Sätt stopp för smygavgifterna

Banker och företag smyger på oss mängder av onödiga avgifter. Nu är det dags att överlista dem. Vi tipsar om hur du kan spara pengar.

Tips – Slipp smygavgifterna

  • Läs det finstilta. Ingå aldrig något avtal innan du har koll på alla extrakostnader och den effektiva räntan.
  • Säg nej till aviavgifter och liknande innan du tecknar avtal. Även om avgifterna är "obligatoriska" kan företaget gå med på att stryka dem för att få dig som kund.
  • Spela ut banker och låneinstitut mot varandra. På så sätt kan du pressa räntor och avgifter.
  • Undvik pappersfakturor. De innebär ofta en extrakostnad.
  • Undvik långa bindningstider. Då blir det lättare att byta leverantör och avsluta abonnemang om avgifterna känns för höga.
  • Byt leverantör. Företag med luriga extraavgifter förtjänar inte att ha dig som kund.

Sätt stopp för smygavgifterna

Vi kunder har som bekant övertagit mycket av bankernas och företagens administration. Böjda framför datorn därhemma sitter vi och jobbar åt dem, och knappar in långa OCR-nummer när räkningarna ska betalas. Eller så låter vi överföringen ske automatiskt, via tidsbesparande autogiro eller e-faktura.

Irriterande nog fortsätter företagen att smyga på oss avgifter som påstås ha med hanteringen av våra räkningar att göra.

I mitt eget fall kräver kreditinstitutet DnB Nor en månatlig "administrationsavgift" på billånet, trots att jag betalar via autogiro. Sådana vid första anblicken små påslag kan få räntekostnaden att skjuta ordentligt i höjden. Ett räkneexempel från DnB Nor:s egen hemsida: Ett femårigt billån på 80000 kronor erbjuds till 4,8 procents ränta. Lägg till uppläggningsavgiften (495 kr) och en aviavgift på 45 kr per månad och den effektiva räntan – ränta plus avgifter omräknat till årsränta – hamnar plötsligt på 6,48 procent.

Annorlunda uttryckt kommer den som tar ett sådant lån att betala 3195 kronor enbart i administrationsavgifter. För det får man en avi med aktuellt skuldbesked via posten varje månad. Väl använda pengar? Tveksamt.

En annan modell för smygavgifter tillämpas av bland andra Com Hem. I ett erbjudande på hemsidan står klart och tydligt, med stora siffror i fetstil, att det kostar 199 kronor i månaden att abonnera på digital tv-paketet "Medium".

I verkligheten är priset 229 kronor i månaden. Men man måste vara bra uppmärksam för att upptäcka att Com Hem plussar på 360 kronor i "kortavgift" varje år. Det står angivet först långt in i beställningsformuläret på nätet, med särskilt små bokstäver. Com Hem tar alltså ut en extraavgift för digital tv-boxens programkort utan att vilja göra någon större affär av det.

Andra småluriga plastkort är affärskedjornas kreditdito, som lockar med räntefria lån och smart finansiering. Undvik dem! Smygavgifterna gör dem ofta allt annat än förmånliga. Den effektiva räntan på ett Mekonomen-kort uppgår i dagsläget exempelvis till hela 25,36 procent vid ett köp på 15000 kronor.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top