den skulle kunna fungera ännu bättre.
Faran är att du går miste om bra råd om du inte satsar på en personlig bankkontakt.
Av Karin Eriksson