Vem gör vad?
- Tärnan och marskalken är ofta nära vänner eller släktingar till brudparet. De ska hjälpa till med planeringen och ordnar möhippa och svensexa. Vid bröllopet håller tärnan i brudbuketten när paret växlar ringar och på middagen håller de båda tal.
- Brudnäbben går före brudparet när de går in i kyrkan. Ofta parets syskonbarn eller egna barn.
- Toastmaster eller toastmadame är med och planerar middagen. Utbringar brudskålen och håller reda på talarna under middagen, de läser upp telegram och gratulationer.
- Värdparet, hjälper till med planeringen och håller reda på tidsschemat och det praktiska på bröllopsdagen. Håller välkomsttalet.
Vigseln
- Det kostar inget att gifta sig i Svenska kyrkan om någon av parterna är medlemmar. Vill ni gifta er i en populär kyrka eller en viss helg, måste ni vara ute i god tid, ibland flera år i förväg.
- Vill ni gifta er borgerligt i stadshuset eller rådhuset är det kostnadsfritt i många kommuner.
- Oavsett om ni gifter er borgerligt eller i kyrkan måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket.
- Vill ni gifta er utomlands eller på en svensk ambassad, ta kontakt med Utrikesdepartementet och kolla vad som gäller.
När man gifter sig vill man fira det med sina nära och kära. Det kan vara ett litet, personligt bröllop eller en braktillställning beroende på hur mycket pengar brudparet vill lägga på kalaset. Ett bröllop med middag i hyrd lokal för 50–
70 gäster kostar vanligtvis mellan 80 000 och 150 000 kronor. Men ett romantiskt och helt underbart bröllop kan kosta betydligt mindre än så. Ta hjälp av släkt och vänner och fixa mycket av förberedelserna själva, så håller ni koll på kostnaderna. Det dyraste är oftast maten och drycken, kostnaderna för det kan lätt sticka i väg.
Det första man ska göra är en budget och en prioriteringslista. Vad får bröllopet kosta? Vad är viktigast för oss? Stor fest med många gäster eller litet intimt bröllop? Vad vill vi lägga våra slantar på; mat och dryck, lokal, dans och underhållning, brudklänning och ringar eller en lång bröllopsresa?
Många börjar planera år i förväg. Men är man lite flexibel när det gäller datum och arrangemang kan man ställa till med bröllop redan i sommar.
Tänk på att det är er dag och att det är ni som bestämmer hur den dagen ska se ut.
Kläderna
En brudklänning behöver inte vara vit. Det var först i slutet på 1800-talet som brudar började bära vitt, vilket symboliserade renhet, kärlek och livet. Bröllopsklänningen kan kosta tiotusentals kronor och den kan ta tid att hitta. Även för brudgummar finns det mycket att välja på, så var ute i god tid.
Spartips!
- Välj en festklänning eller kostym som fungerar för andra tillfällen.
- Sy om mammas eller någon släktings brudklänning.
- Köp second hand på Blocket, Tradera eller i någon bröllopsbutik som också hyr ut. De säljer ofta ut brudklänningar som varit uthyrda, till bra pris.
- Hitta drömklänningen på auktion.
- Hyr. Många bröllopsbutiker och butiker som hyr ut festkläder hyr också ut brudklänningar. Det kostar från 2_000 kronor upp till cirka 6_000 kronor för en helg. Det inkluderar också ändringar, men inte accessoarer som slöja, krona och skor. Att hyra en frack kostar cirka 1_500 kronor en helg, då ingår även skjorta, fluga och skor, samt eventuella ändringar.
- Köp klänning på postorder.
- Köp skor och underkläder i vanliga affärer, inte i bröllopsbutiken.
- Tips! Tänk på att skorna ska sitta på hela dagen. Så gå in nyinköpta skor så att du slipper skavsår på bröllopsdagen.
RIngarna
Förlovnings- och vigselringen symboliserar att två människor hör ihop. Men man måste inte ge varandra en ring för att giftermålet ska vara giltigt och den behöver inte vara av guld. Den kan lika väl vara i silver eller något annat material. Enligt tradition har kvinnan två ringar och mannen en, men där gör man som man själv vill.
Även om ni väljer standardringar hos en guldsmed, tänk på att det kan ta lite tid att gravera och justera dem.
Spartips!
- Låt guldsmeden göra om mormors eller morfars gamla vigselringar.
- Köp en ring från pantbanken och låt guldsmeden göra om den.
- Köp ringen på nätet.
- Lämna in byrålådsguld och låt guldsmeden smälta ner det till ringar.
- Gör era egna ringar. Gå en kurs i silversmide.
Brudkronan
De flesta brudar som gifter sig i kyrkan har ett smycke i håret, även om det inte är lika vanligt med krona som förr.
Från början var kronan ett tecken på kyskhet och därför fick bruden bara bära den första gången hon gifte sig. Kronorna var också betydligt större, och tyngre, än dagens prinsesskronor.
Spartips!
- Låna kronan av församlingen gratis, det är möjligt om du gifter dig i din egen församling. Oftast får du dock lämna en depositionsavgift som du sedan får tillbaka.
- Hyr krona, Skansen hyr ut för 600 kronor.
- Den händige kan virka, eller knyppla, sin egen brudkrona. Gå in på till exempel mimejd.bloggplatsen.se och sök på ”brudkrona” så hittar du mönster.
- I stället för krona: ett diadem, tygblommor, riktiga blommor, sidenband eller hatt.
Hår och makeup
Bruduppsättning av håret är oftast dyrare än en vanlig håruppsättning, detsamma gäller makeup eftersom det ska hålla en hel dag. Betydligt billigare är elevbehandlingar på salonger eller yrkesskolor.
Spartips!
- Beställ en vanlig håruppsättning hos frisören.
- Kolla upp vilka yrkesskolor och salonger som har elevbehandlingar och beställ tid.
- Gå en kort kurs i makeup.
Blommorna
En brudbukett kostar betydligt mycket mer än en vanlig bukett, eftersom blommorna måste hålla sig fräscha under många timmar. Den måste också beställas i förväg, liksom blommorna till brudgummen, tärnor, näbbar och marskalkar. Men en brudbukett kan se ut på många olika sätt och vara högst personlig.
Spartips!
- Gör en brudbukett av vilda blommor eller blommor från din eller en släktings trädgård. Eller odla själv, kanske på balkongen.
- Gå en kurs och lär dig binda din egen bukett.
- Plocka vilda blommor och dekorera borden med.
- Låt din ”bukett” enbart bestå av en enda stor blomma, kanske en röd ros.
Fotografen
Bröllopet är en av livets stora höjdpunkter som man självklart vill minnas och fotografera. De flesta väljer att ta bröllopsfotograferingen mellan vigseln och middagen. Andra väljer att låta en fotograf vara med hela dagen, från morgonens förberedelser, under vigseln och på festen.
Spartips!
- Be någon kompis eller släkting fotografera.
- Be att få bilderna på en skiva och skriv ut dem själva.
- Gör en hemsida och lägg ut bilder där som gästerna kan ladda ner.
Festlokalen
Picknick i det fria, mingel hemma, buffé ombord på en båt eller en bal på slottet? Det bestämmer ni själva, bara budgeten, fantasin, och årstiden förstås, sätter gränser för var festen kan hållas.
Spartips!
- Välj en lokal där ni får ta med egen dryck.
- Låna ihop porslin och glas, stolar och bord.
- Ta hjälp av vänner och släktingar att dekorera lokalen, servera, städa och diska.
Bröllopsresan
Bröllopet är avklarat, dags för bröllopsresan. Men det kan vara bra att vänta med att resa i väg tills ni är utvilade och ekonomin tillåter. En bröllopsresa kan vara så kort som ett dygn eller en hel smekmånad och den kan lika väl gå till en liten mysig by utanför Mora som till exotiska platser i Söderhavet.
Spartips!
- Vänta till lågsäsong.
- Ta en sistaminutenresa.
- I stället för presenter, önska er bidrag till bröllopsresan.